Saturday, December 20, 2014

Kenapa baiki komputer atau lap top lama lebih mahal

Masalah utama saya dalam membaiki komputer adalah bila pelangan saya membawa sebuah komputer lama untuk dibaiki. Bagi yang tak memahami teknologi komputer mereka berangapan semua komputer adalah sama . Tapi sebenarnya dalam teknologi komputer masa 6 bulan sudah memadai untuk komputer itu akan menjadi bahan sejarah . Teknologi komputer amat pantas bergerak dan meningalkan yang lama di muzium.


Ada diantara komputer yang di hantar masih boleh di baiki jika taraf ketingalannya tidak terlalu jauh berbanding versi terbaru yang di keluarkan. Ketingalanya bukan sahaja di ukur dari pembaharuan OS malah lebih ketara pada perangkat hadware yang di milikinya. Contoh paling senang adalah masih ada yang mengunakan Window ME atau XP sedangkan kehendak OS sekarang adalah Windows 8 malah telah di ura urakan akan muncul Windows 10.  Kita baru sahaja nak mula mesra dengan Windows 8 akan muncul pula Windows 10. Lihatlah bagaimana OS bergerak kedepan malah untuk seiring dengan pegerakan ini Hadware komputer juga bergerak pantas agar seiring denganya perekembangan OS.

Disini saya bandingkanVersion Windows XP dengan Windows 8.1 dan hadware yang di bawanya.

Versi Lama                                                      Version   Terbaru
Windos XP                                                     Windows 8,1
RAM 256 MB  - 1G                                       RAM 2 GB -8 GB
HD IDE  80 G -160 G                                     HD SATA  1 TB- 2TB
Prosesor Pentium3 -P4                                     Prosesor I3 ,I5& I7
32 bit                                                               32 & 64 bit


Itu hanya sedikit dari perbandingan OS dan Hadware yang saya tunjukan , sebenarnya ada pelbagai lagi perbezaan teknikal yang boleh anda lihat jika anda memahami komputer. Disini saya hanya membandingkan version lama Windos XP tidak pada window yang lebih lama seperti Windows 3.11 atau lebih rendah dari itu

Berbalik kepada soalan utama kenapa kos untuk membaiki komputer lama lebih mahal dari yang baru?
Jawapannya adalah di sebabkan  oleh amat susah untuk mendapat barang ganti bagi komputer lama tersebut malah mungkin sudah tidak ada lagi di pasaran. Contoh paling mudah adalah amat susah bagi mendapatkan alatganti HD dari jenis IDE berbanding HD SATA begitu juga bagi mendapatkan RAM dari jenis SDRAM berbanding DDR RAM malah dalam version DDR sahaja  pun amat susah bagi mendapat kan RAM generasi DDR1 dan DDR2 berbanding DDR3.Jika ada pun harganya sangat mahal.

Sebab itulah jika ada yang membawa laptop zaman Fiaun saya syorkan di simpan sahaja sebagai perhiasan kerana kos membaikinya membolehkan anda membeli sebuah laptop baru. Tapi jika anda sangup membayarnya saya akan usahakan membaikinya, itupun bergantung kepada jika saya boleh mendapatkan barang gantinyadi pasaran.



Wednesday, December 10, 2014

Apa makna ralat Error Code: 0xC0000005 semasa proses setup Windows



EROOR COD 0xC0000005


Pernah tak anda mengalami masalah ini apabila anda mula nak setup  computer anda.  Komputer  anda akan mengeluakan arahan error  code tertentu dan yang paling kerap atau biasa di dapati adalah arahan Error Code: 0xC0000005




Dengan arahan penuhnya begini:
(Windows installation encountered an unexpected error. Verify that the installation sources are accessible, and restart the installation. Error Code: 0xC0000005.)

Jika anda mengalami arahan code begini  . ini bermakna ia selalunya berkaitan kegagalan Hardware atau  Syarat minimal untuk anda setup Windows 8 atau windows 7  tidak mencukupi  iatu berkaitan RAM atau kelajuan prosesor anda . Jika semua syarat minimal telah di penuhi  ada kemungkinan ianya berkaitan kegagalan hadware pula.

Anda  bolehlah  memeriksa kemungkinan 3 kegagalan hadware di bawah
1. Kerosakan media installer. (DVD palayer atau DVD ROM)
2. Kerosakan  memori RAM.
3. Kerosakan Harddisk drive.

Wednesday, December 3, 2014

Bolehkah anda dapat Komputer murah degan OS Windows original ?????

Saya rasa kagum jika seseorang mengatakan dia boleh mendapatkan sebuah komputer atau laptop dengan harga di bawah RM 1300 dan mendakwa OS nya adalah Original. Saya telah cuba memasang dengan spek paling minima tapi masih gagal mendapat harga tersebut jika berbekalkan OS original. Kecualilah degan OS crack atau cetak rompak. Tapi jika anda mendaptkanya dengan harga semurah ini dan OSnya ori saya tabik spring kepada anda kerana pada saya misti ada tak kena dengan OS atau spek komputer tersebut.




Mari kita buat kiraan mudah..


Harga dan pakej Windows 7

• Windows 7 Ultimate – RM648.00 • Windows 7 Professional – RM478.00
• Windows 7 Home Premium – RM368.00
• Windows 7 Starter – RM148.00
 (Windows 7 boleh didapati dalam versi 32bit (x86) dan 64bit (x64)).  


Harga dan pakej Windows 8
 Windows 8.1  - RM550,
Windows 8 versi PRO - RM880. 

Bayangkan jika anda boleh mendapatkan sesebuah komputer di bawah RM 1300 apakah jenis OS yang dia gunakan. Untuk mendapatkan original windows anda kena mengambil kira harga OS dan haga basic komputer tersebut (Harga Komputer + OS yang di gunakan)

Contoh untuk windows 8.1
Harga OS dia sahaja 550 + harga komputer)
Jika harga komputer tu 1300 adakah mungkin harga laptop anda hanya 750 sedangkan harga prosesornya sahaja adalah RM 480 ke 650
(1300-550= 750)


Contoh untuk windows 7 Ultimate
Harga OS dia sahaja 648 + harga komputer)
Jika harga komputer tu 1300 adakah mungkin harga laptop anda hanya 652 sedangkan harga prosesornya sahaja adalah RM 480 ke 650


(1300-648= 652)

 Cubalah anda kira OS lain pula kecuali untuk nettbook yang mengunakan Windows 7 starter

Jadi saya berpendapat jika inilah harga komputer yang anda dapat OS nya berkemungkinan besar adalah dari OS Crack atau cetak rompak. sudah barang tentu anda akan mengalami masalah apabila mengunakannya dalamn tempoh 30 hari sahaja.

