ASAS KOMPUTER

PENGENALAN KEPADA KOMPUTER

PROLOG


Sebelum anda mempelajari program-program aplikasi atau perisian sesebuah komputer pengetahuan asas mengenai komputer adalah di perlukan bagi memastikan anda tidak mengalami masalah ketika mengendalikannya. Saya akan cuba menulis seringkas mungkin mengenai asas-asas sesebuah komputer. Di dalam era komputer multi media tugas sesuatu komputer itu di pelbagaikan dan ia menjadi begitu luas pengunaanya kerana ianya bukan sahaja bertindak sebagai sebuah mesin menaip malah ianya menjadi alat penghibur dan penhubung anda dengan dunia luar bagi yang mehendaki ianya berfungsi sebegitu. Dengan sesebuah komputer anda merasakan anda terlalu dekat dengan rakan-rakan anda walaupun pada hakikatnya anda di pisahkan oleh 7 lautan. Inilah yang selalu dikatakan dunia tampa sempadan.

Teknologi komputer sebenarnya berkembang begitu pantas dan ianya sentiasa di perbahurui setiap hari oleh gergasi-gergasi pengeluar komputer. Dari sebuah mesin yang sebesar-besarnya aia kini semakin di kecilkan sehinga kepada cuma sebuah mesin di telapak tangan anda.Dan munkin satu ketika nanti ianya akan di kecilkan lebih dari yang telah ujud sekatrang. Teknologi komputer juga menjadikan segala maklumat dan ilmu hanya berada di hujung jari anda.

Walaubagaimanapun kecagihan komputer tidak lah bermakna tampa perisian aplikasi yang turut juga berlari seiring dengan teknologi sesebuah komputer. Aplikasi sesebuah sebenarnya merupakan nyawa kepada teknologi komputer itu sendiri tampa aplikasi yang baik teknologi komputer tidak akan berkembang dengan baik dan pantas. Kesimpulanya ialah teknologi pembuatan komputer mistilah seiring dengan teknologi pengeluaran aplikasi atau perisianya.Kompenen utama komputer

Sesebuah komputer mesti mempunyai 5 komponen utama bagi melengkapkan sistemnya agar ianya dapat berfungsi dan dapat menjami keberkesanan penggunaanya. Walaubagaimanapun penggunaan Mouse adalah lebih kepada asesori pilihan kepada anda kerana tampanya komputer anda tetap akan berfungsi. dan pengunaan printer pula lebih kepada penyediaan terakhir anda dalam penggunaan sesebuah komputer kerana ianya hanya bertindak sebagi alat pencetak sahaja. Lima kopenen utama komputer ialah;

(a) Monitor (paparan)
(b) CPU (system unit)
(c) Key board
(d) Printer
(f) mouse

Sistem unit (CPU)

CPU atau (Central Procecing Unit) adalah salah satu kopenen mustahak bagi sesebuah komputer anda. Di dalam Sistem unit atau CPU sesebuah komputer itu sendiri terdapat 5 lagi kopenen utama yang menjadi nadi kepada sesebuah komputer kecacatan atau kerosakkan kepada salah satu sistem itu mengakibatkan komputer anda tidak akan berfungsi.100 % . Rangkaian sistem utama dalam sistem unit ialah.

(I) Microproeasor - (brain)
(ii) Ingatan (memory) RAM
(iii) Input/output/I/Q
(v) Storan (disk storage)
(iv) Program

Penjelasan

Mikroprosesor

Mikroprosesor merupakan Brain atau otak kepada sesebuah komputer tampanya komputer tidak dapat befungsi segala arahan akan dihantar untuk diproses di dalam mikroprosesor yang kemudianya akan di[papar pada skrin komputer anda. Kepantasan sesebuah komputer melakukan proses bergantung kepada jenis cip microprosesornya.

Misalnya sesebuah komputer peribadi yang mempunyai cip miroprosesor 804386 biasanya mempunyai 4MB RAM dan bagi komputer yang mempunyai cip miroprocecor 8036 ianya mempunyai 2MB RAM. Namun begitu nilai RAM boleh ditambah jika dikehendaki oleh pengguna.

Miroprosesor bertugas sebagai

(1) Melaksanakan arahan komputer
(2) Melaksanakan arahan-arahan asas:
(a) tambah tolak
(b) dharab/bahagi
(c) operasi logik/operasi pembandingan

Ingatan (Memory/RAM)

Ingatan atau Memory yang lebih dikenali sebagai RAM (Random Acces Memory) merupakan tempat simpanan sementara sesuatu data dalam sistem komputer anda sebelum dipindahkan secara kekal kepada Cekera liat atau cekera liut anda. Walaubagaimana pun terdapat dua jenis ingatan utama iatu RAM dan ROM (penjelasan sila lihat pada tajuk RAM dan ROM)

Input/output

Input dan Output (I/O) merupakan saluran di mana ianya membolehkan data masuk kedalam sistem komputer anda dan data boleh di keluarkan melalui sistem komputer anda ,rinkasnya adalah seperti dibawah;

Input

Arahan atau data yang diberikan kepada komputer untuk di laksanakan. Komputer tidak dapat melaksanakan sesuatu tugasan dengan baik sekiranya terdapat kekurangan pada arahan atau data tersebut.Alat alat Input adalah seperti

I) Keyboard
ii) Mouse
iii) Paddle
v) Joystick
vi) digitiser
iV) Trackball

Output

Output ialah keputusan pemprosesan yang dihasilkan oleh komputer anda. Ianya boleh dilihat pada skrin komputer anda atau dicetak terus pada ketas cetak. alat-alat autput adalah seperti.

I) VDU (Vidsual Display Unit)
ii) Mesin pencetak
iii) Plotter

Storan (disk storage)

Storan atau disk storage merupakan tempat penyimpan maklumat atau data-data dengan banyak . Ianya mudah di panggil semula pada bila-bila masa diperlukan . Media storan diperlukan memandangkan simpana data didalam RAM adalah bersifat sementara. Media storan ialah seperti

I) Hard Disk
ii) Magnetic floppy disket
iii) Magnetic tape
v) Laser disket

Perkakasan“Hardware”

Perkakasan atau lebih dikenali dengan “Hardware” komputer merupakan sekumpulan perkakasan di dalam komputer yang boleh dilihat, disentuh dan dirasa. Secara umumnya, hardware komputer boleh dibahagikan menjadi 4 bahagian seperti berikut:
Alat Input
- Touch screen
- Keyboard
- Mouse
- Scanner
- CD-Rom
- Floppy disk
- Trackball
- MIC
- Pointing device
Alat Proses
Terdiri daripada CPU (central processing unit) atau mesin memproses yang disokong oleh motherboard (papan induk) dan dibantu oleh komponen-komponen yang terdapat di dalam motherboard tersebut.
Alat Ouput
- Printer
- Monitor
- CD-RW
- DVD-RW
- Floppy disk drive
- Plotter
Media Penyimpanan
- Hard disk
- Disket
- Flash memory
- Thumb drive

Mesin Memproses (Processor)
Mesin memproses (processor) merupakan otak dan pusat yang mengendalikan komputer yang disokong oleh komponen-komponen lain. Processor merupakan chip yang kerap disebut “microprocessor“. Era kini, saiz processor telah mencapai tahap gigahertz. Saiz atau ukuran tersebut merupakan kiraan kelajuan processor dalam mengolah data atau informasi. Proses pengolahan, akses data dan informasi menjadi semakin laju sekiranya ukuran semakin besar. Pada dasarnya, sistem kerja processor dibantu oleh data bus dan chipset.

