Tuesday, December 21, 2010

Opera 11 lebih berkuasa dan mudah

Bagi pengemar Browser opera  kemunculan opera 11 amat di nanti nantikan dengan beberapa ciri baru(sila lihat gambar)

Monday, December 20, 2010

Pindahkan semua fail dari blog ke wordpres

Bagi yang mempunyai blog yang mengunakan blogger.com anda sebenarnya boleh memindahkan kesemua bahan yang ada dalam bloger anda ke wordpres. com kerana beberapa sebab

1. Bloger.com tidak boleh di acces di tempat ada (mungkin di blok)
2. Sebagai backup bloger anda jika sesuatu terjadi pada blogger.com
3. Anda sahaja hendak mempunyai blok pada blogger dan juga wordpress

lihat Komputer dan anda dalam wordprees yang saya pindahkan

Sunday, December 19, 2010

Cara nak hantar fail yang terlalu besar secara online

Pernah tak anda hadapi masalah ini, Fail yang ingin anda hantar tidak boleh di emel kerana saiznya yang terlalu besar, Anda sendiri maklum  penghantaran melalui emel ada limitnya apa lagi kalau emel yang anda gunakan itu emel percuma . Jadi bagaimana cara nak atasi masalah ini.

Ada perbagai cara yang anda boleh buat dan pileh iatu

1. Pecahkan fail ke bahagian yang kecil kecil
2. Guna Dropbox
3. Guna transfer big files

Cara 1 paling leceh dan rumit apalagi bagi fail power point atau fail fail yang bergambar
cara  2 mudah tapi ada yang kata ianya memberatkan proses boot komputer
Saya cadangkan gunakan cara ke 3 pasti anda berpuashati dengan hasilnya

Cubalah

Wednesday, December 15, 2010

RAM baru 10 kali lebih laju

Sebelumnya Anda pasti pernah mendengar istilah RAM (Ramdom Access Memory) untuk menyebut memory komputer. Memory RAM ini memiliki berbagai jenis mulai dari EDO RAM, DDR1, DDR2 dan beberapa jenis lainnya.

Namun ternyata RAM saja elum cukup untuk memuaskan kebutuhan manusia akan tuntutan kecepatan. Oleh karena itu, Fisikawan dan Insinyur Jerman mengembangkan sebuah jenis memory baru.

Memory tersebut diberi nama Magnetoresistive Random Access Memory (MRAM), memory ini bukan hanya lebih cepat daripada RAM tetapi juga Lebih hemat Energi.

http://ceppek.wordpress.com/2010/08/

Saturday, December 11, 2010

Apa guna Bookmarks pada browser internet anda



Sebenarnya saya malas nak masukkan entri ni kerana ianya sangat mudah dan terlalu simple, Tapi memadangkan ramai penguna internet yang tak tahu malah ada yang sangup mengupah saya hanya untuk bookmarks laman laman web tertentu ke browser internet mereka hari ini saya akan tunjukan apa fungsi bookmarks dan bagaimana menyediakanya dan ianya berfungsi

Apa guna bookmark
Bookmarks adalah salah satu cara kita menyimpan laman web yang anda selalu masuk atau lihat pada tool bookmarks agar mudah anda masuk di lain kali tanpa anda perlu menaip adresnya lagi . hanya dengan satu klik anda akan terus masuk  kelaman web tersebut . ianya sangat berguna apa lagi berkemungkinan anda akan lupa adress tertentu ianya akan menjadi pembantu anda

Bagaimana membuatnya
1. Bukan lama web yang anda nak bookmarks itu
2. Klik tool bookmarks
3. Pilih bookmarks this page
4. Pada kotak page bookmarks pilih done
5. Siap dan anda lihat web kegemaran anda ada pada toll bookmarks
6. Bila anda masuk lain kali anda hanya perlu pilih tool bookmarks dan pilih laman web mana yang anda nak masuk (seperti yang tersenarai) lihat gambar

Ianya kekal disitu dan lain kali jika nak masuk laman web mana pun ianya sangat mudah bagi anda,
cubalah bookmarks
bagi yang dah tahu tersenyum tengok entri ni bagi yang memang tak tahu cuba gunakanya

Format USB ThumbDrive yang bacaannya jadi 0 Byte

Pernah tak anda alami masalah ThumbDrive anda tiba tiba  menjadi bacaanya 0 byte sahaja dan biasanya ia gagal berfungsi wahal ada data didalamnya. Biasanya ia tidak boleh di format dengan cara biasa, Jadi ia memerlukan cara format yang tersendiri dan agak spesifik bagi mengatasi masalah ini,

