Wednesday, December 18, 2013

Tanda tanda Awal Hard Disk Laptop anda mula rosak dan perlu diganti

Tulisan saya sekali ini betul betul berdasarkan pengalaman saya membaiki komputer samada laptop atau desktop. Kerana setiap kali saya membaiki komputer saya akan catatkan simpton , penyakit dan cara penyelesaian yang saya ambil. Dari beratus ratus laptop yang saya telah baiki kebanyakan mempunyai simptom yang hampir sama bagi setiap jenis masalah. cuma sesekali sahaja saya akan hadapi masalah baru yang jarang saya temui. tetapi pada dasarnya dengar sahaja cerita dari mulut  pemguna komputer tersebut saya sudah tahu apakah sakitnya dan cara untuk mengatasinya malah saya juga sudah  boleh memberitahu terus kos yang di perlukan untuk setiap pembaikan tersebut. Jarang sekali telahan saya tidak tepat.

Hari ini saya akan kongsikan  apakah tanda tanda  awal yang menunjukan Hard Disk Komputer anda bermasalah dan patut di ganti. Simpton ini tak pernah lari dari tekaan tepat saya mengatakan Hard disk komputer itu perlu di ganti walaupun saya hanya sekadar  mendegar cerita kerosakan dari penguna saya.

Antara simpton simpton kegagalan Hard Disk:
1. Komputer anda mengambil masa terlalu lama untuk proses booting atau ketika shutdown.
2. Semasa prosess boot ianya tersangkut di sesuatu prasa dengan kadar yang sangat lama
3. Jika anda melalukan proses Copy & Paste ianya mengambil masa yang lama untuk di siapkan
4. Mengeluarkan bunyi bising semasa proses boot (bunyi berdetik detik seperti benda tersangkut)
5. Amat sukar untuk di buat partition dan format jikapun saya ingin memformatnya kembali
6. Hard Disk  anda menjadi lebih panas dari biasa (jika anda menyentuhnya)
7. Terdapat banyak Bad sector di dalam HD anda jika di lihat mengunakan sofware penjagaan HD
8. Jangka hayat HD anda berada dibawah 50% jika di lihat mengunakan sofware HDLife
9. Terima arahan HD Fail pada black Screen
10. HD tidak kelihatan (terdetected) walau dilihat di dalam BIOS  (Blue Screen)
11. Komputer terus gelap walau butang power dan monitor masih menyala (HD fail)

 Akhir sekali jika dibiarkan HD anda langsung tak boleh di masuki apa lagi untuk boot ke Windows. Saya sarankan  jika anda nampak simpton  dari 1 hingga 8  diatas cepat cepatlah backup apa apa data mustahak anda sebelum HD anda mengalami kegagalan terus seperti di 9 hingga 11

153 comments:

  1. TQ... tanda2 begini perlu diingati sebelum ianya merana.

    ReplyDelete
  2. no 4....sekarang hd x bunyi lansung ,skrin gelap walaupun pc on.....

    ReplyDelete
  3. Bagaimana cara untuk kita mengurangkan peratus kemungkinan berlakunya kerosakan hard diss ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gunakan laptop cara berhemah. tidak terlalu lama.. shut down ikut peraturan gunakan kipas tambahan di bawah laptop

      Delete
  4. Salam...mahu kepastian.. sy antar laptop utk format,,, bl dtg nk ambik, tokey ckp hard disk rosak. Sedangkan sblm tu dia dh bukak n seme ok cuma slow n byk virus.. pttkah sy byr hardisk tu...??? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. bcaan slow adalah tanda HD anda memang rosak.... kalau saya saya akan buktikan dulu HD tu rosak baru minta costumer mengantikanya agar puas hati

      Delete
  5. Salam. Nak tanya laptop skrin laptop saya menjadi gelap tetiba ketika sdg digunakan.apakah kemungkinan kerosakan laptop saya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika power masih hidup bermakna screen monitor anda rosak. cuba guna screnn monitor desktoplain untuk ujian

      Delete
  6. Salam . Hard disk internal sy sudah rosak dan dikeluarkan dari laptop . Tp sy tk sempat buat back up file dr hard disk . Then adakah mmg tiada jalan utk sy buat back up file ? Sbb byk benda penting terutamanya file file ttg pelajaran sy. Harap dpt membantu . Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  7. Jika kegagalan total pada internal HD anda kemungkinan besar tiada ada apa yang anda boleh lakukan. Tapi jika anda mahir mengunakan arahan DOS kemungkinan ada bahan bahan yang dapat di selamatkan. Cuba cari kawan anda yang mahir DOS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, bagaimana hendak membaiki laptop jika semasa hendak membuka laptop keluar pelbagai warna dan kadg2 gelapp. apa yg brlaku ya? mohon pertolongan dan mcm mne cara nak mngatasinya..