Setakat ini sudah beratus komputer murah yang saya repair semua hanya di bekalkan OS windows Crack atau cetak rompak. Belum jumpa lagi komputer yang murah ni di bekalkan  OS original



BERHATI HATILAH DENGAN TAWARAN MURAH KOMPUTER

Monday, December 1, 2014

Beza password Streamyx dan password user WIFI streamyx

Agak lama saya tak pos entri kat blog ni sebab bulan 11 dan 12 ni agak sibuk maklumlah nak kena siapkan SKT la Fail Meja la , Buku Hijau lah dan macam macam lapuran lagi. Kalau buat SKT diri sendiri tiada masalah sangat ni SKT.fail Meja dan Buku Hijau staf bawah seliaan  pun nak kena kita buat. Tapi just ok sebab kalau suruh depa buat lagi lambat nak siap, senang nya kalau dah selesaikan sekarang boleh aku  bercuti hujung tahun. Yahooooooooooooo



Oh ya berikutan entri saya yang paling mendapat sambutan Lupa password stremyx dan cara atasinya saya banyak mendapat maklum balas melalui emel bertanyakan bagaimana nak masuk ke password tersebut kerana masih ada yang tak faham beza antara pasword Streamyx dan password WIFI . Password streamyx adalah password yang di buat semasa pendaftaran dan pasword yang WIFI pula yang di buat di masa pemasangan. Jadi mereka tak tahu password mana yang nak di reset jika terlupa password. OK disini saya jelaskan seringkas mungkin

PASSWORD STREAMYX
Password ini di bena semasa anda mula mula mendaftar di TM atau sebarang provider pilihan anda. ianya akan tercatit pada borang pendaftaran anda, Jangan hilangkan surat pendaftaran tersebut, Jika ianya hilang ada boleh mereset password baru dengan menelefon talian 100 untuk TM la . untuk yang lain rujuk pada buku pendaftaran. Password ni hanya boleh di reset oleh pemegang provider anda sahaja. Tapi jika ada yang merubah user login akan ada masalah untuk anda men access internet dan ada perlu mereset dan membuat login name dan password baru dengan menelefon talian 100.

PASSWORD WIFI STREAMYX
Password ini di buat semasa proses pemasangan oleh pihak TM , untuk kawalan dari ada yang mencuri talian WIFI anda. Jika anda berkemahiran anda boleh membena sendiri password ini dan boleh menukarnya setiap 6 bulan jika di kuatiri  di cerobohi. Jika anda terlupa password ini anda boleh mereset sendiri dengan masuk ke 192,168.1.1 untuk TM la. Yang lain tu rujuk pada buku panduan. dan di sini ada satu lagi password untuk login selalulnya nama pasword dan login adalah sama. Dan user login dan pasword untuk masuk ke admin ni biasanya TMADMIN atau ADMIN atau TM1234 ,( ini pasword untuk login TM admin sahaja) Anda boleh masuk dan reset pasword tersebut sendiri, tak perlu lah call talian 100 .

 Kalau kita lihat di sini ada 3 password terlibat. pasword streamyx, password WIFI dan pasword login ke 192.168.1.1  , password yang mana anda terlupa tu sebenarnya.?????

Antaramuka untuk login  192.168.1.1 (tergantung kepada  apa jenis MODEM yang anda gunakan)


Kalau tak tahu juga boleh hubungi saya melalui FB atau kalau berdekatan saya boleh pergi dan  betulkanya.

Saturday, October 18, 2014

Kopi dan anda




5 Rahsia Kopi Yang Perlu Anda Tahu



Kita selalu dimomokkan dengan cerita minum kopi tak bagus. Betul tak? Tapi di sini saya nak kongsikan dengan pembaca, 5 kebaikan minum kopi yang tak pernah diceritakan.



Melindungi hati anda- Seorang peminum kopi yang meminum 1 hingga 3 cawan sehari mempunyai kadar yang lebih rendah terkena stroke daripada seorang yang tidak meminum kopi. Kopi mempunyai antioksida lebih daripada hidangan blueberry, dan merupakan sumber terbesar antioksida dalam diet Amerika. Antioksida membantu mengelakkan daripada radang pada arteri. Kesan segera apabila seseorang yang baru sahaja meminum kopi adalah meningkatkan tekanan darah dan degupan jantung, tetapi dalam jangka masa panjang, ia akan menurunkan tekanan darah kerana antioksida kopi akan mengaktifkan oksida nitrik (pelebaran salur darah).
Mengurangkan risiko diabetes- Antioksida yang berada didalam kopi berperanan untuk meningkatkan kepekaan sel-sel anda terhadap insulin (yang membantu mengatur kandungan gula dalam darah). Orang yang minum 4 atau lebih cawan kopi setiap hari mungkin mempunyai risiko lebih rendah menderita diabetes jenis 2, menurut beberapa kajian. Hasil daripada penyelidikan lain menunjukkan bahawa kafein boleh mengurangkan sensitiviti insulin, anda dinasihatkan untuk meminum kopi yang tidak mengandungi kafein sesekali.
Kanser- Salah satu hasil analisis daripada sembilan kajian menunujukkan bahawa setiap peningkatan 2-cawan kopi setiap hari dapt mengurangkan risiko kanser hati sebanyak 43 peratus. Ini adalah kerana kandungan kopi yang mempunyai asid klorogenat dan caffeic, manakala kafein pula membantu untuk mencegah keradangan hati dan menghalang sel-sel kanser.
Meningkatkan kekuatan otak- Sebahagian besar hasil daripada kajian menunjukkan dengan meminum antara 1 hingga 5 cawan sehari boleh membantu mengurangkan risiko demensia,penyakit Alzheimer dan Parkinson. Ejen antioksida yang terkandung dalam kopi dapat mencegah kerosakan sel otak dan membantu neurotransmitter yang terlibat dalam fungsi rangsangan otak untuk bekerja dengan lebih baik.
Membantu mengurangkan sakit kepala- Kajian menunjukkan bahawa 200 miligram kafein dapat memberikan bantuan daripada sakit kepala termasuk migrain. Tetapi fakta mengenai bagaimana kafein mengurangkan sakit kepala tidak jelas. Walaubagaimanapun para saintis mengetahui bahawa kafein meningkatkan aktiviti sel-sel otak, menyebabkan sekitar pembuluh darah menyempit. Salah satu teori lain menyatakan penyempitan ini membantu untuk meringankan tekanan yang menyebabkan anda berasa sakit, kata Robert Shapiro, MD, Ph.D., profesor neurologi dan pengarah Klinik Sakit kepala di University of Vermont Medical School.
kredit too http://www.sportmusang.com/2014/10/5-rahsia-kopi-yang-perlu-anda-tahu.html

Tuesday, August 12, 2014

Kisah Pakar Metematik yang mencabar dan menyelidik Al-Quran... Akhirnya


Dr Gary Miller (Kini Dr Abdul Ahad) adalah seorang pendakwah yang sangat aktif dan sangat berpengetahuan tentang Alkitab. Lelaki ini terlalu suka matematik, itulah sebabnya dia suka logik. Pada suatu hari, beliau memutuskan untuk membaca al-Quran untuk cuba mencari apa-apa kesilapan yang dia mungkin boleh diambil kesempatan bagi menarik orang Islam memeluk agama Kristian. Beliau menyangka Al-Quran adalah sebuah buku lama bertulis 14 abad yang lalu, sebuah buku yang bercakap tentang padang pasir dan sebagainya. Apa yang dijumpainya selepas itu amat mengejutkannya dan beliau begitu kagum.

