Thursday, January 19, 2017

BLACK HOLE tu sejenis bintang bukan BERLUBANG



Selama ini aku berangapan black hole tu berlubang dan akan menyedut semua benda di jagatraya kelubangnya tetapi bila aku baca maksud ayat quran dari surah At-Takwir ayat 15-16. Ternyata ianya bukan seperti di gambarkan oleh saintis sekarang. Jika saintis barat mengkaji ayat quran ini ternyata Black hole adalah sejenis bintang yang tersembunyi.yang telah lama di ceritakan didalam Al Quran.

Mari kita kaji surah At-Takwir ayat 15-16.


 Aku bersumpah demi ( khunnas) bintang tersembunyi. Yang bergerak cepat (aljawaar) yang menyapu.”(al kunnas)







Khunnas dalam ayat tersebut merujuk kepada bintang tersembunyi
Dalam ayat ini Allah bersumpah dengan salah satu makhluk-Nya yakni bintang yang bernama atau memiliki tiga karakter.
 Pertama, khunnas (الْخُنَّسِ)yang tersembunyi dan tidak terlihat.
 Kedua, aljawaar (الْجَوَارِ) bergerak cepat dan sangat cepat.
 Ketiga, al kunnas (الْكُنَّسِ) yang menyapu dan menelan setiap yang ditemuinya

Tiga keretor ini ada pada bintang Black Hole mengikut kajian saintis astronomi sekarang

Invisible: Tersembunyi
Moves:  Bergerak cepat dan sangat cepat
Vacuum cleaner: menyapu dan menelan setiap yang ditemuinya

Rumusanya
1. Black Hole adalah bintang yang berat massanya dan tersembunyi sehingga tidak bisa dilihat.
2. Makhluk ini berjalan dengan kecepatan mencapai puluhan ribu kilometer per detik.
3. Black Hole menarik, menekan, dan membersihkan setiap sesuatu yang ditemuinya dalam perjalanannya.

Al quran telah menceritakan ini sejak 1400 tahun dahulu mendahului sains moden
Jadi masih sangsikah kita Al quran itu sebenarnya dari ALLAH

Wednesday, January 11, 2017

Apa itu SSD (Solid-state drive) dalam komputer anda

Pernah dengar HD dari jenis SSD  Solid-state drive. Hari ini saya nak bagitau secara ringkas tentang komputer yang telah mengunakan SDD berbanding HDD yang biasa kita guna

SSD adalah salah satu media penyimpanan utama selain hard disk. Di dalam sebuah komputer, SSD dan hard disk berfungsi sebagai media untuk simpana data. Booting  komputer seperti pengunaan HD biasa.(HDD)


Apa itu SSD?
SSD singkatan dari Solid State Drive atau Solid State Disk, adalah perangkat penyimpan data yang menggunakan serangkaian IC sebagai memori yang digunakan untuk menyimpan data atau informasi.
dia bertindak seperti USB Flash disk yang kita selalu gunakan cuma dia agak besar dan boleh menjadi penganti HDD yang biasa kita gunakan 

Hardisk (HDD) bergerak secara mekanik untuk mangambil dan menyimpan data atau Informasi, sedangkan SSD bergerak secara elektrik untuk menyimpan dan mengambil data atau informasi. Tentu SSD bekerja lebih cepat dan senyap dibandingkan dengan HDD.yang kita gunakan kerana HDD melibatkan pegerakan mekanikal,

Cuma untuk sekarang harga komputer berdasarkan SDD agak mahal di bandingan pengunaan komputer HDD yang biasa kita gunakan. Namun saya yakin teknologi ini akan menjadi murah bila semua berali ke pengunaan SDD suatu hari nanti.

Gambar HDD dan SDD

HDD (Hard Disk Drive)








SDD (Solid-state drive)



Wednesday, October 12, 2016

Bagaimana menjaga Bateri Smartphone anda agar tahan lama

Seperti komputer smartphone juga mempunyai bateri yang perlu di cas apabila habis . Jika bateri hanphone anda jenis boleh di buka rasanya anda hanya perlu ganti baru jika rosak tetapi bagi bateri pasang dalam kos mengantinya terlalu mahal adalah lebih baik anda menjaganya dari rosak dengan beberapa petua yang saya amalkan dan ambil dari pengalaman orang lain . Saya telah mengamalkan ini untuk bateri laptop saya ternyata walau sudah 9 tahun bateri laptop saya masih 90% baik. Begitu juga dengan bateri smartphone saya tiada masalah bateri cepat kong atau cepat kehabisan power.