Ikuti langkah berikut1
1 .Download HP USB Disk Storage Format Tool disini (HP USB Disk Storage Format Tool)
2. Ekstrak dan install program HP USB Disk Storage Format Tool tersebut.
3, Masukkan Flashdisk ke port USB komputer
4. Jalankan aplikasi HP USB Disk Storage Format Tool
5. Tentukan drive tempat Flashdisk yang terbaca 0 byte tersebut terpasang,
6. Pilih File System yang diinginkan, Flashdisk umumnya diformat dengan File system FAT32.
7. Klik Start untuk mulai memformat Flashdisk tersebut.
8. Apabila muncul jendela peringatan, klik saja Yes.

Flashdisk yang asalnya terbaca 0 byte akan berfungsi kembali. Selamat mencuba..

Wednesday, December 8, 2010

6 sebab utama kenapa komputer anda Restart sendiri

Pernah tak anda alami komputer anda akan restart sendiri setiap kali anda ON komputer anda. Sebenarnya ada beberapa sebab tertentu ianya terjadi begitu, anda kenalah periksa satu persatu untuk mengatasinya.
6 sebab utama komputer selalu restart ialah

1.  Prosesor nya kepanasan kerana kipasnya berabuk atau sudah tidak berkeupayaan seperti asal
2.  Power Supply nya tiada berkuasa
3.  VGA Card nya rosak
4.  Hardisk bad sector
5.  RAM rosak
6.  OS sistemya telah corupted

Tuesday, December 7, 2010

Kelajuan cahaya mengikut hitungan Al Quran tepat dengan bukti sains fizik sekarang

 Untuk bandingan
Jarak dari bumi ke matahari 150 juta kilometer
Untuk cahaya matahari sampai kebumi ialah 8.33 minit

Bintang paling dekat dengan bumi adalah kelompok Centauri
dengan roket berkelajuan cahaya untuk kita sampai kesana adalah selama 4.3 tahun kelajuan cahaya
kiralah berapa jauh bintang tu
kelajuan cahaya adalah angaran 300,000 km  sesaat
 
Bukti dari Alquran tentang kelajuan cahaya

Mengetahui besar kelajuan cahaya adalah sesuatu yang sangat menarik bagi manusia. Sifat unik cahaya menurut Einstein adalah satu-satunya komponen alam yang tidak pernah berubah, membuat sebahagian ilmuwan terobsesi untuk menghitung sendiri besarnya kelajuan cahaya dari berbagai informasi .

Seorang ilmuwan matematik dan fizik dari Mesir, Dr. Mansour Hassab Elnaby merasa adanya bukti-bukti dari Alquran yang membuat ia tertarik untuk menghitung kelajuan cahaya, terutama berdasarkan data-data yang disajikan Alquran. Dalam bukunya yang berjudul A New Astronomical Quranic Method for The Determination of the Speed C , Mansour Hassab Elnaby menghuraikan secara jelas dan sistematik tentang cara menghitung kelajuan cahaya berdasarkan redaksi ayat-ayat Alquran. Dalam menghitung kelajuan cahaya ini, Mansour menggunakan sistem yang lazim dipakai oleh ahli astronomi iaitu sistem Siderial.

Ada beberapa ayat Alquran yang menjadi rujukan Dr. Mansour Hassab Elnaby. Pertama, “Dialah (Allah) yang menciptakan Matahari bersinar dan Bulan bercahaya dan ditetapkannya tempat bagi perjalanan Bulan itu, agar kamu mengetahui bilangan tahun dan perhitungan ” (Q.S. Yunus ayat 5).

Kedua, ” Dialah (Allah) yang menciptakan malam dan siang, matahari dan bulan masing-masing beredar dalam garis edarnya” (Q.S. Anbia ayat 33).

Ketiga, “Dia mengatur urusan dari langit ke Bumi, kemudian (urusan) itu kembali kepadaNya dalam satu hari yang kadarnya seribu tahun menurut perhitunganmu” (Q.S. Sajdah ayat 5).

Dari ayat-ayat di atas dapat diambil kesimpulan bahawa jarak yang dicapai “sang urusan” selama satu hari adalah sama dengan jarak yang ditempuh Bulan selama 1.000 tahun atau 12.000 bulan. Dalam bukunya, Dr. Mansour menyatakan bahawa “sang urusan” inilah yang diduga sebagai sesuatu “yang berkelajuan cahaya “.