Beliau dapati Al-Quran ini mempunyai sesuatu yang tidak ada pada semua kitab lain di dunia ini. Beliau menjangkakan untuk mencari cerita-cerita tentang masa sukar Nabi Muhammad (SAW) hadapi, seperti kematian isterinya Khadijah (RA) atau kematian anak-anak lelaki dan anak-anak perempuannya. 

Bagaimanapun, beliau tidak menemui apa-apa seperti itu. Dan apa yang membuatkan beliau lebih keliru adalah bahawa dia menemui satu penuh "surah" (bab) dalam Al-Quran yang dinamakan "Maryam" yang mengandungi banyak berkenaan dengan Maryam yang tidak pernah dijumpai walaupun dalam buku-buku yang ditulis oleh orang Kristian mahupun dalam Al-kitab mereka (bible). Dia tidak menjumpai surah dinamakan sempena "Fatimah" (anak nabi) atau "Aishah" (isteri Rasulullah saw), semoga Allah rahmati kedua-dua mereka. Beliau juga mendapati bahawa nama Isa (AS) telah disebut dalam Al-Quran 25 kali manakala nama "Muhammad" (saw) hanya disebut sebanyak 4 kali, maka dia menjadi lebih keliru. Dia mula membaca Al-Quran dengan lebih teliti dengan harapan untuk mencari kesilapan tetapi dia terkejut apabila dia membaca ayat yang besar yang merupakan nombor ayat 82 dalam Surah Al-Nisa'a (Wanita) yang bermaksud:

"Patutkah mereka (bersikap demikian), tidak mahu memikirkan isi Al-Quran? Dan kalaulah Al-Quran itu bukan dari sisi Allah, nescaya mereka akan mendapati di dalamnya banyak perselisihan ".
Dr Miller berkata tentang ayat ini: "Salah satu prinsip saintifik yang terkenal adalah prinsip mencari kesilapan atau mencari kesilapan dalam teori sehingga ia terbukti benar (Ujian Pemalsuan). Apa yang menakjubkan ialah Al-Quran meminta orang Islam dan bukan Islam untuk cuba mencari kesalahan dalam buku ini dan ia memberitahu mereka bahawa mereka tidak akan mencari mana-mana ". Beliau juga berkata tentang ayat ini: "Tidak ada penulis di dunia mempunyai keberanian untuk menulis buku dan mengatakan bahawa ia kosong daripada kesilapan, tetapi al-Quran, sebaliknya, memberitahu anda bahawa ia tidak mempunyai kesalahan dan meminta anda untuk cuba untuk mencari satu dan anda tidak akan mencari mana-mana. "
Satu lagi ayat yang Dr Miller ditunjukkan untuk masa yang panjang adalah nombor ayat 30 dalam Surah "Al-Anbiya '(Nabi-nabi):

"Adakah orang-orang kafir melihat bahawa langit dan bumi itu pada asal mulanya bercantum (sebagai benda yang satu), sebelum Kami pisahkan antara keduanya? Daripada air Kami jadikan segala sesuatu yang hidup. Maka mengapa mereka tidak mahu beriman? "

Dia berkata: "Ayat ini adalah betul-betul subjek penyelidikan saintifik yang memenangi Hadiah Noble pada tahun 1973 dan adalah kira-kira teori" Great Explosion ". Menurut teori ini, alam semesta adalah hasil daripada satu letupan yang besar yang membawa kepada pembentukan alam semesta dengan langit dan planet itu.

Dr Miller berkata: "Sekarang kita sampai kepada apa yang menakjubkan tentang Nabi Muhammad (SAW) dan tanggapan tentang syaitan membantunya, Allah berfirman:

"Dan Al-Quran itu pula tidak sekali-kali dibawa turun oleh syaitan-syaitan. Dan tidak layak bagi syaitan-syaitan itu berbuat demikian, dan mereka juga tidak dapat melakukannya. Sesungguhnya mereka dilarang sama sekali daripada mendengar wahyu yang dibawa oleh malaikat. "Al-Quran, Bab 26, Ayat 210-212.

"Apabila engkau hendak membaca Al Qur'an, hendaklah kamu meminta perlindungan kepada Allah dari hasutan Syaitan yang direjam" Al-Quran, Bab 16, Ayat 98.
Anda lihat? Bolehkah ini menjadi cara syaitan untuk menulis buku? bagaimana dia boleh menulis buku kemudian memberitahu anda untuk meminta Tuhan untuk perlindungan dari syaitan ini sebelum membaca buku itu? Itu adalah ayat-ayat ajaib dalam buku ajaib ini! dan mempunyai jawapan yang logik untuk orang-orang yang menganggap bahawa itu dari syaitan ".

Dan di antara cerita-cerita yang kagum Dr Miller adalah kisah Nabi (SAW) dengan Abu Lahab. Dr Miller berkata: "Orang ini (Abu Lahab) yang begitu teruk membenci Islam sehinggakan dia akan pergi selepas Nabi di mana sahaja dia pergi untuk mengaibkan Nabi Muhammad SAW. Jika dia melihat Nabi bercakap dengan orang yang tidak dikenali, dia akan menunggu sehingga dia selesai dan kemudian bertanya kepada mereka: Apa yang Muhammad memberitahu anda? Jika beliau berkata ia putih maka ia pada hakikatnya hitam dan jika beliau berkata ia adalah malam maka ia adalah hari. Dia bertujuan untuk memalsukan semua apa yang Nabi kata dan untuk membuat orang curiga mengenainya. Dan 10 tahun sebelum kematian Abu Lahab, sebuah surah telah diilhamkan kepada Nabi, yang dinamakan "Al-Masad". Surah ini menceritakan bahawa Abu Lahab akan masuk neraka, dalam erti kata lain, ia mengatakan bahawa Abu Lahab tidak akan memeluk agama Islam. Selama 10 tahun, Abu Lahab boleh berkata: "Muhammad mengatakan bahawa saya tidak akan menjadi seorang Muslim dan saya akan pergi ke neraka, tetapi saya memberitahu anda sekarang bahawa saya mahu menukar kepada Islam dan menjadi seorang Muslim. Apa yang anda fikir mengenai Muhammad ini? Adakah dia mengatakan kebenaran atau tidak? Adakah inspirasinya datang dari Allah? ". Tetapi Abu Lahab tidak berbuat demikian walaupun dia mengingkari Nabi di dalam semua perkara, tetapi tidak dalam satu ini. Dalam erti kata lain, ia seolah-olah nabi (SAW) itu memberikan Abu Lahab peluang untuk membuktikan dia salah! Tetapi dia tidak berbuat demikian selama 10 tahun penuh! dia tidak memeluk agama Islam dan tidak juga berpura-pura menjadi seorang Muslim !! Sepanjang 10 tahun, dia mempunyai peluang untuk menghancurkan Islam dalam satu minit! Tetapi ini tidak berlaku kerana itu bukanlah kata-kata Muhammad (SAW), tetapi kata-kata Allah yang mengetahui apa yang tersembunyi dan tahu bahawa Abu Lahab tidak akan menjadi seorang Muslim.

