Sunday, December 30, 2012

Wudhu mengislamkan pakar neurology Austria

Prof Leopold Werner von Ehrenfels, seorang psikiater dan sekaligus neurology dari Austria, menemui sesuatu yang menakjubkan terhadap wudhu. Ia mengemukakan satu fakta yang sangat mengejutkan.Bahawa pusat-pusat saraf yang paling peka dari tubuh manusia ternyata berada di sebelah dahi, tangan, dan kaki.

Pusat-pusat saraf tersebut sangat sensitif terhadap air segar. Dari sini ia menemui hikmah di sebalik wudhu yang membasuh pusat-pusat saraf tersebut. Malah ia mencadangkan agar wudhu bukan hanya milik dan kebiasaan umat Islam, tetapi untuk umat manusia secara keseluruhan.

Dengan sentiasa membasuh air segar pada pusat-pusat saraf tersebut, maka bererti orang akan memelihara kesihatan dan keselarasan pusat sarafnya. Pada akhirnya Leopold memeluk agama Islam dan mengganti nama menjadi Baron Omar Rolf Ehrenfels.

Samb: silverheritage
"

Sunday, December 16, 2012

Fungsi butang Bookmark/Favorite pada pelayar internet anda

Saya sungguh terkejut kerana masih ada orang kita tak tahu apa fungsi butang Bookmark/Favorite pada setiap pelayar internet yang mereka gunakan tak kira pada samada Firefox GoogleCrome Opera atau IE (IE dinamakan Favorite) dan bagaimana cara nak mengunakanya.  Hari ini saya akan tunjukan bagaimana menyimpan dan memangil kembali laman web kegemaran anda ke pelayar internet anda dengan mengunakan butang bookmark/Favorite ini. Pada yang dah tahu tak apalah angap sahaja tips ini bagi mereka yang tak tahu mengunakanya kerana pada saya tak semua orang tahu segalanya.

Ada 2 fungsi utama butang  bookmark/Favorite ini.

1. Menyimpan address sesuatu laman web yang anda sukai dan selalu lawati secara kekal
2. Memangil semula laman web itu bila bila masa tanpa anda perlu menaip addresnya kembali
( disini saya mengunakan Firefox dan saya tunjukkan contoh bagaimana cara menyimpan dan memangil kembali Blog Komputer dan Anda mengunakan butang Bookmark/Favorite)

Cara menyimpan ke Bookmark/Favorite
1. Masuk ke laman web pilihan anda dengan menaip addrees
2. Pilih Add bookmark atau Favaroute (lihat gambar)
3. Klik ADD dan selesai . alamat web tersebut akan tersimpan pada bookmark/Favaroute



Cara mengambil kembali laman web yang telah di Add dalam Bookmark/Favorite.
1. Masuk ke pelayar internet anda
2. Klik pada butang bookmark atau favorite
3. Akan keluar semula alamat yang anda telah simpan tadi (lihat gambar)
4. Klik pada alamat tersebut dan anda dapat semula laman web kegemaran anda (mudahkan)

Selamat mencuba, bagi yang tahu dah tu senyum je lah

Friday, December 7, 2012

Lupa password streamyx dan cara nak atasinya

Hari ini saya akan tunjukan cara untuk dapatkan semula username dan password  bagi  streamyx sekiranya anda terlupa atau ada yang sengaja menukar passwordnya  tanpa izin dan  pengetahuan anda.

Terdapat dua cara yang anda boleh cuba iaitu;

Cara 1.Mendapatkan password streamyx dengan  bantuan

1: Masuk ke menu router, di address bar web browser tu masuk ke address http://192.168.1.1 (atau http://192.168.1.254) dan lihat pada setting PPPoE / PPoA .
Username standard streamyx biasanya adalah  @streamyx dan @tmnet.