      Delete
    2. Ada masalah pada screen atau display cards

      Delete
  8. Salam..
    Laptop sy slalu hang, trutamanya bila online.. Bila play video pun kdg2 mcm trsekat-sekat.. Apakah puncanya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak sebab komputer selalu hanng ni samda software atau hardware. kalau software anda cuma perlu install semula tapi jika hadware berkemungkinan pada masalah RAM anda atau motherboard anda terkena petir mengakibatkan fungsi tertentu tidak sempurna

      Delete
  9. salam..tulisan dan gambar di screen menjadi kembang (double vision). adakah masalah drpd hard disc atau masalah daripada screen sahaja? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Screen laptop bermasaalah. Cuba guna screen desktop lain jika keputusannya sama display cards anda bermasaalah

      Delete
  10. Kalau kena tukar Hard Disk baru, biasanya berapa kos bayaran yg tuan cas? Terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upsh rm 50 je kos beli HD ikut pasaran semasa biasanya dlm rm 180

      Delete
  11. salam. sebulan setengah lepas laptop sy tak boleh masuk window bila on laptop, rasanya sebab window crash tp lepas format dah ok. tp beberapa hari lepas laptop sy slow bila nak start, window pn slow, selalu loading. bukak folder selalu not responding.antivirus blh bukak tp tak boleh scan. tp kadang2 xde masalah. ni sebab HDD problem jugak ke? ke ad sebab lain? tq

    ReplyDelete
  12. Kemungkinan virus dari thumbdrive anda .virus jenis ini hanya boleh di buang oleh org yg memahami DOS.kerana membuangnya mengunakan antivirus biasa tidak akan menghapuakanya terus malah dua boleh kembali bila anda on semula komputer.jumpa yg pakar

    ReplyDelete
  13. A disk read error occured press ctrl alt del to restart.apa masalh laptop ni.asyk kuar menatang ni je

    ReplyDelete
  14. ini tanda HD anda mula bermasalah. Cuba setup windows semula dan jika ralat itu masih ada anda harus menukar HD baru

    ReplyDelete
  15. Salam. Sy shut down laptop saya tadi dlm keadaan cepat. Dan sy xtahulah sy shutdown or locked sbb lepas tu sy pergi solat skejap. Slepas sy tgok laptop sy balik, sy xbleh buka. Knp ye? Tlg bls :)

    ReplyDelete


  16. Tekan butang on dlm 10 saat kemudian on semula,atau cabut batery nya pasang dan on semula.

    ReplyDelete
  17. Laptop saya kluar 'A hard disk problem is preventing windows from starting' maknanya hard disk sudah rosak n perlu tukar ke?biasanya brapa rm?

    ReplyDelete
  18. Jawapan telah di beri di ruang komen diatas

    ReplyDelete
  19. Salam tuan, laptop saya boleh on, tp bila smpai logo windows dia terpadam n restart semula...apa masalahnya ya?terima kasih

    ReplyDelete
  20. setup semula jika masih terjadi HD perelu di ganti

    ReplyDelete
  21. Assalam.. laptop tiba2 padam slps 15min on.. bunyi bising.. panas dbahagian bawah laptop.. adakah ini simptom hd atau mboard yg rosak?? Kalau ya.. adakah semua data dlm laptop perlu d back up jika ganti hd atau motherboard baru?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Simpton begitu menunjukan samada kipas atau motherboard laptop anda bermasalah. Cepat kekedai servis sebelum laptop anda terus tidak boleh di buka

      Delete
  22. salam tuan..laptop sy bile dh on skrin jd gelap xde ape2 tulisan pn,rosak ape ek? sblum jd cmtu sy ade buka fb,gmail..adekah bile antar repair org yg repair tu leh buka tgk fb sy n gmail tu?xde privasi la cmtu..n adekah dia boleh cari balik smua fail yg dulu2 yg dh sy delete?