Bagaimana Nabi (SAW) boleh mengetahui bahawa Abu Lahab akan membuktikan apa yang dikatakan dalam Surah jika ini tidak inspirasi daripada Allah? Bagaimana dia boleh yakin sepanjang 10 tahun penuh bahawa apa yang di dalamnya (Al-Quran) adalah benar jika dia tidak tahu bahawa itu inspirasi daripada Allah ?? Bagi seseorang untuk mengambil apa-apa cabaran berisiko, ini hanya mempunyai satu maksud: bahawa ini adalah inspirasi daripada Tuhan.

"Binasalah kedua tangan Lahab (Abu Lahab)! binasalah dia Tidaklah berfaedah kepadanya harta bendanya dan apa yang ia usahakan Dibakar tidak lama lagi dia akan masuk ke dalam api yang menjulang-julang daripada api neraka! Isterinya, seorang perempuan pemunggah kayu api; Sebagai bahan api! Satu tali yang dipintal-daun bulat (sendiri) lehernya! "Al-Quran, Bab 111.

Dr Miller berkata tentang ayat yang kagum kepadanya: Salah satu keajaiban dalam Al-Quran itu mencabar masa depan dengan perkara-perkara yang manusia tidak boleh meramalkan dan yang terpakai yang "Pemalsuan Ujian", ujian ini terdiri daripada mencari kesilapan sehingga perkara yang sedang diuji terbukti betul. Sebagai contoh, mari kita lihat apa yang Al-Quran kata mengenai hubungan antara orang Islam dan Yahudi. Al-Quran mengatakan bahawa orang Yahudi adalah musuh utama bagi umat Islam dan ini adalah benar sehingga kini sebagai musuh utama umat Islam adalah orang-orang Yahudi.

Dr Miller meneruskan: Ini dianggap satu cabaran yang besar kerana orang-orang Yahudi mempunyai peluang untuk merosakkan Islam hanya dengan melayan umat Islam dengan cara yang mesra untuk beberapa tahun dan kemudian berkata: di sini kita merawat anda sebagai kawan dan Al-Quran mengatakan bahawa kita adalah musuh-musuh anda, Al-Quran mesti salah tu! Tetapi ini tidak berlaku dalam 1400 tahun !! dan ia tidak akan berlaku kerana mereka adalah kata-kata Dia yang mengetahui perkara yang ghaib (Allah) dan bukan kata-kata manusia.

Dr Miller meneruskan: Bolehkah anda melihat bagaimana ayat yang bercakap tentang permusuhan antara orang Islam dan orang-orang Yahudi merupakan satu cabaran kepada minda manusia?
"Paling Kukuh di antara manusia yang keras sekali permusuhannya kepada orang yang beriman sekali-kali akan kamu dapati orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik; dan terdekat di antara mereka cinta kepada orang yang beriman sekali-kali akan engkau mencari orang-orang yang mengatakan, "Kami adalah orang Kristian": kerana di kalangan mereka adalah orang yang dikhaskan untuk pembelajaran dan lelaki yang telah menolak dunia, dan mereka pula tidak berlaku sombong. Dan apabila mereka mendengarkan apa yang diturunkan kepada Rasul, engkau melihat mata mereka mencucurkan air mata, kerana mereka mengakui kebenaran: mereka berdoa: "Wahai Tuhan kami Kami percaya; suratkanlah kami berserta orang saksi" Al-Quran, Bab 5, ayat-ayat 82-84.

Ayat ini juga dengan Dr Miller kerana dia merupakan seorang Kristian tetapi apabila dia tahu kebenaran, dia beriman dan memeluk agama Islam dan menjadi seorang bentara. Semoga Allah menyokongnya. 
Dr Miller berkata tentang gaya unik al-Quran yang dia mendapati yang indah: Tidak syak lagi ada sesuatu yang unik dan luar biasa dalam Al-Quran yang tidak hadir mana-mana sahaja, kerana al-Quran memberikan anda maklumat khusus dan memberitahu anda bahawa anda tidak tahu sebelum ini. Sebagai contoh: 
"Ini adalah sebahagian dari berita-berita yang ghaib yang Kami wahyukan kepadamu (wahai Muhammad!) Oleh wahyu engkau tidak ada pada mereka ketika mereka melemparkan anak-anak panah, untuk yang mana satu mereka yang akan dengan penjagaan Maryam : tidak pula bersama-sama mereka ketika mereka berkelahi (tentang perkara) "Al-Quran, Bab 3, Ayat 44.

"Itu adalah dari cerita-cerita yang ghaib, yang Kami turunkan kepadamu: sebelum ini, tiada kamu kaummu mengenali mereka. Maka bersabarlah; sesungguhnya kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertakwa "Al-Quran, Bab 11, Ayat 49.

"Yang demikian itu adalah salah satu daripada cerita-cerita yang ghaib yang Kami wahyukan kepadamu: tidak pula engkau (hadir) bersama mereka apabila mereka bersepadu rancangan mereka bersama-sama dalam proses menenun plot mereka" The Holy Quran, Bab 12 , Ayat 102.

Dr Miller meneruskan: "Tidak ada kitab suci lain menggunakan gaya ini, semua buku-buku yang lain terdiri daripada maklumat yang memberitahu anda di mana maklumat ini datang. Sebagai contoh, apabila rundingan Holy Bible mengenai cerita-cerita dari bangsa-bangsa purba, ia memberitahu anda bahawa raja ini tinggal di tempat ini dan seorang pemimpin yang berjuang dalam peperangan itu, dan bahawa orang tertentu mempunyai beberapa kanak-kanak dan nama-nama mereka adalah. Tetapi buku ini (Bible) sentiasa memberitahu anda bahawa jika anda ingin mengetahui lebih lanjut, anda boleh membaca buku tertentu kerana maklumat itu datang dari buku itu ".