2. Call 100, dan masuk ke menu “perkhidmatan internet”, ke menu “bantuan teknikal” sediakan maklumat pemegang account streamyx seperti nama penuh, no ic, maklumat pengebilan (address) untuk pengesahan operator( ala borang yang nada mula mula isi masa daftar dulu tu)
3. Operator TM akan mengajar anda satu persatu mengatasinya, namun sebelum itu  pastikan telefon anda
berdekatan komputer kerana anda boleh menaip terus apa yang di arahkan nanti. kalau tulis di buku nanti anda akan keliru.


Cara 2. Mendapatkan password streamyx tanpa bantuan (buat sendiri)

Default password  biasa streamyx ialah tmnet123, ftx123, net123, password, abc123
Selain dari default password itu jika anda cuba login keluar dialog box  authentication failure (login streamyx dail-up yang gagal) bermaksud password telah berubah atau di ubah atau anda memang pelupa. Untuk Reset semula password .ikuti dibawah.

1 . Reset modem anda dahulu dengan cara ,Tekan button reset tampa lepas  lebih kurang 20saat. ( butang tu di belakang modem anda biasanya sebelah butang power on.
2 . Lepas dah release button, just tunggu sampai semua lampu stabil (DSL, Cable, Wireless, Internet, dan
     Power) *notes, selepas reset segalanya akan kembali ke factory setting
3 . Sambungkan kabel internet ke Laptop/CPU anda
4 . Open internet browser, taip pada address bar 192.168.1.1 (router Configuration Interface)
5 . Login screen akan dipaparkan, masukkan username & password

(ini contoh untuk Modem D- Link , kebiasanya hampir sama sahaja dengan perbezaan aturan yang sedikit)

  
6 . Bila dah berjaya masuk, pergi ke tab setup (atas sebelah kiri)dan klik kat button setup wizard

7 . Step 1 - Masukkan Login ID ******@streamyx
dan Password 
setup ke Protocol : PPpOE
dan Connection type : LLC


8 . Step 2 - Biarkan di kedudukan default sahaja kalau tak mahir. Kalau mahir tukar ke SSID supaya senang nanti nak detect nama wireless anda. WEP key sangat penting dimasukan ,kecuali anda nak kongsi dengan semua orang guna internet free anda

9 . Step 3 - Completed & Restart. Tunggu modem restart hingga 100%
10 . Restart Modem - tekan button on off sahaja. off selama lebih kurang 15sec )
11 . Selepas on anda kena tunggu semua lampu stabil + color hijau.
12 . Testing dahulu , kalau tak boleh juga  restart semula komputer anda


Kalau payah sangat reset semula password streamyx dengan bantuan talian 100 TM la

tapi sediakan semua ini;
Maklumat account streamyx, no ic pemegang streamyx, username, alamat surat menyurat.
Call “100″, pilih “bantuan teknikal”.
Beri maklumat username (nama pengguna) account streamyx dahulu, dan katakan masalah login tidak berjaya pada operator, kemungkinan password telah diubah.
operator akan mengalih talian kepada bahagian sub-vendor mengubah password streamyx, dan mereka akan mengubahnya (kepada tmnet123 kebiasaanya).

cubalah buat sendiri..mudah sahaja kalau dah biasa

Monday, December 3, 2012

Windows 8 dan keperluan asas PC anda untuk mengunakanya


Windows 8, membawakan antaramuka yang serba baru, dan ditawarkan bersama-sama pelbagai peranti baru, bukan sahaja komputer riba dan juga desktop, tetapi turut sama didatangkan dengan tablet dan pelbagai peranti dengan sokongan sentuh padanya.


Sistem operasi Windows baru ini ditawarkan dalam tiga variasi, iaitu

1. Windows 8,
2. Windows 8 Pro
3. Windows RT.

Windows 8

Windows 8  menawarkan pengalaman penggunaan desktop penuh, membolehkan bukan sahaja aplikasi daripada Windows Store dipasang, tetapi fail-fail individu dalam bentuk .exe dan sebagainya turut digunakan padanya.
Windows 8 juga membolehkan akses desktop yang lebih meluas, dan menyokong pelbagai perkara tambahan padanya.