Pelbagai jenis processor terdapat di pasaran adalah seperti berikut:
AMD (American Micro Device)
Intel
IBM
Cyrix
APPLE
IDT

Program

Program merupakan Sotware atau arahan komputer anda yang lebih dikenali sebagai program Aplikasi merupakan kopenen mustahak dalan menentukan pengoperasian sesebuah komputer . Tampa program aplikasi komputer anda tidak bemakna dan dapat berfungsi . Di antara proram-program aplikasi yang popoler seperti. Wordperfect, Profesional write. Woard Star Window dan beribu-ribu lagi yang berada dipasaran. Anda bolehlan memilih program aplikasi ini mengikut keperluan anda.


RAM = Random Access Memory

Sumber : Internyet…

Memory biasanya disebut sebagai RAM, singkatan dari Random Access Memory. Memory berfungsi sebagai tempat penyimpanan data sementara. Memory bekerja dengan menyimpan & menyuplai data-data penting yg dibutuhkan Processor dengan cepat untuk diolah menjadi informasi. Karena itulah, fungsi kapasitas merupakan hal terpenting pada memory. Dimana semakin besar kapasitasnya, maka semakin banyak data yang dapat disimpan dan disuplai, yang akhirnya membuat Processor bekerja lebih cepat. Suplai data ke RAM berasal dari Hard Disk, suatu peralatan yang dapat menyimpan data secara permanen.

Apa itu SDRAM, DDR dan RDRAM ?

Sumber : Internyet…

* SDRAM (Synchronous Dynamic RAM) – Type RAM yg dibuat pada tahun 1996. SDRAM merupakan RAM yg sangat legendaris, dan mampu bertahan lama dalam perkembangan system komputer. Sesuai dengan namanya SDRAM mempunyai term Synchronous Dynamic, yaitu kemampuan RAM untuk menyamai clock dengan clock processor. Jika clock RAM dan processor sama, maka system komputer akan berjalan seimbang karena aliran data diantara keduanya berjalan lancar. Karakteristik teknis SDRAM memiliki 168-pin, 3.3V & FSB 100/133 MHz. Saat ini SDRAM sudah tidak dipakai lagi oleh platform komputer, terakhir digunakan pada Pentium 4 versi generasi pertama. Tipe-tipe SDRAM : SDRAM 32, 64, 128, 256, 512MB PC100/133.

* DDR (Double Data Rate) – Type RAM yg merupakan pengembangan lanjut dari teknologi SDRAM. DDR dibuat pada tahun 2000. DDR pertamakali dibuat sebagai pesaing utama dari memory RDRAM yg dikembangkan Intel dan Rambus pada awal generasi Pentium 4, dan saat ini menjadi mainstream dari platform komputer. Karakteristik teknis DDR adalah 184-pin, 2.5V & FSB 266/333/400 MHz. Secara teori DDR mempunyai kemampuan pengolahan dua kali lipat dibandingkan SDRAM, karena mampu membawa 2 bit pada satu clock-nya -dibandingkan SDRAM yg hanya 1 bit. DDR masih digunakan pada berbagai platform yang ada, seperti Pentium 4 & Celeron D dan akan segera digantikan dengan teknologi DDR2. Tipe-tipe DDR : DDR 128, 256, 512, 1.024MB PC2100/2700/3200.

* DDR2 (Double Data Rate Generation 2) – DDR2 merupakan generasi lanjutan dari DDR dengan perbaikan berbagai fitur, seperti penggunakan IC BGA (Ball Grid Array) yg tahan panas & memiliki densitas tinggi serta FSB yang lebih tinggi. Karakteristik teknis DDR2 adalah 240-pin, 1.8V & FSB 400/533/667/800 MHz. DDR2 memiliki kapasitas yang lebih besar dari DDR, dimana nantinya bisa mencapai 2GB / modul. Dan saat ini DDR2 akan menjadi standar untuk semua platform Intel 2006 dan seterusnya. Tipe-tipe DDR2 : DDR 256, 512, 1.024MB PC3200/4300/5300/6400.

* RDRAM (Rambus Dynamic RAM) – Type RAM yg pertamakali dibuat tahun 1999. RDRAM merupakan RAM yg menggunakan teknologi baru yg dikembangkan oleh perusahaan bernama Rambus. RDRAM mempunyai kemampuan bandwidth yg menyamai kebutuhan bandwidth pada processor Intel Pentium 4. Teknologi Dual Channel pertamakali diperkenalkan oleh RDRAM. Berbeda dengan yg lain RDRAM mempunyai tipe pengolahan Serial, dibanding SDRAM & DDR yg mengolah secara Paralel. Karakteristik teknis dari RDRAM adalah 184-pin, 2.5V & FSB 800, 1.066 dengan aristektur 16-bit (2 byte). Saat ini semua tipe RDRAM tidak digunakan lagi pada komputer karena harganya yg terlalu mahal dan performance-nya sudah dapat disamai oleh DDR/DDR2. Tipe-tipe RDRAM : RDRAM 64, 128, 256, 512MB PC800/1.066 MHz.Display Card atau pun Graphic Card...

Tugas alat ini adalah untuk memberikan mutu gambar terhadap graphic yang tertera di kaca monitor anda. Graphic Card ini terdiri dari pelbagai jenis diantaranya adalah seperti berikut:

· CGA Display Card..... Jenis ini dah kirer buang laut. Jenis ini kebanyakkan digunakan oleh XT Komputer.

· ISA 16bit VGA Card. Jenis masih digunakan oleh banyak pengguna yang menggunakan CPU 386 ke 486.

· ISA 32bit Local Bus 1MB. Jenis ini susah nak dapat sikit. Tapi masih tetap digunakan oleh Komputer jenis 486DX2-66.

· PCI Display Card 1MB, 2MB dan 4MB. Ada banyak jenis ini masih berada di pasaran. Jenis ini biasanya boleh mengeluarkan ketepatan pixel dari 16 color, 256 color 16M color dan 24M color. Ada diantaranya memerlukan Driver dan ada diantaranya PnP.

· AGP Display Card. Display card jenis ini digunakan oleh M/Board Pentium II. Hanya PII sahaja menggunakan Display Card ini. Hanya Papan Induk yang tersedia dengan AGP display sahaja yang tidak disediakan AGP Slot.

BAGAIMANA KOMPUTER BERFUNGSI

Sesebuah komputer berfungsi mengikut konsep logik. Pemprosesan yang dilakukan di dalam komputer adalah berasaskan sistem nombor perduaan atau "binary digits" Sistem logik ini terdiri dari beribu-ribu simbol membentuk logik Simbol membentukkan logik adalah seperti berikut;.

AWD CODE

ORE

Apa yang ada dalam microprosesor ialah gabungan ribuan logik-logik diatas. (penjelasan lanjut mengenai konsep logik ini bolehlah di cari pada buku-buku rujukkan atau bertanya terus kepada pakar mengenai kompute)

RAM/ROM

RAM

RAM atau Random Access Memory berfungsi menyimpan data atau program yang ditulis oleh kita secara sementara sahaja dan ianya tidak kekal dan boleh di padam. Biasanya data yang mustahak akan disimpan terus dalam cekera liat atau cekera liut. Apa yang disimpam didalam RAM boleh dibaca di ubah suai dipadam atau disimpan dalam storan. Biasanya RAM yang kecil akan melambatkan pemprosesan berbeza dengan RAM yang besar yang menjadikan kerja pemprosesan yang lebih pantas dan cepat

ROM

Rom atau Read Only Memory berfungsi menyimpan maklumat-maklumat mengenai sistem komputer itu sendiri yang perlu dirujuk oleh CPU komputer anda pada setiap kali anda ON komputer anda. ROM hanya boleh dibaca tampa boleh di padam atau diubahsuai kerana ianya memang sudah di buat di kilang dan kekal dalam komputer anda sepanjang hayat komputer itu sendiri. Ianya berfungsi sepanjang masa dengan menggunakan baterinya tersendiri. Kehabisan atau kerosakkan baterinya mengakibatkan ROM tidak berfungsi dan sekali gus menjejaskan pengoperasian komputer anda .