    ReplyDelete
    Replies
    1. scren roasak atau lain lain sebab software . ya semua fail yang anda delete baik di laptop atau kamera boleh di ambil balik bagi yang pakar. jadi jangan biasakan ambil gambar tak senonoh anda mengunakan kamera HP atau di simpan di dalam HD kerana bagi yang pakar ianya akan mengambil kesempatan bila anda jual HP tersebut atau mereka dapat memori card anda

      Delete
  23. assalamualaikum.. semasa saya mengunakan laptop, tiba- tiba bertukar blue screen, jadi ini bermungkinan mboard rosak kan? Tetapi selepas beberapa jam , laptop boleh di on semula seperti biasa. Jika begini, adakah mboard masih boleh diselamatkan atau perlu diganti baru? berapakah kos untuk mengganti yang baru?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalunya mother board anda mengalami kepanasan melampau akibat kipas yang berabuk atau tidak berfungsi sepenuhnya, pergi hantar servis motherboard sebelum ianya mengalami kerosakan total

      Delete
  24. Salam tuan,jika saya perlu ganti motherboard,adakah sy perlu format semula laptop sy,atau bleh guna setting lama?mohon bantu ye

    ReplyDelete
  25. Jika motherboard berlainan jenis dan tidak serasi dengan yang lama anda perlu format keseluruhanya

    ReplyDelete
  26. Salam tuan..lptop sy prlu brkali2 on baru lah dpt masuk window. Sy prnh try startup repair n tulis bad disk.kadang2 laptop sy akan mati sndiri.apakah punca nya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. HD anda bakal rosak terus baik tukar yang baru segera

      Delete
  27. salam tuan,laptop saya ada di kedai,saya hantarnya kerana saya tak dapat nak buka laptop saya.technician yang baiki tu baru je call beritahu dia gagal buka laptop saya sebab hard disc dah rosak tapi saya rayu dia supaya cuba lagi sebab banyak data mustahak berkaitan kerja2 sekolah,peperiksaan,pnp,biasiswa,malah gambar2 yang tak backup yang semua tu pasti menjadi sentimental value kpd saya dan keluarga.mmg tiada harapan langsung ke untuk selamatkan data yang ada,x dapat semua pun takpe la,terima kasih

    ReplyDelete
  28. Kalau HD nya langsung tak boleh di masuki memang segala data di dalamnya tak boleh diselamatkan lagi. Tapi jika masih boleh di masuki ada beberapa cara untuk selamatkan data tu. carilah yg mahir

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum, tuan saya nak bertanya..
    saya baru sahaja beli laptop dan sejak kebelakangan ni baru saya perasan..
    sy check kt task manager..setiap kali startup, within 2 minute ni saya punya disk usage 100%, walaubagaimanapon laptop saya tak freeze atau lag. selepas 2minit, disk usage akan kembali dlm 0-10%. adakah ini problem dgn hard drive? terimakasih,

    ReplyDelete
  30. boleh saya tahu jenis dan kelajuan prosesor anda

    ReplyDelete
  31. processor saya , 5th gen i7-5500U (4M Cache, up to 3.00 GHz).

    ReplyDelete
  32. Sepatutnya prosesor sepantas 17 takan menghadapi masalah sebegitu . pehak tuan cuba rujuk kembali kepada pehak yang menjual kerana di kuatiri anda terbeli laptop yang bukan mempunyai spesifikasi yang ORI. Kerana pernah kawan saya membeli HD bersaiz 1TR namun hakikatnya hanya 500MB , Hati hati membeli barangan gajet sekarang. banyak penipuan

    ReplyDelete
  33. Kalau hard disk totally rosak. Nak ganti or repair mahal tak kos nya?

    ReplyDelete
  34. Saya simptom no 11..kerap terjadi bila saya turn on laptop power light ada,tetapi tiada bunyi kipas dan screen gelap....bila saya reset power button,dan on laptop dia run normal pulak...jdi masalah ini menyukarkan saya sebagai pelajar yg sering mnggunakn laptop..mohon pencerahan...model lenovo z50,i7,hdisk 1 tera.

    ReplyDelete
  35. assalamualaikum tn hashim,,laptop saya ada masalah bila saya turn on power button hanya muncul power light...di screen x muncul apa2 dan tak dengar bunyi kipas...kadang2 dia on normal plak tapi run slow,slalunya dia jadi msalah mcm tu la...jdi klau saya nak guna smasa penyakit dia datang blik saya perlu buang bateri dan reset button on slama 2 min..lpastu pasang bateri bru on smula..jadi apakah masalahnya sbb bru pakai setahun lebih..model lenovo z50,i7,HDD1tera

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada masalayh pada CPU cuba cari yang pakar periksa atau cuba tukar RAM lain

      Delete
  36. assalamualaikum tn hashim,,laptop saya ada masalah bila saya turn on power button hanya muncul power light...di screen x muncul apa2 dan tak dengar bunyi kipas...kadang2 dia on normal plak tapi run slow,slalunya dia jadi msalah mcm tu la...jdi klau saya nak guna smasa penyakit dia datang blik saya perlu buang bateri dan reset button on slama 2 min..lpastu pasang bateri bru on smula..jadi apakah masalahnya sbb bru pakai setahun lebih..model lenovo z50,i7,HDD1tera