Dr Garry Miller meneruskan: "Ini adalah bertentangan dengan Al-Quran yang memberi anda maklumat dan memberitahu anda bahawa itu baru !! Dan apa yang menakjubkan adalah bahawa orang-orang Mekah pada masa itu (masa inspirasi daripada ayat-ayat) yang digunakan untuk mendengar ayat-ayat dan cabaran bahawa maklumat dalam ayat-ayat adalah baru dan tidak diketahui oleh Muhammad (SAW) atau oleh orang-orang di masa itu, dan walaupun demikian, mereka tidak pernah berkata: Kita tahu ini dan ia bukanlah sesuatu yang baru, dan mereka tidak mengatakan: Kita tahu di mana Muhammad datang dari dengan ayat-ayat. Ini tidak pernah berlaku, tetapi apa yang berlaku adalah bahawa tiada siapa yang berani untuk mengatakan bahawa dia telah berbohong kepada mereka kerana mereka benar-benar adalah maklumat baru, tidak datang dari minda manusia tetapi dari Allah yang mengetahui yang ghaib pada masa lalu, masa kini dan masa depan "

Diterjemah oleh ViraliyatArtikel Asal

Thursday, July 17, 2014

Cara mudah nak baca blog yang berserabut dengan iklan degil

Anda tentu selalu terkena masuk ke blog yang di penuhi iklan dan  like sampaikan anda langsung tidak boleh membaca isi kandungan blog tersebut walaupun setelah anda klik butang close berkali kali iklan yang ada tetap berdegil malah melindungi bahan bacaan yang anda inginkan. Saya sendiri bingung dengan masalah ini kerana penulis blog sepatutnya tidak meletakan iklan degil sebegini di blog mereka jika mereka ikhlas nak ber blog. Memadai lah letakan butang like atau iklan yang mudah di tutup.

Atas sebab inilah saya telah cuba berbagai cara untuk mengambil isi bacaan di blog tersebut dan akhirnya saya temui cara yang paling mudah untuk anda yang ingin sangat membaca isi kandungan blog tersebut tanpa perlu berusaha membuang iklan iklan degil tersebut. Untuk ikuti cara saya atasinya cubalah 5 langkah seperti di bawah

1.Apabila anda buka blog tersebut anda dapati mukadepan berserabut dengan iklan seperti ini kan

2. Anda cubalah  close apa apa iklan yang boleh di close dengan klik pada butang close mengikut arahan . namun anda akan dapati masih ada iklan yang berdegil tidak mahu di tutup seperti gambar di bawah.


3. Langkah seterusnya anda perlu menanda (mark) di celah celah iklan tersebut kawasan yang anda ingin ambil  untuk di baca dengan mengunakan arahan klik mouse dan drag ke seluruh kawasan yang anda ingin liputi samada  text sahaja atau beserta gambar (ianya akan bertanda menjadi biru seperti gambar di atas)

4. Anda perlu klik butang kiri mouse untuk mendapat arahan copy (seperti di gambar) dan anda bolehlah me copy artikel tersebut berserta gambar yang di sertakan. Pastikan anda klik di celah celah iklan tersebut agar tidak tercopy iklannya sekali

5. Langkah terakhir anda perlu membuka Mircrosoft Winword dan menekan control V untuk memindahkan artikel tersebut ke format word .Seperti saya lakukan (lihat gambar di bawah) saya telah berjaya memindahkan semua artikel tersebut beserta gambar tanpa ada iklan yang mengangu lagi dan saya boleh membaca keseluruhan artikel tersebut dengan selesa dan aman di dalam winword
Selamat mencuba