BASE SYSTEM

Base sistem mempunyai rangkaian pin-pin di bahagian luarnya membentuk seperti kaki-kaki yang pada setiap kakinya mempunyai tugasan yang tersendiri terdapat 38 pin yang berfunsi iaitu

i) 2 pin untuk power
ii) 16 pin untuk data
iii) 16 pin untuk address
v) selebihnya untuk lain

BIT/BYTES

Muatan data-data dalam sistem komputer dikira menurut sistem bit/bytes Bit /Bytes ialah kobinasi sistem nombor yang tersusun mengikut angka perpuluhan dimana setiap susunan 8 bit menjadikan 1 bytes dimana setiap 1 bytes akan mewakili 1 aksara dan setiap 2 bytes akan menjadikan 1 word atau perkataan. Ini juga bermakna setiap perkataan mempunyai 16 bit atau 2 bytes sifirnya seperti dibawah seperti di bawah

8 bit = 1 bytes
1 bytes - mewakili 1 aksara
2 bytes - 1 word/perkataan
1 perkataan mempunyai 16 bit
lebih besar data bas lebih cepat kerja pemprosesan data

Setiap nilai 1 dan 0 dipanggil bit dan kombinasi dari 8 bit inilah menjadikan I byte yang mewakili 1 aksara (huruf abjad, angka atau simbol.) . Untuk menhantar dan mentafsir maklumat dengan lebih berkesan, 2 bytes disatukan untuk membentuk satu perkataan (Word).

Jika di tulis susunan bit seperti berikut;
Dicemal digit
0
1 00 - 99
2 000 - 999
3
4 10 - 1 = 100 = 1 = 99
5
6
7
8
9 - 10 - 1 = 10 - 1 = 9

Ini bermakna setiap 1 bit terdapat dua pilihan


1bit (ada 2 pilihan)
0
1


Jika 2 bit terdapat 4 pilihan


2 bit (ada 4 pilihan)
00
01
10
11jika 4 bit (ada 15 pilihan)
0000 - 0
0000 - 1
1
1
1
1111 - 15
2 - 6 = 16 - 1 = 15

dan jika 8 bit terdapar 255 pilihan

00000000
00000000
1
1
2 - 1 = 255


Ini bermakna jika lebih besar data bas lebih cepat kerja pemprosesan data dapat dijalankan oleh sesebuah komputer.UKURAN DIDALAM BYTES

1 kilobyte = 1024 bytes
1 mengabyte = 1048576 bytes
1 Gigabyte = 1073741824 bytes


Sesebuah komputer terbahagi kepada tiga komponen utama iaitu. dan beberapa kompenen tambahan

1) MONITOR 2) CPU 3) KEY BORD kompenan tambahan 4) MOUSE (satu keperluan sejak windows di perkenalkan) 5. DISK DRIVE 6. CD ROM 7. MODEM (keperluan untuk melayari internet)

TUGAS-TUGAS 1) MONITOR/SKRIN Tugas monitor ialah mempamerkan imej pada skrin setelah mendapat isyarat dari CPU.

2) CPU (Center Prosesing Unit) CPU Atau unit memproses data pula bertugas sebagai pemproses data setelah mendapat arahan dari Key Bord lalu dihantar ke pada monitor untuk di pamerkan di atas skrin.

3) KEY BORD Key Bord bertindak seperti mesin taib biasa dengan mempunyai tambahan kekunci istemewa. Apa sahaja yang ditekan di key bord akan tertera pada skrin monitor komputer.

MOUSE Mouse atau tetikus adalah salah satu kompenen yang mustahak terutama jika anda mengunakan pengoperasian Windows kerana boleh dikatakan keseluruhan arahan komputer bergantung kepada mouse Ketiadaan mouse atau mouse yang tidak berfungsi mengakibatkan kerja kerja anda tergantung kerana kebanyakan program telah diselarikan dengan arahan mouse.

DISK DRIVE

Setiap komputer dilengkapi dengan Disk Drive (Pemacu Cereka) Pemacu cereka liat/liut (Disk Drive terletak pada CPU Di dalam sistem komputer biasanya terdapat 3 disk drive iaitu:

1) Drive Disk A (kebiasaanya dibahagian atas/kiri CPU) 2) Drive Disk B (Kebiasaan dibahagian bawah/kanan CPU 3) Drive Disk C (ataupun dipanggil Hard Disk) selalunya terletak di dalam CPU tidak kelihatan.

CD ROM

CD ROM adalah merupakan satu keperluan jika anda mahukan keadaan atau persekitaran yang selesa semasa bekerja dengan komputer anda. Sesetengah orang munkin mengangap ianya hanya untuk mendengar muzik dan menonton movie tetapi hakikat sebenarnya ianya mengjankau tugas lebih besar dari itu kerana kebanyakan program Aplikasi sekarang perlu di install dengan mengunakan CD ROM. Ketiadaan CD ROM mengakibatkan anda tidak boleh memasukan (install) program terbaru atau men upgred (memperbaharui) program aplikasi yang sedia ada. Tetapi sesuai dengan namanya CD ROM ianya hanya boleh membuat kerja kerja membaca sahaja (Read Only Memorie).

Walaubagaimanapun teknologi terkini telah mengeluarkan CD WRITE yang membolehkan anda membaca dan menyimpan data kedalam CD anda. Penyimpanan data di dalam CD adalah lebih selamat dan dapat memuatkan data yang begitu besar pada setiap CD berbanding dengan disket yang di gunakan sekarang.


PERINGATAN

Jika komputer tersebut tidak mempunyai sistem Hard Disk cuma terdapat dua disk drive sahaja padanya iaitu Disk drive A atau Disk drive B.

Didalam pasaran terdapat dua jenis komputer yang dijual iaitu; 1) Komputer Hard Disk 2) Komputer tidak mempunyai sistem Hard Disk.(Doubel Disk) (tidak di keluarkan lagi)

Walaubagaimanapun oleh kerana perkembangan teknologi komputer semakin cangih kebanyakan komputer sekarang mempunyai sistem Hard Disk dan berkemampuan memproses data dengan cepat dan pantas.

CURSOR/KURSOR

Cursor ialah satu tanda atau tapak yang tertera pada skrin komputer mewakili huruf atau garisan yang bakal di taip. Tulisan akan tertera dimana tempat cursor itu diletakkan atau diarahkan. Terdapat dua keaadaan kedudukkan cursor iaitu:

1 (-) Cursor yang normal/biasa
2 (=) Cursor yang tertera setelah di tekan Insert.

MODEM

Modem ialah suatu alat tambahan yang di perlukan jika sesaorang itu menghendaki komputernya boleh melayari internet terdapat 2 jenis MODEM iaitu MODEM dalaman dam MODEM luaran. Tampa MODEM anda tidak boleh menjalankan komputer anda untuk tujuan tujuan meng Acces internet.

MODEM juga mempunyai kemampuan yang berbeza-beza bergantung kepada kepantasan sesebuah MODEM. Sebelum anda memasukan atau membeli MODEM dapatkanlah nasihat dari peniaga kerana kesalahan memilih MODEM mengakibatkan proses download data atau proses meng Acces internet menjadi begitu sukar dan lambat.