    ReplyDelete
  37. assalamualaikum tn hashim,,laptop saya ada masalah bila saya turn on power button hanya muncul power light...di screen x muncul apa2 dan tak dengar bunyi kipas...kadang2 dia on normal plak tapi run slow,slalunya dia jadi msalah mcm tu la...jdi klau saya nak guna smasa penyakit dia datang blik saya perlu buang bateri dan reset button on slama 2 min..lpastu pasang bateri bru on smula..jadi apakah masalahnya sbb bru pakai setahun lebih..model lenovo z50,i7,HDD1tera

    ReplyDelete
  38. salam tuan, cpu saya apabila dihidupkan kipas processor akan berbunyi dengan kuat dan tiada paparan pada monitor kenapa?

    ReplyDelete
  39. Ini berkaitan masalah sambungan kawasan bateri pada mainboard komputer anda, Ianya seperti tersangkut bila anda memasang bateri. Selaunya jika terjadi begini lebih baik anda tidak mengumnakan bateri tersebut atau menganti dengan bateri yang lain.,
    Jika masih terjadi begitu litar mainboard pada bahagian bateri anda bermasalah

    ReplyDelete
  40. Salam tuan..kalau laptop saya tengah guna tiba2 gelap ape mslhnye ek..power on lagi tp screen gelap..try kat external monitor pon sama..screen gelap tp power on lagi,kipas pusing lagi..kipas pon dh cuci..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin displa cards pada laptop anda bermasalah

      Delete
  41. As salam. Tuan tinggal di mana ? Kalau boleh saya nak hantar laptop kat tuan. Ada masalah hard disk. X boleh masuk windows. Kena tukar hard disk baru ke @ ada cara lain ? Masih boleh buat back up data x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teluk intan. Tak boleh masuk windows belum tentu HD yang rosak mungkin OS dia Corupted sahaja

      Delete
  42. Salam tuan, laptop saya apabila saya shut down kan power button still akan berlampu. Dan saya tak dapat power on semula selagi x buka batterinya..Itupun masalah berkaitan hard disk ke?

    ReplyDelete
  43. Salam. Laptop sy baru beli dalam 3 bulan. Brand acer & fanless. Sejak beli sy guna & jaga dgn berhemah. Semalam dia sleep mode sbb sy setting lps 5 mnt xguna dia auto sleep. Bila sy try hidupkn semula, dia xhidup tp lampu on dah tkr drp merah ke biru (normally mmg mcm tu). Sy tunggu lama tp screen tetap gelap. Kwn suruh turn off dgn tkn button on lama2. Lps tu try on. Sama juga. Lampu hidup tp screen gelap. So how eh?

    ReplyDelete
  44. Guna save mode dengan meneka f8 selepas itu restart semula

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf, mcm mana tu? Sbb bila on cuma lampu button on je yg menyala. Screen takde pape. Sy kena tkn button on lepas tu f8 ye?

      Delete
  45. kenapa hdd life saya mengatakn hdd health 0 percent.. tetapi hdd tu still ok dan masih laju read write.. check guna speecy semua health good.. kenaapa ya?

    ReplyDelete
  46. nak tya. kenapa ya hdd life mengatakn 0 percent health? padahal hdd saya still ok dan laju.. check mengunakan speecy SMART semua good.. reallocated sectors count hdd life and hdd tune mengataakn critical. dan speecy mengatakn good. mana saatu ptt saya percaya?

    ReplyDelete
  47. Salam.. nk tanya mslh ram ke klu bila nk on laptop nyala sesaat butang on pastu bunyi click trs mati..hidupkn byk kali pon gtu jgk..dan klu baiki brape kos nye ye?mohon pdapat ..trima ksh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Main board anda bermasalah , ganti mainboard baru atau baki bahagian yang rosak sahaja. Kos dalam RM 300

      Delete
  48. Masalah mainboard atau suis hantar kepada yg pakar

    ReplyDelete
  49. As salam tuan,windos sy tak boleh on,keluar tulisan bgtau windows corupt or windows file missing,ape sy perlu laku kan dan juga sy tak ada cd/dvd windows 7 untuk laptop sy,terima kasih tuan kerana sudi membantu.

    ReplyDelete
  50. As salam tuan,windos sy tak boleh on,keluar tulisan bgtau windows corupt or windows file missing,ape sy perlu laku kan dan juga sy tak ada cd/dvd windows 7 untuk laptop sy,terima kasih tuan kerana sudi membantu.