Windows 8 Pro
Windows 8 Pro pula membawakan beberapa ciri-ciri tambahan seperti sokongan BitLocker, PC Virtualiztaion dan sebagainya, dan lebih memfokuskan pengguna teknikal
Bagi pengguna biasa, mungkin Windows 8 memadai untuk digunakan dalam aktiviti harian, dan juga untuk hiburan (gaming, tonton video, dengar lagu) dan sebagainya.

Windows RT.
Windows RT, ia dikhaskan sepenuhnya untuk tablet dan peranti dengan skrin sentuh.

Windows RT hanya boleh digunakan dengan terhad, dimana ia memfokuskan kepada antaramuka baru (Metro), dan untuk akses desktop, ia sekadar menawarkan akses untuk aplikasi Microsoft Office RT sahaja. Ia tidak membenarkan sebarang aplikasi atau perisian daripada pihak ketiga dipasang seperti sistem operasi Windows sekarang (dengan hanya menggunakan fail .exe atau .msi).

 Keperluan asas PC anda untuk Install Windows 8

1. Desktop PC atau laptop Anda paling kurang  mempunyai  RAM sebanyak 2GB,
2.  Ruang cakera keras paling sekurang kurangnya  20GB.
3.  Cip pemproses paling sekurang kurangnya berkepantasan 1Ghz.
4.  Untuk grafik, Windows 8  memerlukan komputer dengan Direct X 9 dan untuk kesan terbaik mengunakan Direct X 10.
5. Resolusi skrin yang paling asas adalah 1366×768 piksel.
6. Windows 8 memerlukan Anda memasukkan Microsoft ID (alamat email Windows Live) untuk mula menggunakannya.

Bagaimana kalau komputer anda dari jenis yang sudah terlalu lama ???

Pastikan cip pemproses yang digunakan sekurang-kurangnya adalah Intel Pentium 4, Intel Celeron atau Intel Atom ( netbook). RAM pula misti sekurang-kurangnya 2GB , Resolusi skrin pula sekurang-kurangnya 1024×768 piksel. Paparan terbaik untuk menggunakan Windows 8 di komputer lama ada lah 1366×768 piksel.  Untuk penguna Pentium 3 kebawah tidak sesuai untuk Windows 8

Pelbagai jenis Penyakit dan tanda tandanya serta cara atasinya



Darah Tinggi

Tekanan sistol (atas) 140 ke atas.
Tekanan Disatol (bawah) 90 ke atas.
Lemah semangat. Lenguh bahagian bahu.
Sukar tidur malam.Mata merah sebam.
Sering sakit kepala. Leher rasa tegang.
Belakang kepala bahagian atas rasa sakit dan tegang.
Sakit kepala (berlaku selama 2 - 10 hari).
 
Kurangkan makanan berminyak, berlemak, garam dan makanan berkanji (nasi, mee).
Makan lebih sayur-sayuran dan buah-buahan.
Jangan kerja terlalu berat dan tenangkan perasaan.  



Tekanan Darah Rendah


Kaki dan tangan sejuk.
Pening bila bangun cepat.
Cepat letih.
Muka pucat.
Selalu mengalami kelemahan dengutan jantung.
Tegang leher bawah.
Kepala pening memusing.
 
Jangan bekerja terlalu keras.
Kawal perasaan supaya tenang.  

Buasir

Berak berdarah.
Dubur berasa sakit di bahagian luar dan dalam.
Berak berdarah.
 
Kurangkan makanan pedas dan berasid.
Lebihkan makan buah-buahan dan sayuran serta makan makanan berserat (gentian).  


Kencing Manis

Kerap buang air kecil.
Sering rasa dahaga.
Badan berasa lemah.
Mudah letih.
Mengalami luka yang sukar disembuhkan.