Hitungan Alquran

Dari ayat di atas dan menggunakan rumus sederhana tentang kelajuan, kita mendapatkan persamaan sebagai berikut:

C x t = 12.000 x L ……………(1)

C = kelajuan “sang urusan” atau kelajuan cahaya

t = kala rotasi Bumi = 24 x 3600 saat = 86164,0906 saat

L = jarak yang ditempuh Bulan dalam satu pusingan = V x T

Untuk menghitung L, kita perlu menghitung kelajuan Bulan. Jika kelajuan Bulan kita notasikan dengan V, maka kita perolehi persamaan:

V = (2 x phi x R) / T

R = jari-jari lintasan Bulan terhadap Bumi = 324264 km

T = kala Revolusi Bulan = 655,71986 jam, sehingga diperolehi

V = 3682,07 km / jam (sama dengan hasil yang diperoleh NASA)

Meskipun demikian, Einstein mengusulkan agar faktor graviti Matahari dieliminir terlebih dahulu untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat.

Menurut Einstein, graviti matahari membuat Bumi berputar sebesar :

a = Tm / Te x 360 phi

Tm = Kala edar Bulan = 27,321661 hari

Te = Kala edar Bumi = 365,25636 hari, didapat a= 26,92848?

Besarnya putaran ini harus dieliminasi sehingga didapati kelajuan tepat Bulan adalah

Ve= V cos a.

Jadi, L = ve x T, di mana T kala edar Bulan = 27,321661 hari = 655,71986 jam

Sehingga L = 3682,07 x cos 26,92848? x 655,71986 = 2152612,336257 km

Dari persamaan (1) kita mendapatkan bahawa C x t = 12.000 x L

Jadi, diperolehi C = 12.000 x 2152612,336257 km / 86164,0906 saat

C = 299.792,4998 km /saat

Hasil hitungan yang diperolehi oleh Dr. Mansour Hassab Elnaby ternyata sangat mirip dengan hasil hitungan lembaga lain yang menggunakan peralatan sangat canggih. Berikut hasilnya :

Hasil hitung Dr. Mansour Hassab Elnaby C = 299.792,4998 km/saat

Hasil hitung US National Bureau of Standard C = 299.792,4601 km/ saat

Hasil hitung British National Physical Labs C = 299.792,4598 km/saat

Hasil hitung General Conf on Measures C = 299.792,458 km/saat

Penutup

Lepas dari benar tidaknya interpretasi yang dilakukan oleh Dr. Mansour Hassab Elnaby, usaha demikian menunjukkan betapa kitab suci Alquran memiliki tantangan bagi para ilmuwan untuk lebih kreatif dan tajam dalam mengungkap fenomena-fenomena alam.

Apa yang disajikan Dr. Mansour Hassab Elnaby merupakan bukti tambahan bahawa Alquran benar-benar datang dari Maha Pencipta, Ingat Alquran di turunkan sejak 1400 tahun lebih dahulu lagi

kredit for
http://smktj.com/ 

Sunday, November 28, 2010

Bukti ayat Alquran Kalam Allah

Al-quran merupakan Kalam Allah yang diturunkan kepada Nabi Muhammad Saw, kita sebagai umatnya hendaklah beramal dengannya.

Ajaib tetapi benar! Lihatlah sebahagian daripada hasil kajian seorang cendekiawan Islam daripada Ikhwanul Muslim, Dr Tariq Al-Suwaidan mendapati beberapa keajaiban statistik dalam Al Quran.

Didapati banyak perkara telah disentuh dan telah dibuat kajian oleh manusia seperti nombor, astronomi, angkasa lepas, perubatan, geologi, kejuruteraan, minda dan sebagainya.

Bilangan tentang perkara yang disebutkan di dalam Al-Quran:


DUNIA – 115 kali
AKHIRAT – 115 kali

MALAIKAT – 88 kali
SYAITAN – 88 kali

HIDUP – 145 kali
MATI – 145 kali

FAEDAH – 50kali
KERUGIAN – 50 kali

UMMAH – 50 kali
PENYAMPAI – 50 kali

IBLIS : PENGHULU SYAITAN – 11 kali
MOHON PERLINDUNGAN DARIPADA IBLIS – 11 kali

BALA/MUSIBAH – 75kali
BERSYUKUR – 75 kali

BERSEDEKAH – 73 kali
BERPUAS HATI – 73 kali

ORANG YANG SESAT – 17 kali
ORANG YANG MENINGGAL DUNIA – 17 kali

MUSLIMIN – 41kali
JIHAD – 41 kali

EMAS – 8 kali
KEMURAHAN HIDUP – 8 kali

KEAJAIBAN – 60kali
FITNAH – 60 kali

ZAKAT – 32kali
BERKAT – 32 kali

MINDA – 49 kali
NUR – 49 kali

LIDAH – 25 kali
SUMPAH – 25 kali

NAFSU – 8 kali
KETAKUTAN – 8 kali

BERCAKAP DI KHALAYAK RAMAI – 18 kali
BERDAKWAH – 18 kali

KESUSAHAN – 114 kali
KESABARAN – 114 kali

MUHAMMAD – 4 kali
SYARIAT – 4 kali

LELAKI – 24 kali
PEREMPUAN – 24 kali

SOLAT (SEMBAHYANG) – 5 kali

BULAN – 12 kali

HARI – 365 kali

LAUTAN – 32 kali

DARATAN – 13 kali

LAUT dan DARAT = 32 + 13 = 45 Justeru itu, peratusan laut = 32/45 x 100 = 71.11111111 peratus Peratusan daratan = 13/45 x 100 =

28.88888889 peratus JUMLAH = 100 peratus

Kajian sains oleh manusia telah membuktikan bahawa air meliputi 71.111 peratus daripada bumi dan tanah meliputi 28.889 peratus. Masih ragu-ragu? Masuk sini untuk kajian saintis mengenai peratus laut dan darat dari kajian manusia. Sesungguhnya Al-Quran itu benar dan diwahyukan oleh Allah kepada Rasullulah untuk menjadi pedoman umat Islam.

Begitulah kebesaran dan keagungan Allah SWT!!

Kredit for 
http://sabahdaily.blogspot.com

Friday, November 19, 2010

Punca Broadband semakin lama guna semakin lembab

Ada orang sangat gembira apabila ia mula mula menerima dan mengunakan broadband, laju dan cepat sahaja untuk berinternet. lama lama ianya menjadi perlahan dan semakin perlahan sehingga  lembab tahap cipan, kenapa ya padahal bayaran bulanan tetap sama. malah di war warkan sebagai unlimited user.
Perkara ni dah kerap terjadi dan banyak yang merujuk kepada saya tanpa saya pun boleh memberi jawapanya. Selalunya kes kes begini saya sor kan mereka hubungi empunya syarikat broadband tersebut.

Tapi mengikut adik sayalah  (Aker Derashid) yang kaki ber beroadband sakan jawapanya sangat mudah, puncanya ialah kerana anda terlalu banyak mendownload movie, lagu lagu dan apa apa kebenda mengunakan broadband anda, Katanya memang macam ada had sahaja untuk mendownload benda ni. Kerana dari pengalaman dia dah bertukar macam macam broadband semua akan jadi macam ini bila terlalu banyak kerja kerja mendownload di lakukan.

Jadi cara nak atasinya adalah jangan mendownload melalui broadband , gunakan untuk berinternet biasa sahaja dan jika nak mendowload juga gunakanlah streamyx atau pergi ke CC sahaja.

Sumber ... Mat Aker Derashid

Thursday, November 18, 2010

Jaga komputer dan jaga kesihatan

Selalu Entri pasal penjagaan komputer boring juga kan apakata hari ini saya masukan cara penjagaan kesihatan kita pula dengan kesah khasiat memakan buah buahan

Kasiat Memakan Buah buahan

Banyak hasil penyelidikan menarik mengenai manfaat dan khasiat buah-buahan kepada kesihatan telah dibentangkan sempena kempen tersebut.

“Epal misalnya, boleh mencegah dementia (penyakit penyusutan memori) dan percaya atau tidak, ia boleh mencegah kenaikan berat badan. Khasiatnya mampu untuk menurunkan paras kolesterol, menentang kanser dan bertindak sebagai agen antioksida.

“Pektin yang terkandung di dalam epal membantu mencegah peningkatan kolesterol di dinding salur darah. Makanlah epal bersama kulitnya kerana 50 peratus vitamin C terkandung di bawah kulitnya,” jelas Yen Sing.

Bagi mereka yang mengalami kemurungan dan sukar untuk tidur pula, Yen Sing menyarankan pengambilan pisang kerana ia kaya dengan potasium yang boleh membantu membaiki mood.

Pisang turut bertindak sebagai agen antioksida, mengawal tekanan darah, meningkatkan daya tumpuan dan menguatkan ingatan. Buah tropika kegemaran masyarakat Malaysia itu juga dikenal pasti mampu meningkatkan tenaga, menjaga kesihatan jantung, mengurangkan risiko kanser, menentang ulser peptik selain melegakan cirit-birit dan juga sembelit.