    ReplyDelete
  51. As salam tuan,windos sy tak boleh on,keluar tulisan bgtau windows corupt or windows file missing,ape sy perlu laku kan dan juga sy tak ada cd/dvd windows 7 untuk laptop sy,terima kasih tuan kerana sudi membantu.

    ReplyDelete
  52. Salam. Nak tanya bila saya on pc ada bunyi mcm kipas semput. Pastu xleh nak on. Apa masalahnya yer.

    ReplyDelete
  53. Salam. Nak tanya bila saya on pc ada bunyi mcm kipas semput. Pastu xleh nak on. Apa masalahnya yer..

    ReplyDelete
  54. Salam.. nak tnya..apa masalah laptop sya jika warna skrin laptop mjadi aneh..mula2 wrna dia merah bila onn.. selepas di restart blik jdi wrna hijau ..? Masih boleh dibaiki kh?

    ReplyDelete
  55. Assalam tuan..saya ada sedikit masalah..saya mengalami masalah untuk meng"install" windows 7 pd cpu saya...serta jam dan tarikh itu berubah kepada tahun 2005..adakah bateri CMOS yg rosak boleh sebabkan windows 7 tak boleh install?

    ReplyDelete
  56. Assalam,tuan...saya ada masalah untuk install windows 7..dia akan keluar peringatan berbunyi (windows cannot configure your computer)..selain itu,jam dan tarikh dia berubah ke tahun 2005..spesifikasi komputer itu ialah (intel core duo 2.8ghz, 2gb ddr2, 160 gb hdd)...mohon bantuan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepatutnya tiaada masalah . Tukar Bateri baru set ke delfault kerana kemungkinan ada sesuatu kombinasi CMOS telah bertukar kerana bateri CMOS mati. danjagan lupa set tarikh sekarang baru instal

      Delete
  57. Assalammualaikum...laptop sya tiba2 skrin dia hilang...try cucuk dkat komputer lain pon skrin dia xmenyala..apa masalah yg berlaku dgn laptop sya yea..sbb kalo hard disk,,bru je sya pg kedai mntk kedai tu copy kan file2 yg ada dlm tu..btul ke sbb grafik kad??berapa ye kos utk baiki msalah laptop ni??

    ReplyDelete
  58. Assalammualaikum...laptop sya tiba2 skrin dia hilang...try cucuk dkat komputer lain pon skrin dia xmenyala..apa masalah yg berlaku dgn laptop sya yea..sbb kalo hard disk,,bru je sya pg kedai mntk kedai tu copy kan file2 yg ada dlm tu..btul ke sbb grafik kad??berapa ye kos utk baiki msalah laptop ni??

    ReplyDelete
  59. Salam, saya nak tanya. Haritu laptop saya rosak, dia tulis preparing automatic repair. Then, saya pegi repair, dia ckp hardisk rosak. Saya pun tukar laa hardisk baru. Tak lama pulak tu, saya on laptop(tak pasang battery) then tetiba black out. Laptop saya bila on balik dia lambat nak on, then keluar lagi sekali preparing automatic repair tu. Sebenarnya, apa masalah laptop saya? Mohon tuan perjelaskan. Terima kasih.

    ReplyDelete
  60. Assalamualaikum tuan..
    Boleh sy tahu,kenapa dgn laptop sy,bila sy on,screen mmg xkeluar pape.. kipas pusing mcm biasa,lampu power menyala, lampu capslock pulak berkelip.. adakah masalah screen atau motherboard? Utk pengetahuan tuan,sy mmg jarang guna bateri..

    ReplyDelete
  61. Assalamualaikum tuan..
    Boleh sy tahu, kenapa laptop sy bila on,lampu power menyala,lampu capslock berkelip dan kipas pusing tetapi screen gelap? Adakah masalah screen atau motherboard? Terima kasih tuan..

    ReplyDelete
  62. Assalamualaikum tuan..
    Boleh sy tahu,kenapa dgn laptop sy,bila sy on,screen mmg xkeluar pape.. kipas pusing mcm biasa,lampu power menyala, lampu capslock pulak berkelip.. adakah masalah screen atau motherboard? Utk pengetahuan tuan,sy mmg jarang guna bateri..

    ReplyDelete
  63. Cuba guna monitor luaran, jika ada display menunjukkan screen laptop anda rosak jika tiada apa apa display keluar ini menunjukan laptop anda mempunyai masalah pada display cards pada mainboard anda

    ReplyDelete
  64. Assalamualaikum saya nk tnye...sye pkai lenovo z40-75....sye bru bli 2 bula disk drive sye dah tak brfungsi...kalau repair brape kos nye ea?

