Monday, October 5, 2015

Jadikan Kompas pada Smartphone petunjuk arah kiblat anda

Masalah utama jika anda berada di dalam bagunan tingi hotel hotel atau di kawasan hutan adalah untuk menentukan arah kiblat yang tepat bagi anda menunaikan sholat. Walaupun anda boleh mengunakan kedudukan bayang matahari namun ianya kurang tepat kerana kedudukan matahari bergerak mengikut bulan bulan tertentu dan hanya tepat pada waktu peristiwa matahai tepat di atas kaabah pada waktu ISTIWA pada bulai mei dan julai  sahaja (lihat sini Istiwa matahari atas kaabah)

Pengunaan buruj Orion di malam hari juga mungkin tidak dapat membantu pada waktu hujan dan jika anda di dalam bagunan atau kawasan lapang yang gelap atau dalam hutan rimba yang padat (rujuk pengunaan buruj Orion disini)
Jadi cara yang paling tepat  anda hendaklah mengunakan kelebihan kompas .Anda misti berkata  "takan nak bawa kompas kemana mana  pula kan" Namun tahukah anda kebanyakan orang sekarang pasti mempunyai Smartphone sendiri dan di dalamnya selalu tersedia kompas digital .Jika tidak ada download dan simpan kompas di gital dalam smartphomne anda. Seperti anda sedia maklum kompas akan sentiasa menunjuk arah keutara (N) dengan tepat sekali walau di mana sahaja kedudukan anda . cuma anda kena tahu  arah kiblat berada diarah mana di dalam kompas anda.

Saya telah mencuba beberapa kali dan menguji kedudukan kiblat setelah mengetahui di mana utaranya (N) dengan mengunakan kompas dari smartphone saya dan saya dapati kiblat selalunya berada 300 darjah  dari barat (W) dan kurang 60 darjah dari utara(N) ( Lihat rajah) artinya angka 300

Sekarang letakan diatas meja atau lantai tentukan arah utranya (N) dahulu kerana jarum kompah akan sentiasa menunjukan arah utara (N) dan kiblat akan sentiasa berada pada  300 darjah dari barat (W).Disini saya tandakan garis merah pada angka 300 pada kompas saya. Anda cuma perlu mengingat angka 300 ini setiap kali cuba mencari arah kiblat anda. ( ini bukan ukuran tepat cuma untuk tidak pastikan kiblat anda tidak terbalik 100%)

Angka 300 Ini adalah penelitian saya sendiri setelah saya uji di beberapa tempat yang saya amat pasti arah kiblatnya jika anda rasa ada kordinat yang lebih tepat sila maklumkan kepada saya untuk saya betulkan dengan lebih tepat lagi. Adalah lebih tepat jika anda mengetahui Qibla bearing di setiap tempat yang anda tinggal atau semasa anda ingin melihat arah kiblat tersebut namun agak mustahil bagi anda menghafal bearing di setiap tempat yang anda singah kan kecuali anda membawa buku panduan bearing qibla.

Sebagai contoh bearing qiblat di Sg Empat Hutan Melintang adalah 292 darjah dari barat (W) bila di lihat tidaklah lari jauh dari 300 darjah yang saya tetapkan itu kerana bagi saya mengetahui arah kiblat secara betul sudah memadai daripada kita langsung tidak mendapat sebarang panduan atau anda mengagak kiblat yang seratus peratus tidak betul  atau terbalik 360 darjah. Dari penelitian saya kebanyakan bearing di Semenanjung antara 291 dan 292 darjah.
Semoga ini dapat membantu anda

No comments:

Post a Comment