BAGAIMANA MEMILIH KOMPUTER

Selalunya teknologi komputer berubah mengikut peredaran masa. Kemampuan dan keberkesanan sesebuah komputer bergantung kepada kecangihan ciptaannya, bermula dari sistem komputer tidak berhard disk (Double disk) sehinggalah kepada sistem berhard disk. Jika anda ingin membeli komputer pastikan anda membeli sebuah komputer yang mempunyai sistem Hard Disk kerana sistem double disk tidak lagi di gunapakai sekarang dan ianya juga sudah tidak ujud dalam pasaran sekarang. Malah ianya sudah menjadi bahan sejarah.

Anda juga mesti memastikan juga berapa keupayaan komputer anda baik dari segi Kelajuan Procecor keupayaan hardisk menyimpan data kebesaran RAM dan pelbagai kemudahan yang lain yang terkini. Kegagalan anda memilih komputer yang tepat dengan keperluan semasa anda akan menngakibatkan anda munkin tidak berupaya menandingi kepantasan pengeluaran perisian yang berubah setiap waktu.

Dalam era Multimedia ini kebayakan komputer di lengkapi dengan RAM yang tinggi dan Hard Disk yang besar beserta mempunyai beberapa keistimewaan lain seperti mempunya MODEM untuk meng Acces internet CD ROM dan pelbagai accesory tambahan yang menjadikan komputer anda lengkap melengkapi. dan mudah di kendalikan

Semakin tinggi kemampuan sesabuah komputer itu biasanya semakin tinggilah harganya di pasaran. Terdapat dua jenis komputer di pasaran iaitu yang genuine (branded) dan klon. Kedua duanya mempunyai kemampuan yang sama namun komputer genuine adalah lebih tahan dan terjamin buatanya. Untuk keterangan lanjut sebelum anda membeli sesebuah komputer hubungi dan dapatkanlah nasihat dari orang-orang yang pakar tentang sesebuah komputer.

KOMPUTER HARD DISK

Komputer Hard disk ialah sistem komputer yang sudah dilengkapi dengan OS dan program-program aplikasi tertentu mengikut pilihan anda sendiri. Anda tidak lagi perlu menyuntik OS system pada setiap kali hendak beroperasi (seperti komputer double disk) dan tidak juga perlu lagi mencari disket-disket program tertentu untuk menjalankan komputer anda kerana segalanya sudah tersimpan dan tersedia didalam Hard Disk yang juga dipanggil Disk C. Sebenarnya Hard Disk ini bolehlah di tambah lagi kepada D dan E jika anda memerlukanya. Antara OS sistem yang utama ialah DOS,WINDOWS dan MANCINTOS. Namun begitu dalam era 90an DOS sudah tidak di gunakan lagi dan jika ada pun hanyalah pemankin kepada windows. Sementara OS MACINTOS tidaklah menjadi pilihan utama bagi penguna komputer di Malaysia walaupun ada segelintir dari mereka yang mengunakan OS ini.

KOMPUTER TIDAK BERHARD DISK (sudah tidak di gunakan lagi)

Komputer ini akan hanya beroperasi setelah anda menyuntik DOS di dalamnya dan anda juga misti pula menpunyai beberapa jenis disket progam yang anda perlukan. Walaubagaimanapun perkembangan teknologi komputer sekarang tidak memungkinkan lagi anda dapat menyimpan sesetengah program didalam disket yang mempunyai kemampuan yang terhad. Biasanya ia perlu disimpan di dalam beberapa buah disket yang mengakibatkan komputer anda tidak boleh membaca program tersebut kerana ianya saling berkaitan antara satu dengan yang lain tampa boleh di pisahkan dari satu format kesatu format yang berikutnya.Inilah diantara kelemahan komputer tidak berhard Disk.

Oleh itu anda di nasihatkan supaya memiliki/membeli komputer berhard disk agar anda boleh menjalankan kesemua progam yang anda perlukan dengan cara anda boleh menyimpan terus program tersebut didalam Hard Disk Anda, itupun bergantung kepada kemampuan komputer anda.

PERINGATAN Sesetengah komputer telah di programkan suatu PASWORD tertentu sebagai kawalan untuknya, anda mestilah memasukan pasword ini telebih dahulu bagi memastikannya boleh beroperasi.

DOS

Dos (Disk Operating Sistem) ialah suatu sistem program yang di buat khas untuk menjalankan sistem komputer anda. Ianya di lengkapi dengan berbagai-bagai format untuk kegunaan sesebuah komputer. Sistem Dos sentiasa di perbaharui dari masa kesemasa bergangtung kepada keperluan semasa dan kecanggihan teknologi komputer itu sendiri. Tampa Dos sesebuah komputer tidak dapat berfungsi. Walaubagaimanapun jika anda membeli sebuah komputer Hard Disk ia sudah sememangnya di lengkapi dengan sistem Dos, tetapi untuk sistem komputer tidak berhard disk sistem Dosnya di simpan didalam disket. Suntikan Dos pelulah dibuat terlebih dahulu untuk menjalankan komputer jenis ini. Sistem Dos ini sendiri mempunyai banyak versionnya sendiri mengikut peredaran masa.

Perisian DOS 6.22 adalah yang terakhir sebelum muncul Windows 95 dan di susuli pula oleh Window 98 dan Windows 2000 menjelang alaf baru. Walaubagaimanapun tidak lah banyak perbezaanya antara system pengoperasian windows dan Dos kerana Window lebih mwngutamakan kefahaman dan arahan Visual berbanding DOS. Dan bagi yang pernah mengunakan DOS pengunaan Windows adalah lebih memudahkan kerana ianya di rekacipta untuk kemudahan pengguna berbanding DOS yang lebih mengutamakan arahan secara bertulis.

Dan kebayakan koputer era sekarang mengunakan pengoperasian window dan DOS cumalah menjadi sebahagian daripada bahagian bahagian yang di perlukan ketika beroperasi. Anda masih boleh mengunakan DOS untuk kerja kerja tertentu kerana dia di kesampingkan bersama arahan windows.

WINDOWS

Window merupakan satu OS sistem lanjutan atau pengantian kepada DOS, Kebayakan komputer era terkini mengunnakan OS WINDOWS walaupun kedapatan OS dari MACINTOS kerana kebayakan penguna komputer dunia lebih berminat mengunakan system pengoperasian WINDOWS.

OS windows bermula dengan WINDOW 3.1 kemudian WINDOWS 3.11 dan di susuli oleh WINDOWS 95 dan WINDOWS 98 dan yang terbaru WINDOWS 2000. Walaupun teknologi OS sistem ini berubah agak pantas tetapi selalunya ianya tidak jauh berbeza antara satu dan lain kerana segala tambahan atau perubahan yang di buat sebenarnya untuk memudahkan lagi para pengunanya.

Berbeza dengan OS DOS yang mengutamakan arahan bertaip OS WINDOWS lebih banyak memaparkan arahan berbentuk grafik untuk kemudahan pengguna. Dan segala arahan OS WINDOWS lebih tertumpu kepada keperluan mengunakan tetikus (mouse) Iatu lebih banyak arahan Klik (mause) untuk setiap perisian yang datang bersamanya.

Paparan antara muka untuk OS WINDOWS juga menjadikan anda mudah melayari komputer anda walaupun pada peringkat awal penggunaanya.


BAGAIMANA UNTUK MEMULAKAN OPERASI SESEBUAH KOMPUTER.