    ReplyDelete
  65. Assalamualaikum...sye pakai laptop lenovo z40 75...bru bli 2-3 bulan...disk drive sye dah x brfungsi...nk tnye kalau repair brape harga nye? Kalau mcm tu bleh pkai warranty tak?

    ReplyDelete
  66. Assalamualaikum saya nk tnye...sye pkai lenovo z40-75....sye bru bli 2 bula disk drive sye dah tak brfungsi...kalau repair brape kos nye ea?

    ReplyDelete
  67. Assalamualaikum tuan...berape kos repair cd/dvd drive...bukan rosak kat software tpi hardware...software elok je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah repair beli baru sahaja kos dalam RM 80

      Delete
    2. Itu skali dgn upah pasang ke ncik??

      Delete
  68. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  69. Assalamulaikum,
    Sye ade masalah notebook samsung. Sye trcabut bateri dye mse notebook tu tengah on sbb sye nak guna adapter je.tapi sy trlupa yg sye x tekan suis adapter tu agy..jdi bile dy da trpadam sy try on balik..tp x boleh..lampu dkt adapter dy mnyala elok tp still x boleh on..gune bateri pon mcm tu jugak..jdi dy rosak ape je..kos nk repair bpe agaknye

    ReplyDelete
  70. Cuba anda pasang semula bateri lap top anda dan ON semula kemungkinan komputer anda hanya stug

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya da cube tp still x boleh. Mcm mne ye tuan

      Delete
  71. Assalamualaikum
    Sye ade masalah dgn notebook sye. Sye tercabut bateri dye mase notebook tu tga on sbb sy nk gune adapter je tapi sye terlupe nk on suis adapter.jadi bile dy da trpadam sy nk on blik da x boleh. Gune bateri pon x on jugak ..bile gune adapter lampu adapter je yg menyala. Jdi sye nk tau ape kerosakan dye dan kalau nak repair bpe kos dye

    ReplyDelete
  72. assalam,encik hashim..laptop sy ada problem,and bila bawak kedai,cina tu ckp ada masalah dgn hard disk..and kalau nak tukar,dia kenekan charge rm250 termasuk format laptop..sy ada terbaca komen2 encik mengatakan encik tinggal di teluk intan,dan kebetulan sy org teluk intan..boleh sy tau kedai encik area mana?

    ReplyDelete
  73. assalam,encik hashim..laptop sy ada problem,and bila bawak kedai,cina tu ckp ada masalah dgn hard disk..and kalau nak tukar,dia kenekan charge rm250 termasuk format laptop..sy ada terbaca komen2 encik mengatakan encik tinggal di teluk intan,dan kebetulan sy org teluk intan..boleh sy tau kedai encik area mana?

    ReplyDelete
  74. As salam tuan,laptop sy sblum ni xhdup trus then hntr kedai dia format tapi lpas format still keluar logo acer je kdg2 laptop terpadam sendiri.Adakah hard disk rosak?brapa anggaran baiki?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangkut boleh juga di akibatkan hasil dari kerosakan RAM selain dari HD

      Delete
  75. As salam tuan,laptop sy sblum ni xhdup trus then hntr kedai dia format tapi lpas format still keluar logo acer je kdg2 laptop terpadam sendiri.Adakah hard disk rosak?brapa anggaran baiki?

    ReplyDelete
  76. Assalamualaikum tuan,laptop saya terpadam tiba-tiba masa tengah buat kerja dan bila tekan button on still tak keluar apa2 dan x menyala apa2 pun.saya cuba sambungkan charger sbb ingat bateri low tapi still mcm tu jugak x menyala apa2. mohon pencerahan.tq

    ReplyDelete
  77. Mungkin masalah pada mainboard ada swith , jumpa yang pakar untuk pastikanya

    ReplyDelete
  78. Assalamualaikum wbt tuan..... laptop sya bila on tiba2 keluar mesej mengatakan hardisk rosak dan x boleh baca...arahan perlu backup fail dan shutdown trus hantar ke kedai to repair or replace new hard disk.... so trus shutdown utk beberapa minit lepastu on semula laptop den boleh guna mcm biasa....xdapt dh msj yg mula2 td..... so hardisk sya nie betol ada problem or tidak...