Wednesday, July 9, 2014

Jenis Penyakit dan jenis pantang makanan yang di ambil

Bersama di senaraikan jenis penyakit dan makanan yang pantang anda ambil


1. Amandel:(radang tekak) Cabe, Asam, Makanan Berminyak, Es
2. Anaemia: (kurang darah)Air Kelapa, Minuman Bersoda
3. Ambeien:(Buasir) Cabe, Kopi, Alkoho, Ketan Hitam, Singkong, Buah Nangka
4. Asthma: Singkong, Tape, Air, Es, Makanan Berminyak
5. Alergi Kulit: Terasi, Ikan Asin, Makanan/Minuman Berpengawet, Ayam Potong
6. AIDS/HIV: Alkohol, Udang, Kopi, Kecap Asin/Manis, Buah Durian, Roti Bakar, Daging Kambing, Ikan Bakar, Kerupuk Udang, Ayam Potong
7. Asam Urat: Santan Belinjo, Cumi, Udang, Kepiting, Kerang, Daging Sapi dan Kambing, Kacang Tanah, Bayam (Pantangan Umum)
8. Batu Ginjal, Infeksi Ginjal :Cabe, Alkohol, Kopi, Teh, Makanan/Minuman Berpengawet, Soda
9. Batu Empedu: Minuman Soda, Alkohol, Kopi, Makanan Berlemak, dan Cabe
10.Bronchitis dan Menghilangkan Bau Mulut: Air Es, Kopi, Cabe, Tape, Rokok, Durian, Nangka, Pisang Mauli, Jeruk Nipis
11. Batuk, Flu, Radang Tenggorokan: Air Es, Cokelat, Makanan Berminyak
12. Diabetes: Semangka, Nangka, Kopi, Minuman Soda, Cabe
13. Demam Berdarah, Malaria Tropika, dan Demam: Makanan/Minuman Manis, Sea Food, Duku, Langsat, Semangka 14. Diare, Muntaber: Cabe, Semangka, Santan, Nangka, Air Es
15. TBC Paru-paru/Flek Paru-paru: Jeruk Nipis, Pisang Mauli, Cabe, Durian, Jeruk Purut, Minuman Soda, Air Es, Singkong, Tape, Rokok, dan Pantangan Umum
16. Flek Hitam di Wajah, Jerawat: Cokelat, Terasi, Rokok, Kacang Tanah, Obat-obatan Kimia
17. Hipertensi: Garam, Kopi, Daging, Jeroan, Ayam Potong, Telur Asin, Empin
18. Hernia: Cabe, Kopi, Alkohol, dan Pantangan Umum
19. Infeksi Saluran Kencing, Kelamin: Cabe, Tape, Kopi, Udang, Terasi, Nangka, Sea Food
20. Infeksi, Radang Telinga: Cabe, Tape, Kopi, Udang, Terasi, Nangka, Sea Food
21. Infeksi, Radang Hati (Lever/SGOT): Daging (Sapi & Kambing), Alkohol, Margarin, Makanan Berlemak, Jeroan
22. Infeksi, Radang Pendarahan Seluruh Tubuh: Cabe, Kopi, Anggur, Alkohol Merica, Durian, Semangka
23. Impoten/Lemah Syahwat: Alkohol, Labu Putih
24. Jantung : Jantung Bocor : Rokok, Air Kelapa, Durian, Pisang Mauli, Alkohol, Daging Kambing, Obat Perangsang, Kepiting
25.Jantung Koroner & Penyempitan Pembuluh Darah:Tape, Singkong, Tape Ketan, Durian, Alkohol - Kolesterol, Trygliceride, Kolesterol- Asam Urat: Makanan Berlemak, Daging, Santan, Kacang
26 Kanker Payudara: Daging Sapi & Kambing, Minuman Soda, Kopi, Petai, Terasi, Jengkol, Saos Tomat, Ikan Peda, Makanan/Minuman Berpengawet, Zat Pewarna
27. Kanker Rahim: Terasi, Kopi, Ayam Potong, Petai, Jengkol, Ikan Teri, Makanan/Minuman Berpengawet
28 Kanker Hati (Hepatitis B): Makanan Berlemak, Cabe, Kopi, Alkohol, Margarin Segala Jenis, Kacang Tanah, Daging (Babi, Sapi, Kambing)
29 Kanker Darah (Leukemia): Daging Sapi, Usus, Paru, Jantung Sapi, Kopi, Makanan/Minuman Berpengawet
30 Kanker Prostat (Kantong Kemih): Terasi, Kopi, Ayam Potong, Petai, Jengkol, Ikan Teri, Makanan/Minuman Berpengawet
  31 Lumpu Akibat Gangguan Tulang Belakang – Impoten/Lemah Syahwat, Kaki Mati Rasa: Terasi, Kopi, Ayam Potong, Petai, Jengkol Ikan Teri, Makanan/Minuman Berpengawet
32 Keputihan, Rapat Vagina, Pendarahan: Cabe, Terasi, Nanas Petai, Jengkol, Timun, Semangka
33 Katarak: Cabe, Bawang Putih (Pantangan Umum)
34 Maag, Sakit Perut, Infeksi Lambung: Cabe, Kopi, Santan, Sayur Nangka, Ketan, dan Pantangan Umum
35 Migrain, Pusing, Tengkuk Sakit, Penyempitan Syaraf Kepala: Daging (Sapi & Kambing), Ayam Potong, Minuman Soda, Mie Instan
36 Muntaber: Cabe, Tape, Semangka, Kopi, Santan, Susu, dan Pantangan Umum
37 Penyubur Kandungan: Cabe, Ikan Bakar, Roti Bakar (Semua Makanan yang dibakar), Tape, Nanas, Ayam Potong 
38 Penyempitan Indung Telur: Cabe, Ikan Bakar, Roti Bakar (Semua Makanan yang dibakar), Tape, Nanas, Ayam Potong 39 Penyempitan Syaraf di Seluruh Tubuh, Syaraf Terjepit, Kram, dan Nyeri: Daging (Sapi & Kambing), Ayam Potong, Kopi, Makanan Berlemak, Durian, Minuman Bersoda, & Pantangan Umum
40 Penyempitan Pembuluh Darah di Otak & Pembekuan Darah di Otak: Daging (Sapi & Kambing), Ayam Potong, Kopi, Makanan Berlemak, Durian, Minuman Bersoda, & Pantangan Umum
41 Rheumatik, Radang Tulang, TBC Tulang, Kanker Tulang, Pengapuran Tulang:Makanan/Minuman Berpengawet, Air Kelapa, Ikan Teri, Tempe Gembos, Ikan Peda
42 Sakit Pingggang: Daging Sapi & Kambing, Belinjo, Soda, Air Kelapa
43 Sakit Tulang Belakang: Makanan/Minuman Berpengawet, Ikan Asin, dan Pantangan Umum Lainnya
44 Thypus: Cabe, Kopi, Nanas, Nasi Goreng, Margarin, Nangka, Air Es, Singkong, Ketan
45 Usus Buntu:Cabe, Kopi, Nanas, Nasi Goreng, Margarin, Nangka, Air Es, Pantangan Umum
46 Stroke Kiri: Daging, Mie Instan, Garam, Soda, Terasi, Petis, Siput Udang, Cumi-cumi, Telur Durian
47 Stroke Kanan: Daging, Mie Instan, Garam, Soda, Terasi, Petis, Siput Udang, Cumi-cumi, Telur Durian
48 Tumor: Sawi Manis

Kredit too:

Wednesday, July 2, 2014

Melancung dan Lawati tempat menarik seluruh dunia dengan komputer Anda

Ada orang bernasib baik dapat melancung dan melawat tempat tempat menarik keseluruh dunia dan ada juga yang tidak berpeluang langsung merasainya mungkin atas kekangan keewangan masa atau umur atau lain lain kekangan yang hanya tuan empunya diri sahaja memahami. Tak mengapa jika anda tidak mempunyai peluang tersebut anda boleh jelajah dunia ini hanya dengan mengunakan komputer anda dan ianya tetap menarik dan memberi anda pengetahuan tentang tempat tempat menarik yang anda ingin sangat hendak menjeguknya. Anda hanya perlu mempunyai sebuah komputer bersambungan internet dan sedikit masa untuk menjelajah dan melawati tempat idaman anda.

Bersama ini saya setakan link adress yang sepatutnya anda tujui untuk melawat tempat tempat idaman anda dengan pandagan 360 % dan 3D  yang sangat jelas serta berlatar belakang muzik yang merdu anda perlu pileh dan lawati lah tempat yang anda inginkan. Di sini anda kena ada sedikit kesabaran kerana proses loading yang agak lambat jika kelajuan internet anda berada di tahap siput

Untuk tujuan ini satu laman web khas di sediakan oleh Air Pano anda hanya perlu pilih kawasan yang anda hendak lawati. Untuk lebih menarik gunakan format Full Screen .... Selamat melancung


Tuesday, June 17, 2014

Nak tahu tarikh lahir anda dalam bulan Islam ( Hijrah)

Kita cuma tahu hafal dan sambut tarikh lahir kita dalam tahun masihi sahaja tetapi saya yakin banyak yang tak boleh menjawabnya apabila di tanyakan tarikh tepat kelahiranya dalam tahun Islam atau Hijrah. Kerana kita hanya mengunakan tahun hijrah pada bulan bulan tertentu sahaja seperti semasa bulan Romadhan dan Syawal atau bulan Zulhijjah atau bulan Haji sahaja .