Oleh kerana terdapat 2 jenis komputer iaitu komputer yang mempunyai sistem Hard Disk dan tidak berhad Disk saya terpaksalah menunjukkan bagaimanakah caranya untuk memulakan operasi kedua-dua jenis komputer-komputer tersebut. Walaupun pada hakikatnya komputer tidak berhard disk sudah pupus di pasaran saya akan tunjukan juga cara menjalankanya bagi tujuan membandingkan bertapa teknologi komputer itu sebenarnya memudahkan lagi komputer anda.

KOMPUTER HARD DISK

Apabila anda ON sahaja suis komputer dari jenis ini anda akan dapat lihat terus senarai program yang anda perlukan akan tertera pada destop komputer anda dan anda cuma perlu memilih progam kegemaran anda. Walaubagaimanapun ianya bergantung kepada OS sytem yang anda gunakan samada dari Derect Acces menu atau pengoperasian Window 95 atau Windows 98. Namun untuk era sekarang semua pembekal telah menyediakan OS terbaru pada setiap kali mereka menjual komputer untuk anda. Jadi anda tidak lah perlu risau tentang OS yang anda gunakan kecuali jika anda memang menghendaki sebaliknya.

PENGOPERASIAN MELALUI OS WINDOW95 ATAU WINDOW98

Namun begitu jika anda mengunakan pengoperasian Windows 95 atau 98 komputer anda akan terus ke mukadepan pwngoperasian OS tersebut dan anda cuma perlu memilih program yang di kehendaki samaada yang tersedia di Destop ataupun pada Starup. Pengoperasian dari OS sytem window adalah lebih memudahkan dan senang di layari dan ianya sudah menjadi trend terkini dan di guna pakai oleh semua pemilik komputer kecuali bagi yang memilih OS MACINTOS. Kebanyakanya program yang di sediakan lebih graphic logo-logo tertentu bagi memudahkan di kenali dan di kendalikan walaupun pada waktu pertama kali ianya di gunakan. Anda hanya perlu klik kepada program atau logo yang di kehendaki. dan berkitan dengan arahan-arahan tertentu.

KOMPUTER TIDAK BERHARD DISK (telah tidak di gunakan lagi)

PENGOPERASIAN DARI DOS
(sekadar rujukan)

Untuk memastikan komputer jenis ini beroperasi agak rumit kerana anda terpaksa menjalankan beberapa langkah tertentu mengikut tertibnya yang tersendiri. Langkahnya seperti berikut;
1) On suis komputer
2) Masukan disket DOS dalam A tekan ENTER dan biarkan sehingga
keluar A>: (A prompt)
3) Setelah keluar A>: keluarkan disket DOS dan
4) Masukan disket program pilihan anda ke A (contohnya untuk
program PW)
5) Taipkan PW dan Enter
A>:PW2 Ent
A>:PW2/
6) Taipkan PW sekali lagi dan ENTER
A>:PW2/PW Ent

Insyaallah anda akan masuk ke progaram PW.(Profesional Write) Begitulah juga dengan lain-lain progran tetapi anda harus mencari huruf ringkas untuk progran itu umpamanya PW untuk profesional Write.NEWS untuk News Master dan sebagainya.

PENGOPERASIAN DARI MENU DERECT ACCES

Contoh Imej yang akan keluar setelah anda mehidupkan Suis.
Jika komputer anda mengunakan Menu Derect Acces

-> A) Profesional Write

B) Harvad Graphic

C) Word Perfect 5.1

E) SAS

F) News Master
ENTER

(dan terdapat banyak lagi program yang tersedia mengikut kemampuan komputer anda dan pilihan anda sendiri).

Setelah monitor mempamirkan imej seperti di atas anda cuma perlu;

1) Mengerakkan -> (anak Panah) Kepada program pilihan anda (gunakan kekunci arah) dan tekan ENTER atau:
2) Menaip Huruf yang tertera di depanya samaada A,B,C,D,E,atau F Anda akan terus memasuki program yang anda pilih.


PENGOLAHAN FAIL MENGUNAKAN DOS
(pengunaan DOS dalam sistem OS windows)

Walaupun DOS sudah tidak di gunakan lagi namun ianya masih kekal dalam OS WINDOWS kerana keperluanya masih ada terutamanya dalam kerja kerja membetulkan konfigurasi sesabuah komputer. Dibawah ini saya senaraikan beberapa dari kegunaan DOS jika anda masih memerlukanya. Walaubagaimanapun anda boleh mengunakan arahan-arahan ini daklam windows explorer yang lebih memudahkan dan senang di fahami oleh semua pengguna.

Tetapi jika anda memahami DOS anda seolah olah mengetahui apa sebenarnya yang berada di sebalik arahan klik dengan mouse yang berasaskan graphic itu. Memahami DOS akan menjadikan anda lebih memahami dan pakar dari orang yang hanya memahami Windows. Kerana DOS adalah cerita sebenar di belakang tabir setiap arahan klik dengan mouse yang anda buat sekarang.
Selamat mencuba dan belajar.

BAGAIMANA CARA MEMASUKI PROGRAM KOMPUTER MELALUI C:\> PROMPT UNTUK KOMPUTER HARD DISK.

1) ON kan suis (sehinga selesai BOOT)
2) Masuk melalui DOS ikut arahan komputer. (ada gambar graphic DOS)
3) Dapatkan prompt; C:\>
4) Taipkan CD..
C:\>CD..Ent
5) C:\>
Taipkan CD PW (Untuk contoh program PW)
C:\>CD PW2
Ent
6) C:\>PW2/
7) Taipkan PW sekali lagi.
C:\>PW2/PW
Ent

InsyaAllah anda akan masuk ke program pilihan anda. Begitulah juga untuk lain-lain progam tetapi pastikan program itu sememangnya ada dalam komputer Hard Disk anda. Jika jenis program yang anda pilih sememangnya tidak wujud dalam komputer anda, anda tidak akan dapat memasuki kedalam program tersebut kecuali setelah anda memasukan disket program tersebut kedalam disk drive A komputer anda dan menjalankan beberapa prosidiur tertentu untuk mendapatkanya atau memanggilnnya.

BAGAIMANA MEMASUKI PROGRAM LAIN YANG TIDAK TERDAPAT PADA KOMPUTER HARD DISK,

Ada ketikanya sesuatu program yang anda perlukan tidak ada di dalam komputer hard disk anda bagaimanakah untuk anda mendapatkanya ?. Ikuti langkah berikut tetapi pastikan anda terlebih dahulu memiliki disket program yang di perlukan. Contohnya anda tidak mempunyai program News Master didalam komputer hard Disk Anda' Ikuti langkah berikut:

1) Masuk kedalam C:\> (C Prompt)
2) Tukar C:\> prompt kepada A:\> prompt
3) Masukkan Disk program kedalam Drive A (Contoh News Master)
4) Taipkan pada A:\> News
5) Tekan Enter

InsyaAllah anda akan memasuki program tersebut.

Anda juga boleh memasuki lain-lain program dengan cara diatas tetapi anda harus memahami dan tahu apakah huruf ringkas untuk sesuatu program tersebut. Kerana arahan yang tidak tepat kepada komputer anda akan mengakibatkanya gagal berfungsi.

CONTOH HURUF RINGKAS PROGRAM.
1)Profesional Write 6) Harvard Graphic 3
PW HG3

2) News Master 7) Statistik Analisis Sistem
NEWS SAS

3) lotus 123 8) Word Star 4
LOTUS 123 WS 4
4) Print Shop 9) Print Master
PS PM

5) Word Perfect 51 10) Sympony
WP51 Sympony

Dan banyak lagi senarai program yang lain yang terdapat di pasaran. Untuk kemudahan anda bolehlah dirujuk kepada DIR (Directory) komputer anda.