    ReplyDelete
  79. Assalamualaikum tuan
    Laptop saya selalu hang terutamanya ketika online..browser mengambil masa yg lama utk start dan respond tetapi aplikasi lain berfungsi seperti biasa..saya juga sering membiarkan laptop saya dlm keadaan mode sleep..adakah keadaan ni akan memberi kesan trhadap laptop saya?mohon pencerahan ye..tq

    ReplyDelete
  80. Assalamualikum tuan.. saya baru je tukar HD tak smpai sebulan.. punca kerosakan skrin jadi gelap (11).. lpas tu try buka HD n pasang balik dengar da ada bunyi mcm ada tersangkut (4).. mohon pencerahan.. tq

    ReplyDelete
  81. Replies
    1. kipas ok.. bunyi pda HD.. bila HD join gan pc lain xde respon, pc jadi hang

      Delete
  82. Salam tuan. Sy nak tanya kos sebenar untuk tukar internal hard disk kat kedai. Baru-baru ni laptop ada masalah and pegi kedai. And org kedai tu cakap internal hard disk rosak and perlu ditukar. I was charged with RM350 for new 500GB and installation fee. Balik rumah rasa mcm mahalnya Ya Allah. Tadi masa hantar tak terfikir pulak since panic sbb banyak kerja nak kena settlekan. And utk pengetahuan tuan, its somewhere in Sarawak. Adakan location jugak influence harga utk service mcm ni? Mohon pencerahan so that if anything happens in future sy sedikit clear since sy perempuan and kurang tahu hal-hal ini. Terima kasih.

    ReplyDelete
  83. Di semenanjung dalam 280 ke 300 termasuk upah

    ReplyDelete
  84. salam tuan, teluk intan kedai dekat mana ? Laptop sy jd blue screen. Bila buat memory diagnostics tool dai keluar hardware problems detected. ada cara lain ke ?

    ReplyDelete
  85. salam tuan.laptop sy ada masalah untuk on semula..hanya dua indikator led sahaja menyala iaitu indikator simbol mentol dan num lock..apa yg perlu saya lakukan ye tuan?

    ReplyDelete
  86. Kalau laptop saya jatuh masa laptop saya tgh loading nk shut down. Lepas tuh tetiba hang, aq force shut down lepastu try blik on kn laptop. Boleh hidup pastu kuar perkataan preparing automatic repair lepas tuh screen blank je tpi laptop mmg on wktu tuh dan screen bercahaya cuma die x kuar ape2? Just kuar arrow tuh je, Jadi ape masalah dgn laptop saya?

    ReplyDelete
  87. Salam tuan.Laptop saya bila sambung wifi dia jadi hang terus tak boleh gerak.Tapi bila tak sambung wifi dia boleh berfungsi macam biasa.Saya dah cuba macam2 cara kat internet untuk betulkan tapi still tak ok.Apa masalah laptop saya?Perlu diformatkan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komputer anda mungkin di masuki virus atau spyware . Cuba scan guna antivirus atsu anti spyware kalau tak berhasil juga anda jena format komp anda

      Delete
  88. Salam tuan, baru2 ni masa tgh guna, laptop saya freeze & lepas tu jadi unresponsive. Nak buka file pon tak boleh. Skrg ni bila ON tak boleh boot. stuck di blacklit screen. Ni problem OS atau HDD ye tuan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau HD anda mengeluarkan bunyi ya masalah HD jika hanya sangkut inya masalah Software

      Delete
  89. Bunyi berdetik-detik pon ade. Jadi saya kene tukar hdd la ni..

    ReplyDelete
  90. Sy ada leptop asus.bila sy hidupkan biasanya lama baru hidup.bila hidup pun screen hijau. biasanya sy tekan butang on off sampai 5-6kali baru boleh hodup bila hidup screen hijau.apa masaalah nya tu. Sy minta pendapat dari anda....

    ReplyDelete
  91. salam encik .. minta no.phone sy nk whatsaap encik utk menanyakan sesuatu ni no.saya 0193924139

    ReplyDelete
  92. salam encik .. minta no.phone sy nk whatsaap encik utk menanyakan sesuatu ni no.saya 0193924139

    ReplyDelete
  93. Semalam saya on laptop saya okay je. Tapi lepas satu jam kmudian sy on then screen dia blank je. Dapat on cuma screen tu blank. Apa masalah dia tu? Dan jika screen nye yang rosak boleh saya tau cos utk atur tu?

    ReplyDelete
  94. Smalam saya on lap saya okay jer. Lepas tu saya trus tekan switch of button tu utk ttp laptop saya. Then saya try utk bukak sejam selepas itu screen itu blank saja. Dapat on tapi gelap. Jika masalah led atau lcd agak2 brapa cos? Tq

    ReplyDelete
  95. Laptop sy mngalami kerosakan pd HD. Nak masuk windows pun tak bole. Agak2 bole backup x file dari HD lama tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah tak boleh masuk alang memang tak boleh cuma ada beberapa petua sila hubungi saya

      Delete
  96. salam. klaw laptop saya windows dya rosak. pastu bila nak start dya off sendiri. mcm mna saya nak selesaikan benda nie?