Seperti saya bulan kelahiran mengikut kalendar Islam adalah  pada hari khamis 10 Syawal  tahun 1382 Hijrah. Saya baru tahu dengan pasti kelahiran saya adalah pada bulan Syawal iaitu setiap kali sambutan Hari Raya Aidilfitri . Sepatutnya saya menyambut hari jadi saya pada setiap kali hariraya yang ke 10 tentu sahaj meriahkan sebab masih dalam bulan Syawal dan kuih muih banyak lagi pada masa tu. Ini bertepatan lah dari cerita ayah saya bahawa nama saya di ambil dari Johan Qari musabaqah Al quran tahun 1963 iaitu Ismail Hashim . Cuma yang saya pelik kenapa Hashim tidak Ismail . Untuk pengetahuan anda musabaqah Al quran pada masa itu di buat pada malam 10 terakhir Romadhan. Tidak seperti sekarang di buat lebih awal iaitu dalam bulan Syaaban ,



Tapi malang doktorin kita menyambut harijadi pada bulan Masehi telah di ajar dari sejak kecil dengan tiupan lilin kekal hingga sekarang . Cuma kebelakangan ini saya nampak ada perubahan dengan bacaan doa tetapi tarikhnya masih kekal dengan bulan Masehi.

Untuk tujuan semakan kepada yang anda berminat nak tahu harijadi anda dalam bulan islam ( Hijrah) Sila rujuk di Kakulator Falak  yang di sediakan oleh pengedali blog (al-athfar.blogspot.com) anda akan dapat jawapannya  dengan tepat termasuk umur anda dalam hitungan hari tahun dan bulan  lengkap.


Kredit to : http://al-athfar.blogspot.com/

Sunday, June 15, 2014

Salah faham tentang harga laptop yang di iklankan dan yang saya jual

Setiap kali ada orang nak membeli komputer mereka selalu membandingkan harga yang saya berikan dengan harga yang di iklankan di pamplet pamplet yang di selit di surat khabar. Memang jauh lebih murah dari harga yang saya tawarkan tapi tahukah mereka itu hanya tarikan iklan tentu sahaja. Peniaga sengaja meletak harga paling rendah untuk menarik perhatian anda pergi kekedainya. Dan bila anda pergi  kekedainya tenyata anda akan mendapat jawapan ini.

1. Yang murah tu dah kehabisan stok la bang
2..Abg terlambat sedikit sahaja orang lain dah ambik
3. Dan yang paling mengejutkan iklan yang murah tu sebenarnya memang laptop out of date atau memang yang paling minima justifikasinya.

Sebagai panduan disini saya senaraikan bagaimana harga laptop boleh di manipulasikan oleh peniaga
1. Mereka meletakan harga laptop sahaja tanpa OS (Windos) atau Free DOS
2. Mereka meletak kan harga laptop sahaja dengan crack OS
3. Mereka hanya meletakan harga laptop dengan mengurangkan spesfikasi RAM, HD atau fungsi lain
4. Mereka hanya meletakkan laptop yang telah tidak ada lagi di pasaran
5. Laptop cantik pada rupa sahaja tapi banyak yang tidak berfungsi

Jadi AWAS jangan terpedaya dengan harga murah kerana kesilapan anda membeli akan menjadikan komputer anda hanya sebuah mesin taip biasa sahaja dengan pelbagai problem yang bertinmpa timpa .

Saya bagi contoh jika anda boleh dapatkan sebuah laptop dengan harga RM1300  apakah mungkin didalamnya mempunyai OS ori kerana harga OS ori sahaja mencecah 480 ke 580 untuk version tertinggi. Tak mungkin harga laptop anda hanya sekitar  RM720 jika di tolak harga OS orinya. Tentu sahaja dengan harga sebegitu OS nya dari jenis Crack sahaja. Saya gerenti sebulan sahaja anda mengunakanya masalah mula timbul samada ianya menjadi gelap atau menjadi tersangat lembab dan mungkin ada fungsi tertentu akan mengalami kegagalan.

Sebab itulah harga yang saya tawarkan agak mahal kerana saya akan pastikan semua pembeli yang membeli dengan saya mendapat laptop yang berkuasa dan berfungsi sepenuhnya dan yang paling mustahak mempunyai OS (Windows) yang original disamping saya akan menjaga laptop anda selama setahun jika anda mengalami apa apa masalah. Dan yang paling penting anda tidak akan di tipu.

Saya ingatkan di sini membeli sebuah komputer bukan seperti membeli sebuah TV nampak sama dan cantik tapi sebenarnya apa yang ada didalam laptop anda tidak sama seperti yang anda harapkan. Cuba fikirkan sendiri kenapa sesuatu barang itu menjadi murah atau terlalu murah kalau tidak ada penyebab kepada kemurahanya.

Falsafah saya
Kalah membeli menang memakai
(Sebagai bukti semua laptop yang saya belikan untuk anak saya bertahan sehingga mereka tamat belajar di Universiti)



Thursday, May 29, 2014

Banyak pula khasiat BAWANG PUTEH rupanya

Dalam pencarian aku tentang ubat semulajadi anti radang aku terjumpa pula  artikel berkaitan kelebihan bawang putih melawan keradangan . Tak sangka Bawang puteh ni banyak kegunaanya . bersama ini saya ringkaskah apa kelebihan bawang putih ni . Kalau nak tahu lebih pangjang dan detail rujuk terus ke blog pelbagai khasiat Bawang putih


  1. Mampu mengontrol tekanan darah dan mencegah HIPERTENSI.
  2. Mengurangi pembekuan darah dan memperbaiki peredaran darah.
  3. Antiseptik alami. menigkatkan daya tahan tubuh terhadap infeksi.
  4. Antivirus & Antibakteria.
  5. Dekongstan alami, mampu melegakan flu, bronchitis & sinusitis.
  6. Menurunkan kadar LDL (kolesterol jahat) dan meningkatkan HDL (kolesterol baik).
  7. Kandungan alicin nya mempunyai efek ANTIOKSIDAN.

 Pelbagai manfaat dan khasiat bawang putih.