DIR/DIRECTORY

BAGAIMANA UNTUK MELIHAT FAIL DALAM DISKET (DIR)

Sebelum kita mempelajari hal-hal lain mengenai komputer adalah baik kalau kita mempelajari dahulu bagaimanakah pula caranya untuk kita melihat kandungan fail (DIR) samaada dalam Drive A,B,ataupun C. (A dan B sahaja bagi komputer tidak ber Hard Disk)

Katakanlah sebelum anda menaip anda ingin terlebih dahulu melihat jumlah atau nama fail anda.Terdapat dua cara melihat fail iaitu;

1 Melihat secara menegak
2 Melihat secara mendatar atau melingtang.

MELIHAT FAIL SECARA MENEGAK. Untuk melihat fail secara menegak ikuti langkah berikut;

C:\> (C prompt) untuk lihat dalam C terus taip begini,
C:\>DIR tekan ENTER
(nama fail akan keluar secara menegak)
Contoh

LOTUS SIM

PW SUN

WP51 DAR

HASHIM HAR

DLL DSB


MELIHAT FAIL SECARA MELINGTANG ATAU MENDATAR Untuk melihat fail secara melingtang/mendatar anda perlu menambah huruf W selepas DIR.

C:\>DIR/W tekan ENTER (Nama fail akan keluar melingtang atau mendatar)
LOTUS PW WP51 HASHIM DLL

SIM SUN DAR HAR DSB


DISKET

Disket ialah komponen mustahak dalam komputer kerana ia bertugas sebagai penyimpan fail atau data anda. Terdapat berbagai-bagai jenis disket dipasaran iaitu samaada untuk drive kecil atau juga untuk drive besar seperti;

1) Micro floppy disk MF2 DD
2) Micro floppy disk MF2HD
3) Minidisk 2S/2D

dan banyak lagi yang tak dapat saya senaraikan disini dengan berbagai jenama tersendiri. Cuma anda boleh bezakan samaada disket itu Hard disk atau tidak pada tulisan DD untuk biasa dan HD untuk yang hard disk. Disket HD boleh menyimpan data lebih banyak dari disket DD.

PROTECT/PELINDUNG DISKET

Untuk keselamatan disket-disket anda dari dirosakkan oleh anak-anak anda atau atau sebarang ganguan anda bolehlah melindungi disket anda dengan mengunakan kaedah berikut.

1 Tolakkan pengunci disket di belakang disket anda ke bawah.
2 Disket anda tidak boleh di baca dan di save sehinggalah anda
menolak pengunci disket keatas semula.

FORMAT DISKET

Disket-disket komputer yang di beli tidak boleh terus digunakan kerana Sesetengah disket yang di jual dipasaran belum di format lagi,namun ada juga disket yang sudah siap di format (lihat kepada jenisnya). Selalunya disket yang sudah di format ada dicatat pada kotak disket tersebut. Terpulanglah kepada anda untuk memilihnya.

Katakanlah disket yang anda beli belum di format bagaimanakah caranya untuk anda formatkan disket tersebut. Sebelum anda menjalankan kerja-kerja format pastikan dahulu adakah komputer anda mempunyai sistem format,Lihat dalam sistem DOS. Kalau ada anda boleh mulakan dan jika tidak ada anda terpaksalah mencari program format ataupun minta dari kawan untuk formatkan disket anda. Jika tidak disket anda tidak akan beroperasi atau tidak boleh digunakan.

BAGAIMANA FORMAT DISKET?

Untuk Format Disket ikuti Langkah berikut;

1) Masukan ke dalam DOS
2) Dapatkan C:\> prompt
3) Masukan disket baru anda ke Drive A:
4) Taipkan begini;
C:\>format A:
Tekan Enter
5) Format akan bemula dari 0%-100%
6) Kemudian pada skrin akan keluar
Format Complete
More Format (Y/N)

Kalau mahu meneruskan format disket yang lain tekan Y (Yes) Kemudian masukan disket yang baru kedalam drive A dan Enter.

Kalau tidak mahu format disket lagi tekan N (NO)

Anda boleh format seberapa banyak disket yang anda mahu.

PERHATIAN

Disket yang sudah di isikan fail jangan sekali-kali diformatkan semula kerana ianya akan memadam kesemua fail anda AWAS!

SCAN DISKET

Untuk mengawal disket dari di masuki virus disket-disket sebaik baiknya hendaklah di Scan terlebih dahulu sebelum setiap kali penggunaannya.Ini bagi menjamin disket anda atau mungkin sistem hard disk anda tidak diserang Virus yang akan merosakkan semua fail dan program anda. Apabila anda membuat scan anda akan ditunjukkan samaada di dalam disket anda mengandungi virus atau tidak.

BAGAIMANA SCAN DISKET

Untuk scan disket anda misti mempunyai suatu program khas yang boleh menjalankan kerja ini. Norton AntiVirus ialah salah satu program yang di program untuk kerja-kerja Scan membaiki fail dan sebagainya. Jadi pastikan komputer anda mempunyai program-program tersebut. Jika komputer anda mempunyai program Norton Anti Virus Ikuti langkah berikut untuk kerja-kerja Scan disket.

1.Masuk ke program Norton AntiVirus
2 Pilih format Scan
3 Pilih samaada untuk Scan Drive (A. C) atau file
4 Masukkan disket pada A (untuk Scan disket)
Jika untuk Scan C (Hard Disk) bawa penunjuk ke C sahaja
5 Tekan Enter
6 Disket dalam drive telibat akan di Scan perlahan-lahan

Komputer akan menunjukkan samaada virus ditemui atau tidak di dalam disket atau Drive anda. Jika terdapat virus didalamnya dapatkan pakar komputer untuk membuang atau menghapuskanya segera sebelum ia menyerang disket atau Druive anda dengan lebih serius yang memungkinkan kesemua fail dalam disket anda musnah atau kesemua program dalam sistem hard disk anda hilang.

BAGAIMANA UNTUK COPY/SALIN FAIL.

Katakanlah anda ingin membuat satu salinan fail lagi bagaimanakah caranya anda harus lakukan untuk menyalPENGOPERASIAN WINDOWS
WINDOWS

Windows merupakan satu program OS system lanjutan atau pengantian kepada DOS, Kebayakan komputer era terkini mengunnakan OS WINDOWS walaupun kedapatan OS dari MACINTOS kerana kebayakan penguna komputer dunia lebih berminat mengunakan system pengoperasian WINDOWS berbanding lain lain OS yang ada.

Perisian DOS 6.22 adalah yang terakhir sebelum muncul Windows 95 dan di susuli pula oleh Window 98 dan Windows 2000 menjelang alaf baru. Walaubagaimanapun tidak lah banyak perbezaanya antara system pengoperasian windows dan Dos kerana Window lebih mwngutamakan kefahaman dan arahan Visual berbanding DOS. Dan bagi yang pernah mengunakan DOS pengunaan Windows adalah lebih memudahkan kerana ianya di rekacipta untuk kemudahan pengguna berbanding DOS yang lebih mengutamakan arahan secara bertulis.

Dan kebayakan koputer era sekarang mengunakan pengoperasian window dan DOS cumalah menjadi sebahagian daripada bahagian bahagian yang di perlukan ketika beroperasi. Anda masih boleh mengunakan DOS untuk kerja kerja tertentu kerana dia di kesampingkan bersama arahan windows.