    ReplyDelete
  97. salam. kalau windows rosak nak tukar mcm mna yar. pastu laptop saya ne dya off sndri bila on

    ReplyDelete
  98. Assalamu'alaikum..
    Blh pm ws sy x..
    0178707352

    ReplyDelete
  99. aslkm tuan, kenapa dan apa perlu saya buat....apabila saya on lp terus kluar SMART Hard disk error the smart hard disk check has detected an imminent failure.run the Hard Disk Test in System Diagnostics. Hard Disk 1 (301)F2 System Diagnostics Enter - continue startup for more information, please visit:www.hp.com/go/techcenter/. buat pgetahuan tuan saya dh fomat lp tu dan masih muncul benda yg sama. apakh saya prlu tukar hd baru?

    ReplyDelete
  100. salam tuan...hardisk sy mengalami masalah seperti no9...bila on laptop xbleh msuk windows..bila check dlm bios,jd hardisk does not exist..menurut pengalaman tuan, bleh diselamatkan @ x file dalam hardisk tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh di selamatkan lagi. ada beberapa petua boleh di cuba tapi tuan kena hubungi saya

      Delete
  101. Asslm...kenapa bila sy switch on laptop,laptop x on n lampu lednya hnya nyala bbrp saat shj...apa mslh yg dihadapi oleh laptop sy....klu dbaiki bro agaknya kosnya?tq

    ReplyDelete
  102. Mula saya on laptop saya stuck kat logo dan tk msuk window....saya off dan on blk tp skrg gelap dan tk nyala.... power button dan lain2 on....ape mslhnye...hard-disk ke....asus

    ReplyDelete
  103. Tuntut ilmu dari tuan, nak repair laptop Klo ade rezeki. Tq.

    ReplyDelete
  104. Tuntut ilmu dari tuan, nak repair laptop Klo ade rezeki. Tq.

    ReplyDelete
  105. Salam. Sy nak tanya, laptop saya (Acer) tak boleh restart, dia jadi 'repairing disk errors. This might take an hour to complete'. Tp mslhnya dia jadi mcm tu dah 3 hari. And bila dia terpadam sendiri dia jadi repairing tu balik dan bukannya restart. Sy ingatkn dia akan on mcm biasa tp tak pun sbb dia keep repeating repairing disk errors tu. Dah 3 kali dia ulang balik jd mcm tu. Boleh tuan bantu jelaskn tak apa patut sy buat? Nak biarkn shj atau hantar kedai ya? Kalau mcm ni agak2 berapa kos and apa yg problem?
    Kalau tak keberatan nk mntk tlg jelaskan di email: vendettatraveller@gmail.com
    Sy nk email tuan tp tak tahu apa email tuan. Terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanda awal HD akan rosak, cuba format semula

      Delete
  106. Salam. Sy nak tanya, laptop saya dah 3 hari tak boleh on. Sy pakai windows 10. Sebab dia kata your pc run into problem. Lepastu dia kata ada masalah nfts apa entah (sy tak ingat istilah sebenar dia) and we'll restart for you. But then dia jadi auto repairing ke diagnosing apa entah. End up jadi "repairing disk errors. This might take an hour to complete". Sy tunggu je dia loading tu. Tp dah masuk 3 hari. Bila dia terpadam (sy ingatkan dia on mcm biasa rupanya tak) dia akan repeat benda yg sama. Dia cakap your pc run into problem n then terus akhirnya jadi mcm yg sebelumnya, repairing disk errors tu.
    Apa yg patut sy buat ya? Apa yg rosak? Perlu tak hantar kedai? Tuan rasa berapa ya kos yg akan dikenakan?
    Kalau tak keberatan boleh tak tuan reply di email sy vendettatraveller@gmail.com
    Sy harap sgt tuan boleh tlg explain. Sbb byk sgt brg berharga dan kerja dlm laptop tu. Terima kasih..

    ReplyDelete
  107. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  108. Assalam tuan, labtop sy mempunya masaalah seperti yg diberitahu ananymous di atas iaitu auto repairing lps dia auti restart.... sy pun xtahu nak buat macam mana....

    ReplyDelete
  109. HD bakal rosak cuba format semula kalau tak boleh juga gantikan dgn HD baru

    ReplyDelete