Kurangkan makanan berminyak, berlemak, garam dan makanan berkanji (nasi, mee).Makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan.Jangan bekerja terlalu berat dan tenangkan perasaan.  
 
Sakit Puan
Keluar cairan putih (penyakit keputihan)
Haid tidak normal dan berasa sakit.
Cairan putih keluar semakin banyak.
Haid tidak stabil.
 
Jangan minum air sejuk (ais). Digalakkan mandi air panas.
Tenangkan perasaan.  


Sakit Sendi, Sengal, Pirai

Sendi sakit dan bengkak. Rasa panas di bahagian berkenaan.
Luka lama di sendi berasa sakit.
Bila serius, sendi-sendi menjadi bengkak.
Sendi rasa sakit. Badan jadi panas.  

Kurangkan makanan berprotein, kacang pisang dan rebung.  


Reumatisme (Radang Sendi)

Berasa sakit sebelum hujan.
Sengal di bahagian sendi atau seluruh bahagian badan.
Kadar metabolisme menjadi lemah.Bertambah sakit .
 
Kurangkan makanan berprotein, kacang, pisang dan rebung.  

 
Sakit Jantung

Sakit di bahagian atas dada di sebelah kiri.
Sakit di bahagian lengan atas tangan kiri.
Biasanya berlaku bila perasaan tertekan dan senaman yang berlebihan.
Sesak nafas
Rasa sakit di dada
Kebas di lengan atas tangan kiri.
 
Kurangkan makanan berlemak, kolesterol. Jangan minum arak.
Kurangkan merokok. Masa tidur yang cukup dan bangun awal.

 


Lumpuh

Bercakap telor (tidak dapat bercakap dengan betul)
Kebas tangan dan kaki selepas bangun pagi.
Pergerakan badan tidak lancar. Gangguan ingatan
Rasa sakit di bahagian saluran darah yang tersumbat.
Sakit dan pening kepala.
Bila terjadi kebas tangan, kaki dan percakapan tidak lancar,  

Perlu banyak berehat sepenuhnya untuk mengelakkan "
stroke"  



Ulser Gaster

Sakit di ulu hati.Pedih di dalam perut.
Tekak rasa pahit ketika sendawa.
Bila serius, muntah atau berak berdarah hitam.
Seram sejuk. Perut rasa pedih. Berlaku cirit-birit atau sembelit.
 
Jangan makan makanan yang masam dan pedas.
Kuantiti makanan dan masa makan hendaklah tetap.  

Barah

Keluar darah di bahagian yang berkenaan.
Kulit bengkak dan pecah di bahagian berkenaan.
Ketumbuhan (tumor) yang keras.
Keluar darah dan nanah.


Jika di peringkat awal dan pertengahan,
boleh dipulihkan.
Makan banyak sayur-sayuran.
Makan sayur-sayuran segar secara mentah.
Kurangkan memakan daging merah.
Boleh mendapatkan rawatan radioaktif.  


Asma, Penat / Lelah

Pernafasan tidak lancar.
Cuaca kering, berangin dan berdebu boleh menyebabkan asma berlaku.
Batuk terutamanya waktu pagi
Bertambah tenat selama 2 - 3 hari.
Kadangkala muntah. Keluar kahak.
 
Kurangkan pengambilan makanan mentah dan minuman sejuk.
Jangan kerja terlalu keras.
 

 
Batu Karang
Sakit menyucuk di bahagian pinggang.
Bertambah sakit. Air kencing berkapur.
Kencing berdarah.  

Jangan menahan kencing.Kurangkan makanan berkalsium. Meminum air teh daun misai kucing  


Jerawat

Disebebkan horman tidak seimbang, sembelit atau jangkitan kuman.
Biji-biji di muka mengandungi nanah
 
Kurangkan makanan berminyak atau berlemak.
Tidur yang cukup. Tenangkan perasaan.  