PENGOPERASIAN WINDOW95 dan WINDOW98

Kebanyakan komputer multimedia sekarang mengunakan pengoperasian Window 95 dan Windows 98. Walaupun sudah terdapat window 2000 tetapi kebanyakan penguna masih mengunakan windows 95/98 kerana ianya sangat mudah di kendali dan sudah menjadi serasi dengan mereka. Sytem pengoperasian window juga lebih di gemari oleh kebayakan pemilik komputer walaupun ada juga pemilik komputer lebih menyenanhgi sytem pengoperasiam MANCINTOS. Kedua dua sytem operasi ini mempunyai keistimewaan tersendiri dan kebayakan penguna komputer di Malaysia sudah terbiasa dengan system pengoperasian Windows dan sudah sinonim dengan mereka.

Bagi kedua dua system pengoperasian ini anda cuma perlu ON komputer dan menunggu sehingga kesemua system BOOT lengkap dan anda akan terus berada dalam Desktop komputer anda. anda cuma perlu menngunakan Mouse dan klik kepada program pilihan anda samaada yang sudah tertera pada Destop atau pun program yang di lengkapi pada butang STARTUP dibawah kiri desktop anda. Klik pada startup dan pilih lah mana mana program yang di perlukan dan yang telah tersedia di komputer anda. Dengan sekali klik sahaja anda sebenarnya sudah memasuki program tersebut dan bolelah memulakan kerja kerja anda dengan selesa. Walaubagaimanapun jumlah program dan pilihan program yang anda perlukan hendaklah di masukan terlebih dahulu ketika anda membeli komputer anda. Perancangan yang teliti dalam memilih program program yang di perlukan adalah mustahak kerana anda tidak perlu lagi berulang alik kekedai memasukan program terbaru. Namun begitu bagi penguna yang mahir dalam kerja kerja instal program ianya bolehlah di lakukan sendiri di rumah.

Begitu juga ketika anda menamatkan kerja anda anda hendaklah mematikan kesemua program yang anda telah masuk dan gunakan, setelah selesai anda perlu mengambil semula butang STARTUP mengunakan mouse dan pilih SHUT DOWN untuk mematikan komputer anda. Setelah arahan terakhir di beri anda barulah boleh menutup suis utama komputer anda. Dengan cara ini komputer anda akan di tutup dengan selamat dan mengikiut peraturan yang betul tampa menjejaskan fail fail lain dalam komputer anda.

Ingat jika anda terus menutup komputer anda tampa Shut Down lama kelamaan komputer anda kan Hang atau rosak kerana ada di antara fil fail OS systemya akan terpadam atau rosak. Anda terpaksalah Setup semula komputer anda bagi memastikan semuanya akan berjalan lancar sempurna seperti asal.

Kebanyakan pemilik baru komputer mengalami masalah ini kerana kurangnya pengetahuan tentang ilmu perkomputeran. Anda dinasihatkan bertaya sedikit sebayak cara pengunaanya dari penjual komputer yang teribat sebelum anda memulakan operasi sendiri di rumah.


PENJAGAAN KOMPUTER

Sesebuah komputer hendaklah di jaga dengan rapi pada peralatan luar ( Hardware) dan peralatan dalaman (Software ) bagi memastikan ianya sentiasa berada didalam keaadaan baik dan boleh digunakan pada bila-bila masa sahaja di perlukan. Untuk tujuan ini pemeriksaan hendaklah dibuat selalu sekurang-kurangnya 1 tahun sekali (servis)

Tujuan pemeriksaan ialah untuk;

(1) Untuk memanjangkan jangka hayat komputer.
(2) Memastikan komputer sentiasa dalam keadaan baik
(3) Memastikan hard disk komputer anda tidak dimasuki VIRUS

PERALATAN

Peralatan minima yang anda perlukan untuk membuat pemeriksaan-pemeriksaan tersebut ialah

(1) Pencuci disket
(2) Blower/vacum
(3) Scru driver
(4) Alkhohol pencuci/putik kapas
(5) Berus

PENGJAGAAN HARDWARE

Penjagaan Hardware komputer anda sebenarnya sangat mudah dan boleh dilakukan sendiri oleh anda dengan hanya berbekal sedikit peralatan seperti tercatit di atas. Langkah yang perlu diambil ialah periksa kesemua peralatan Hardware komputer anda dan ikuti langkah dibawah.


TINDAKAN

(1) Cuci drive A dan B
(2) Scan hard disk
(3) Blower dalam komputer anda untuk membuang habuk-habuk
(4) Periksa kesemua peralatan komputer anda sekiranya longgar

PENJAGAAN SOFTWARE

PENJAGAAN HARD DISK

Penjagaan dan pemeriksaan Hard disk komputer anda memerlukan sedikit kemahiran dan ketelitian kerana ianya melibatkan penggunaan software yang lain dan perlu dibuat secara berhati-hati agar tidak merosakkan sistem Hard Disk anda. Anda dinasihatkan merujuk kepada orangyang pakar dalam hal-hal berkaitan dengan komputer. Namun begitu dibawah ini diperturunkan sedikit maklumat atau tindakkan yang boleh dibuat untuk servis Hard Disk komputer anda. Itupun bergantung kepada pengetahuan anda.

(1) Scan VIRUS
(2) Buat BACKUP pada fail yang difikirkan perlu
(3) COPY/Program yang mustahak
(4) Gunakan Defrag untuk memeriksa lubang-lubang pada Hard Disk anda
(5) Periksa setiap Bad Track dalam hard disk anda

PERHATIAN

Anda dinasihatkan menggunakan Stabilizer untuk menstabilkan aliran letrit yang masuk kedalam sistem komputer anda supaya tiada ganguan yang mungkin merosakkan Hard Disk Anda. Di dalam Hard Disk anda juga akan sentiasa dipenuhi dengan fail-fail TMP (Fail sementara) dan fail BAK (fail backup) kerana fail-fail ini sentiasa dibuat oleh komputer anda. Untuk mengelak dari terjadinya kesempitan ruang pada muatan Hard Disk anda Cari dan bersihkan hard disk komputer anda dari fail-fail tersebut. Dan guna perentah DELETE untuk membuangnya ataupung gunakan perintah Defrag bagi membersihkanya..
Fail : TMP - Fail sementara - boleh dibuang DEL * TMP/S atau TMP ???.?? Fail : BAK - perlu dibuang untuk membersihkan hard disk - guna DEFRAG/NDD

PEMERIKSAAN LAIN-LAIN PERALATAN

DISK DRIVE Hendaklah dicuci sebaiknya 1 minggu sekali. Gunakan pencuci drive yang terdapat dipasaran. Anda juga boleh menggunakan putik kapas untuk memcuci kepala disk drive anda dengan mengunakan cecair alkohol pencuci kepala radio kaset anda.

PLUG POINT

Gunakan plug point 240 V untuk keselamatan komputer anda Jika keaadaan penhataran karan dirumah anda tidak stabil anda dinasihatkan menggunakan penstabil eletrik (stablilazer)

POWER SUPPLY

Periksa kesemua sambungan plug untuk memastikan komputer bagi memastikan komputer anda sentiasa menerima karen yang sempurna.

BASE UNIT

(a) Mother Baord - kemaskan cip yang longgar dan cuci habuk-habuk mengguna blower pada keseluruhan Cip yang terdapat pada Mother Board
(b) Card & Adaptar - kemaskan Cip-Cip yang longgar
(c) Fan condition - pastikan ianya berfungsi (berputar)
(d) Batery - gunakan beteri yang betul (mesti antara 4-5 v)

DISKET A/B

(1) Gunakan perintah DIR untuk memastikan ianya berfungsi atau tidak
(2) Gunakan perintah DISK COPY untuk menyalin kedisket lain sekiranya disket tersebut rosak
(3) Gunakan SCAN DISK untuk pemerisaan disket
(4) Gunakan NDD untuk membaiki disket yang mungkin rosak
(5) Perintah Format digunakan sebagai jalan terakhir untuk mengetahui samada Disket itu berfungsi
atau tidak . Jika masih tidak berfungsi disket tersebut bolehlah dibuang kerana ianya tidak boleh
digunakan lagi.