1.   Mencegah Kanker
2.   Anti Radang
3.   Anti Bakteri
4.   Menyuburkan rambut
5.   Membersihkan jerawat
6.   Mencegah dan mengobati flu
7.   Menyembuhkan penyakit kulit
8.   Mengontrol berat badan
9.   Mengatasi Keracunan
10. Meredakan Nyeri
11. Pertolongan Pertama Keracunan Merkuri
12. Menyembuhkan luka serpihan
13. Menghilangkan Gatal Akibat Jamur
14. Mengusir Nyamuk
17. Mengusir Hama Tanaman
18. Melancarkan Peredaran Darah
19. Mengatasi Diabetes


Monday, May 26, 2014

Cara Elak komputer anda di sambar kilat

Ada orang bertanya saya bagaimana cara nak elakan sambaran kilat pada barangan komputer kita. Aduh memang agak sukar nak bagi jawapan yang pasti kerana benda ni kira nasib juga, saya sendiri pun pernah alami sambaran kilat pada komputer saya di pejabat dan merosakan motherboard komputer saya.  Ada orang kata tutup komputer adalah cara terbaik semasa hujan turun atau kilat sabung menyabung tetapi percayalah itu bukan jawapanya kerana kilat tetap boleh masuk melalui wayer LAN (RJ45) walaupun dalam keaadaan anda tidak mengunakan komputer anda (komputer OF) . Dari sistuasi ini kita dapat jawapannya ialah dengan hanya cara mencabut cable LAN selepas mengunakan komputer adalah jalan terbaik bagi mengelakan sambaran kilat melalui kabel tersebut. tetapi logikkah hendak di cabut setiap masa selepas setiap kali mengunakan internet . Pada saya mencabutnya ketika hujan sudah memadai kerana jarang sekali kita jumpa kilat berlaku bukan di waktu hujan

Sebagai panduan di sini saya syorkan beberapa langkah yang mungkin anda boleh ambil bagi mengecilkan risiko komputer anda si sambar petir atau kilat

1. Sediakan penyerap kilat pada rumah anda (atas bumbung selalunya kat bagunan besar ada benda ni)
2. Cabut kable LAN (RJ45) jika hujan atau anda meninggalkan rumah secara lama (balik kampung)
3. Sedia kan suis kilat protector pada sambungan plug komputer anda (ada banyak di jual di kedai letrit)
4. Jangan guna kabel LAN (RJ45) tetapi gunakan sambungan Wireles untuk berinternet walaupun pada
     komputer desktop dengan membeli kad adaptor wireles
5. Jika rumah anda memang kawasan laluan kilat (susah teman nak bagitau camana ni tawakal je la)


Walau apapun langkah yang kita ambil jika nak terkena akan terkena juga lah , jadi banyakanlah berdoa semuga anda di jauhkan dari sambaran kilat ini baik pada alatan letrik atau komputer anda apa lagi jika melibatkan nyawa anda atau anak anak.

Sunday, May 25, 2014

Salah faham tentang WARRANTY Komputer Apa yang boleh? .. apa yang tak ?

Dalam awal tahun 2014  ini sahaja dah banyak aku terima komputer yang rosak terus akibat di sambar petir, maklumlah musim hujan dan ada antaranya komputer itu masih didalam jaminan Warranty peniaga. Tapi tahukah anda kerosakan yang di sebabkan petir tidak termasuk didalam pakej waranty kerana ia di angap sebagai satu bencana. malah ianya sangat mudah di kesan pada motherboard anda.


Ada orang cuba menipu mengatakan komputernya rosak dalam keaadan biasa tanpa memberitahu cerita sebenar di sebaliknya . Walaupun  mereka cuba sembunyikan kebenaran namun pehak peniaga boleh mengetahui dan mengenali punca kerosakanya hanya dengan memeriksa motherboard komputer tersebut dengan peralatan tertentu. Anda tidak boleh menipunya dengan hanya mengatakan kerosakan biasa walahal ia adalah atas pengetahuan dan  kecuaian anda.

Sesetengah orang berangapan masa dalam warranty ni lah dia akan melanyak komputer itu semaunya tanpa belas kasihan malah tidak langsung untuk merehatkanya, perbuatan begini akan mengakibatkan komputer tersebut oveheating ( kepanasan melampau) dan kerosakan ini juga boleh di kesan peniaga dengan mudah  Jadi anda jangan salah faham maksud waranty yang di beri kerana ianya adalah hanya untuk kerosakan normal yang diakibatkan kegagalam hadware tersebut secara semulajadi sahaja atau kesalahan  di masa proses pengeluaran semasa pengilangan

 Dibawah saya senaraikan kerosakan yang tiada dalam Warranty

1. Disambar petir
2. Over Heating
3. Kegagalan ketidak stabilan atau berlaku over power letrit
3. Membaiki sendiri  (membuka seal warranty)
4. Kegagalan Software
5. Kegagalan Mouse
6. Kegagalan keyboard

Jadi jika anda membeli komputer baharu awasi semua gejala diatas supaya warranty anda akan jadi bermakna dan berguna. Akan datang saya akan menulis bagaimana mengelak sambaran kilat pada komputer anda

Friday, May 23, 2014

APPLE iPHONE 6 bila lagi nak lancar ni

Sejak dengar pasal  iPhone 6 bakal di lancar aku sering dok pi tanya pekedai bila masanya tu ada yang kata pertengahan 2014 dan ada yang kata pengakhir 2014. Aku sebenarnya bukan pengemar asal keluaran Apple tapi bila aku lihat  anak anak aku semua pakai barangan Apple dan tahan lasak pula tu aku jadi teringin nak pakai jugalah sebab jenis aku ni tak suka tukar tukar telephone kalau sekali beli tu biarlah sampai 5 ke 6 tahun baru nak beralih angin tu pun jika ada masalah. jika tak 10 tahun pun aku akan pakai.

Apa yang menarik tentang barangan Apple anak anak aku pakai ni aku lihat kesemuanya sangat tahan lasak terutama kalau berkaitan baterinya. ini yang membuat aku juga inggin memiliki Apple.

Dari rujukan yang aku buat ada beberapa ciri iPhone 6 yang bakal di keluarkan nanti (ini spekulasi je tau)


Skrin  iPhone 6
Apple akan menghasilkan skrin bersaiz 4.8 inchi dengan paparan retina + IGZO skrin yang dihasilkan oleh Sharp yang akan membuatkan paparan iPhone lebih nipis, lebih cerah dan lebih jelas dengan menawarkan paparan lebih baik daripada resolusi HD.(paparan super HD) 
Ciri ciri  iPhone 6
 iPhone 6 ia akan di kuasai dengan processor A7 yang baru dan juga di gunakan juga oleh iPad generasi akan datang. prosecor yang sangat cepat dan efisyen berbanding  processor A6 yang di gunakan iPhone 5 sekarang
Satu ciri baru juga akan muncul pada iPhone generasi ke-6 ini ialah penggunaan sonar sebagai gantian kepada sensor infared yang digunakan sekarang dimana ia menggunakan bunyi sebagai sensor bagi mengangarkan jarak bagi mengesan telefon telefon lain. 
Storage iPhone 6
Apple akan menaikkan saiz storage peranti itu kepada 128GB,  ke iPhone 6 , sama dengan pengenalan saiz storage 128GB kepada model iPad baru.

Walaupun apa yang saya tulis ini hanya sekadar spekulasi yang berlegar di internet tetapi ianya sumber yang sangat boleh di percayai kita tunggu betul tak