 
Sakit Buah Pinggang (ginjal)

Seluruh badan terasa letih. Muka pucat sebam.
Kaki dan tangan bengkak. Sakit tapak kaki pada waktu ppagi.
Telinga berdengung. Kadang-kadang rambut gugur.
Susah buang air kecil. Kerap buang air kecil.
Sakit di bahagian pinggang. Muka, kaki dan tangan bengkak sedikit.  

Minum air sedikit demi sedikit. Jangan minum minuman bergas
Kurangkan makanan masin.Duduk terlalu lama boleh melemahkan fungsi buah pinggang.
Senaman memusingkan pinggang boleh membantu menguatkan pinggang.  

Sakit Buah Pinggang (ginjal) yang teruk misti  menggunakan Dialysis


Seluruh badan terasa letih.Muka pucat sebam.
Kaki dan tangan bengkak.Sakit tapak kaki pada waktu pagi.
Telinga berdengung. Kadang-kadang rambut gugur.
Susah buang air kecil.  
Buang air kecil lebih lancar.

Jangan minum minuman bergas
Kurangkan makanan masin.
Duduk terlalu lama boleh melemahkan fungsi buah pinggang.
Senaman memusingkan pinggang boleh membantu menguatkan pinggang  


Badan Berasid Tinggi
Badan sentiasa berasa panas
Pecah di bahagian dalam mulut termasuk gusi.
Mudah letih dan kurang bersemangat
Selalu berasa mengantuk.
Badan menjadi panas.
Rasa dahaga.
Air kencing berwarna perang.
Kerap kentut.  



Hepatitis A, B & C
Badan lemah. Demam.
Air kencing berwarna kuning perang.
Najis berwarna putih. Mata, muka dan kuku berwarna kuning.
Muntah. Perut rasa sesak. Kurang selera makan. Sakit-sakit sendi  

Jangan makan makanan yang berlemak .
Jangan kerja teruk .
Jika di biarkan, kemungkinan berlakunya kerosakan kekal pada hati.  

 
Neurosis (Sakit jiwa ringan) Selalu rasa bimbang dan was-was.
Hilang konsentrasi. Menjadi pelupa
Mudah letih dan kadangkala tangan menggigil.
Sukar tidur pada waktu malam. Cepat marah
Di peringkat awal, sakit / tegang kepala.

Tenangkan perasaan dan ambil mudah dalam masalah harian
Jangan banyak merancang dan berfikir . Lakukan senaman ringan dan beriadah  


Insomnia (Sukar tidur malam)
Insomnia terjadi disebabkan terlalu bimbang
Neurosis juga menyebabkan insomnia
Selalu bermimpi sehingga menganggu tidur.
Peringkat awal tegang kepala
 
Tenangkan perasaan sebelum tidur .Jangan paksa tidur.Gunakan teknik bau-
bauan(Aromaterapi). Jangan Makan 2 jam sebelum tidur
 

Resdung

Hidung berhingus dan bersin pada waktu pagi.
Sakit atau gatal disekitar pipi, hidung, mata dan telinga
Kurang deria bau (hidu)
Iklim panas dan lembab menyebabkan mudah terjadi resdung
Hidung cukup sensitif / alahan.  


Jangan terlalu fikirkan tentang masalah resdung. Ini melambatkan penyembuhan. Tidak membela binatang peliharaan. Kurangkan pengunaan karpet di rumah. Kurangkan pengambilan makanan laut dan belacan. 

Anemia (Kurang darah)

Selalu pening kepala
Tangan dan kaki menjadi sejuk
Muka pucat dan Badan lemah
Keluar darah dari hidung. Pening kepala

Permakanan perlu seimbang dan tambahkan makanan berzat  

 
Mandul

Rahim tidak subur (sejuk)
Saluran uterus tersekat atau tersumbat
Sperma kurang atau lemah (lelaki)
Keluar banyak darah haid berwarna hitam.
 