Untuk memastikan bateri Smartphone anda tahan lama JANGAN buat perkara ini

1. Jangan Over cas . Selalunya terjadi apabila anda cas di waktu malam dan anda tertidur dan di biarkan phone anda di cas sehingga pagi esoknya.
2. Cas setelah bateri tinggal 20 % ( jangan asyik nak cas sahaja supaya bateri sentiasa penuh)
3. Jangan cas ketika sedang mengunakanya ( Jika nak gunakan juga cas mengunakan powerbank)
4. Guna original charger ( jangan beli yang banyak di jual di pasar malam yg berharga RM 5- RM10)
5. Jangan letak HP anda di tempat panas seperti di dashboard kereta dan di biarkan kepanasan seharian
6. Jangan cas mengunakan cas dalam kereta kerana Voltage dalam kereta selanya tidak stabil
7. Cas selama 8 jam semasa mula mula ada membeli smartphone anda
8. Jika anda perihatin OF smartphone anda ketika mengecas ( Yg ni saya pun tak buat takut ada pangilan penting kan)
9. Jangan letak Smartphone anda berdekatan peralatan letrik yang mengeluarkan haba seperti TV, periuk nasi dan sebagainya
10. Jangan biarkan bateri dalam keaadan kosong terlalu lama
11. Guna Bateri indicator untuk selalu memeriksa kesihatan bateri anda

Semuga bermanafaat Terimakasih



Sunday, September 18, 2016

Windows 10 lebih mudah di kendali dari Windows 8

Ternyata Windows 10 lebih  mudah di kendali dari Windows 8 kerana beberapa sebab


1. Start Menu kembali ada jauh lebih mudah di kendali
2. Aplikasi pencarian (search) yang lebih baik
3. Lebih mudah terintegrasi dengan program  lain
4. Masa boot yang lebih pantas dan ringan
5.Windows 10 dilengkapi dengan antivirus Microsoft Live Essentials dengan grade enterprise
6. Windows 10 menggabungkan semua kelebihan dari Windows 7 dan windows 8  menjadi satu. mudah dipakai, familiar, friendly desktop , modern dan mobile , up-to-date,
7. Windows 10 memanfaatkan semua  teknologi terbaru seperti cloud sync, mobile friendly,
     universal apps
8  Untuk kaki GAMES Windows 10  dilengkapi dengan DirectX 12 yang memiliki performace jauh lebih baik

Saya telah mencubanya dan teryanta ianya menjadi lebih sempurna dari Windows 8 hasil dari gabungan kebaikan dari windows 7 dan 8 yang di gabungkan dan apa apa kelemahan dalam window 8 di singkirkan

Friday, August 12, 2016

Beza kota internet Mb/GB dan kelajuan internet Mbps/MBps


Saya sunguh terkejut kerana ada yang masih belum boleh membezakan kota internet dengan kelajuan internet. Kota internet adalah jumlah kota yang di benarkan di gunakan sementara kelajuan internet adalah kelajuan yang provider internet sediakan atau  devices modem yang anda gunakan.

kota internet di sukat mengunakan Mb atau GB sementara kelajuan internet di sukat mengunakan Mbps atau MBps.

 MB/GB  merujuk kepada muatan atau kota internet sedangkan Mbps/MBps merujuk kepada kelajuan internet

Lihat jadual pengunaan data dan kelajuan internet 2  provider internet yang ada di Malaysia


Koata Internet (Mb/GB)
Ini adalah pembatasan yang dibenarkan oleh penggunaan penyedia internet dan telepon untuk paket internet . untuk kerja  (upload) dan (download)selalu di bagi pilihan 500 mb 1GB .2GB 3GB .4GB 10 GB  dan seterusnya.Volume. Biasanya, diukur (gigabyte) atau ukuran GB (megabyte) MB. 1 gigabyte = 1000 megabyte. namun begitu kebanyakan kota internet sekarang sudah di besarkan sekurang kurangnya 1GB
tidak terdapat lagi muatan 500 mb kecuali untuk Top up tambahan harian.

Kelajuan internet (Mbps/MBps)
 MBps adalah kepanjangan dari Mega(M) Byte(B) Per(p) Second(s), adalah satuan untuk mengukur kecepatan internet per detik dengan menggunakan satuan byte.

Harap selepas ini tiada yang terkeliru lagi dengan kota dan kelajuan