KEYBOARD

(1) Periksa kesemua kekunci samada berfungsi atau tidak.
(2) Terbalikkan keyboard anda dan ketuk perlahan-lahan untuk membuang habuk.
(3) Gunakan QAPLUS untuk memeriksa kesemua kekunci keyboard anda.

PRINTER

(1) Simpan manual printer untuk rujukan. Jika setnya tidak betul akan keluar huruf yang tidak
sepatutnya.
(2) Jaga kepala printer Set kedudukan bersesuaian dengan jenis kertas yang digunakan samada nipis atau tebal.
(3) Elakkan printer menggunakan stensel.

PENJAGAAN PRINTER

Printer anda perlu dijaga dan diberi perhatian selalu kerana dengan ketiadaan printer atau keaadaan printer yang tidak berfungsi ianya akan menjadikan kerja-kerja anda tidak dapat dicetak keluar. Adalah tidak sukar bagi melaksanakan penjagaan printer kerana ianya kebanyakan melibatkan penjagaan luaran sahaja. Setiap kali anda ingi servis komputer anda ikuti lamngkah berikut.

(1) Buka dan bersihkan kesemua bahagian dalam printer gunakan blower.
(2) Jika ia berbunyi kuat periksa tin pelapik dan tolakkan supaya lebih
rapat dengan kepala printer.
(3) Pastikan mata printer mempunyai 24 jarum - jika patah gantikan
dengan yang baru.
(4) Bersihkan tempat laluan kepala printer supaya mudah berfungsi.PERLINDUNGAN DATA
Sesebuah komputer sebenarnya sentiasa di ancam oleh serangan Virus-virus komputer samaada yang di biakan melalui disket ataupun internet. Proses perlindunngan data komputer hendaklah selalu dibuat dan di kemaskinikan kerana serangan Virus akan mengakibatkan komputer anda mengalami masalah dan ada ketikanya gagal berfungsi terus. Perisian virus pula sering di cipta saban hari bagi mengangu pengoperasian komputer anda. Dan sebagai cabaranya pula anda hendaklah selalu memastikan komputer anda di lengkapi dengan program antivirus terbaru dan boleh membunuh kesemua virus yang bakal menyerang komputer anda.

Banyak perisian antivirus di keluarkan setiap hari untuk memastikan komputer anda sentiasa selamat dari ancaman Virus virus ini anda sebagai penguna hendaklah sentiasa memperbaharui program program anti virus tersebut. Saya di sini tidaklah bermadsud menulis panduan mengunakan antivirus tersebut kerana setiap antivirus yang di keluarkan akan di sertakan bersama prosedia penggunaanya. Walau bagaimana pun saya akan menunjukkan asa pengunaanya yang munkin tidak bayak berbeza antara satu dan yang lain.

ANTI-VIRUS UNTUK WINDOWS

1.On komputer anda
2.Paparan Windows tertera
3.Klik pada program antivirus yang ada
(smada melaui starup atau destop)

4.Gunakan MOUSE (tetikus)
dwiketik - Program Antivirus
|
5.dwiketik - Anti-virus(pilihn)
(akan keluar menu)6.Pilih samada ingin scan drive a atau harddisk (c)
7. Komputer anda mula mengimbas virus
8.Jika ada virus komputer akan memeberitahu jenis virus yang di temui
9.Anda bolehlah gunakan arahan KILL virus
Segala virus yang ada akan di hapuskan
anda bolehlah memilih samada ingin scan Virus pada disket atau kepada Hard disk anda.

CONTOH-CONTOH PROGRAM ANTIVIRUS.

1. PC lin
2. Norton Antivirus
3. P frot
4. dan banyak lagi pilihan di pasaran ANTIVIRUS DAN VIRUS

Perisian antivirus generasi sekarang amatlah mudah untuk di kendalikan kerana anda hanya perlu mengunakan tetikus untuk masuk dan memberi arahan agar antivirus anda dapat berfungsi mengimbas samada pada Drive a atau harddisk anda. Walaubagaimanapun anda boleh juga meletakan antivirus anda ke BOOT sistemnya dimana ianya terus berfungsi mengimbas virus pada setiap kali anda ON komputer anda.

Virus yang telah di kesan ujud dalam komputer anda bolehlah di buang atau di bunuh terus oleh program antivirus anda. Namun begitu penulisan atau pembbenaan virus baru yang di buat setiap masa memunkinkan antivirus anda tidak dapat mengesan atau membunuh virus tersebut dengan antivirus yang sedia ada jadi anda di nasihatkan sentiasa memperbaharui program antivirus anda sekurang kurang nya pada setiap 6 bulan sekali dan munkin lebih kerap dari itu bergantung kepada kepantasan teknologi membena virus itu sendiri.

Sesetengah virus boleh merebak melalui disket dan ada pula melalui saluran internet. Virus-virus ini berupaya hidup dan merebak dalam hardisk anda dan boleh merosakan keseluruhan sistem komputer anda jika tindakan awal tidak di ambil. Pastikan anda mempunyai program antivirus bagi memastikan komputer anda selamat di gunakan. Harus di ingat serangan virus komputer mengakibatkan semua data- data mustahak anda munkin hilang. Jadi saya syorkan berbelanjalah sedikit untuk antivirus terbaru demi keselamatan data dan komputer anda. Anda juga boleh Download secara percuma program antivirus dari internet. Dapatkan nasihat yang pakar untuk tujuan ini.

ANTI-VIRUS UNTUK DOS (AUTOMATIK)

Anda juga boleh mengimbas virus komputer anda melalui DOS kerana masih kedapatan antivirus yang berkehendakan aplikasi DOS menjalankanya. Disini sya perturunkan cara mengimbas virus melalui DOS. Selamat mencuba

Untuk menyembunyi dan mengesan virus pada cakera kekal (hard disk) atau pemacu (drive) secara Automatik apabila anda memulakan operasi komputer.

Caranya : masukkan VSAFE.COM pada AUTOEXEC.BAT

Berikan perintah C:\DOS 6\VSAFE.COM

Program VSAFE.COM yang ditempatkan pada AUTOEXEC.BaT masih belum menjamin keselamatan program dan data dalam cakera liut atau cakera kekal dari virus. Jadi untuk mengimbas (scaning) dan menghapus virus gunakan

MSAV. (MICROSOFT ANTI VIRUS)(terpulang kepada jenis antivirus yng di gunakan)
Taipkan C:> MSAV (akan keluar menu)
pilih scan
A -
B -
C -
untuk buang clean


CARA MENGIMBAS VIRUS MELALUI DOS (MANUAL)

1. Klik pada MS DOS
2. Dapatkan C :> pront
3. Taipkan jenis antivirus pada C pront
4. Taipkan arahan ke drive a tau C
5. komputer akan mula mengimbas virus
6. Jika ada virus komputer akan memberitahu
7. Ikuti langkah untuk membuang virus
(bergantung kepada jenis antivirus yang di gunakan)
8. Segala virus akan di buang
9. Taip EXIT untuk ke destop semula
© 2006 Hakcipta milik Hashim Hj Derashid

Create a Free Website at Webs.com