Jalani ujian pemeriksaan dan dapatkan nasihat doktor
 

Psoriasis (Penyakit kulit)
Disebabkan kadar metabolisme kulit tidak normal (sel baru tumbuh sebelum sel lama mati)
Gangguan perasaan membuatkan penyakit ini semakin teruk.  

Tenangkan perasaan. Senangkan hati dan jangan banyak berfikir
Selalu bersihkan kawasan persekitanran jangkitan.
Berjemur dan Kurangkan membasihi tempat jangkitan. Kurangkan pemgambilan makanan laut  


Kaki busuk (Hongkong Foot)
Disebabkan serangan fungus (kulat)
Mudah terjadi semula.
Selalu berlaku perasaan terganggu.
Terasa gatal-gatal.
 
Sering tukar sarung kaki.
Gunakan kasut yang mudah di masuki angin. Sapukan bedak berubat.  



Beguk (Gerondong)
Disebabkan hormon tidak seimbang dan kurang iodin
Makan banyak dan kerap.Pembengkakan kelenjar liur. Pipi bengkak dan demam.
 
Permakanan seimbang. Sapukan Cuka yang telah dicampur nila.  
 
Sawan (Penyakit Tarik) Disebabkan oleh fungsi hemispiar otak kiri dan kanan tidak seimbang.
Menjadi tarik secara tiba-tiba. Kekejangan. Mulut berbuih.
Keluarga beri perhatian kepada pesakit untuk mengelakkan kemalangan.
Pesakit tidak boleh melakukan tugas-tugas yang merbahaya. Tidak digalakkan membuat aktiviti di kawasan berair dan tempat tinggi . Tenangkan fikiran, jangan tidur lewat. Perlu mengambil ubat dan mengikut nasihat doktor.  

 
Kulit Pecah-pecah dan Berair Bisa
Disebabkan badan berasid / beracun, darah kotor, kencing manis  
Kurangkan makanan berjenis daging merah dan
banyakan makan sayur.  

Luka Dalaman

Luka dalaman menyebabkan pengaliran darah tersekat
Jika tidak dirawat, menyebabkan sakit urat saraf, sakit sendi, darah tinggi, sakit buah pinggang.
Sengal dan sakit di bahagian yang luka
Rasa panas di bahagian yang sakit
Kadang-kadang kencing berdarah atau berwarna perang.

Kurangkan pengambilan makanan yang keras dan lambat hadam. 

Meroyan (Selepas bersalin)

Disebabkan fungsi badan tidak seimbang selepas bersalin
Tekanan perasaan.
Menjadi histeria seperti dirasuk hantu
Kadang-kadang disebabkan darah nifas tidak habis keluar.
Mengantuk. Badan rasa sakit. Darah nifas keluar habis-habisan
 
Keluarga kena beri perhatian lebih untuk menenangkan perasaan pesakit
Jangan disangka pesakit dirasuk hantu. Makan makanan berkhasiat.  

 

Selsema
Berhingus dan Sakit tekak yang ringan . Bersin dan mata berair. Kurangkan mandi ketika diserang selsema . Ambil Vitamain C
 

Sembelit
Pembuangan air besar yang jarang-jarang
Najis kering dan keras. Kerap kentot . Rasa sakit bila membuang air besar.

Tambahkan pengambilan makanan berserat. Minum air secukupnya. Makan sayur-sayuran dan buah-buahan
 


Gastrik

Sakit ulu hati dan Pedih didalam perut.
Tekak rasa masam ketika sendawa
Seram sejuk dan Berlaku cirit-birit atau sembelit

Makan pada waktunya. Jangan berlapar.  

Gout

Sakit berdenyut pada sendi
Sendi kemerahan, membengkak dan terasa panas
Sendi menjadi sakit dan terasa panas.  

Kurangkan pengambilan makanan laut.
 

Sakit Kuning

Berasa panas dan demam
Sengal-sengal badan Badan lebih panas
Air kencing berwarna keruh.Meloya.

 
rujukan secara detail kat sini medisato