Anggur yang diproses mengikut teknik pengeringan itu sebenarnya mempunyai khasiat yang lebih daripada sekadar penguat memori.

Ramai yang saling menasihati, baik kepada rakan-rakan mahupun anak-anak yang sedang belajar, bahawa pengambilan kismis amat bagus untuk menguatkan daya ingatan.

Kismis mampu membantu mengurangkan risiko kanser, strok, penyakit jantung, antipenuaan, antioksida dan antiradang. Si ‘manis yang berkedut’ itu juga menjaga kesihatan kulit, mata dan sistem kardiovaskular. Lebih istimewa, ia juga baik untuk merawat gastrik, saluran kencing dan menentang penyakit gusi.


Bekal tenaga

“Kismis mengandungi 35 peratus fruktosa dan 35 peratus glukosa yang merupakan gula semula jadi yang mudah dihadam untuk membekalkan tenaga dengan lebih cepat.

“Oleh yang demikian, pengambilan serat melalui buah-buahan dan sayur-sayuran penting tetapi ramai yang tidak menyedarinya lantaran tidak mempunyai pengetahuan mengenainya,” katanya.

Seseorang itu memerlukan 20 gram hingga 35 gram serat setiap hari. Namun, bagaimanakah caranya untuk menentukan keperluan serat yang perlu diambil?

Bagi yang berumur dua tahun ke atas iaitu tiga hingga 18 tahun, pakar mencadangkan pengambilan serat sebanyak 5 gram sehari dicampur dengan usia. Sebagai contoh, kanak-kanak lelaki berusia lima tahun memerlukan jumlah serat sebanyak 10 gram sehari.

“Ambillah lima hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. Mulakan dengan mengambil pisang bersama oat untuk sarapan pagi, dua biji kiwi pada waktu tengah hari, yogurt rendah lemak bersama kismis waktu minum teh, sebiji epal pada waktu makan malam dan mangga untuk hidangan pencuci mulu

Tuesday, November 2, 2010

Apa kegunaan paste and go dalam Browser Opera

Bagi yang mengunakan Browser Opera tentu anda akan jumpa ini
1. Paste
2. Paste and Go

Sebenarnya opera telah menyediakan satu cara khas bagi anda paste dan terus ket sesuatu laman web yang anda minati untuk di layari tanpa ana perlu menekan Enter lagi, jika anda mengunakan arahan paste and go.
Cut alamat yang anda nak letakkan pada adress bar pilih paste and go opera akan membawa terus anda ke laman web tersebut

Cubalah

Sunday, October 31, 2010

Petua menghidupkan kembali HD yang dah Mati atau Kong

Ada sesetengah komputer "Hang" kerana Hard Disk (HD) nya jem atau tersangkut. selalu nya dalam kes kes sebegini anda langsung tak boleh masuk ke windows anda dan anda hanya boleh berintraksi melalui command blue screen pada komputer anda . Jika anda hantar kekedai repair tentu sahaja pengantian HD baru adalah altenatifnya. Ianya agak mahal terutama bagi HD Lap Top atau Netbook. Walaubagaimana pun ada beberapa petua yang anda boleh cuba untuk menhidupkan kembali HD tersebut  walaupun petua ini agak pelik dan gila bunyinya antaranya.

1. Jatuhkan ke lantai berkapet sederhana tinggi dengan sengaja, (jangan terlalu tinggi nanti rosak terus)
2. Masukan ke dalam tempat pembeku peti ais sehari semalam dengan di balut surat khabar dan plastik di luar sekali agar tidak basah, besoknya keringkan dan cuba pasang semula ke komputer anda.
4.Ketuk ketuk kedinding dengan kadar sederhana

Saya dah cuba cara pertama dan ianya berjaya menghidupkan kembali HD tu kebetulan masa saya buat tu depan student saya ,menjadi pulak tu bangga juga semua student saya terbeliak biji mata dan tak percaya tapi akur bila HD tu memang boleh di gunakan kembali

cubalah sebagai jalan terakhir kalau tak boleh sediakanlah saja duit banyak banyak

Wednesday, October 13, 2010

Bagaimana menukar fail Powerpoint ke fail PDF

Ada ketikanya kita mahu mengecilkan fail powerpoint untuk tujuan menyimpan atau menghantar fail tersebut secara maya. Seperti yang di ketahui fail power point amat besar dan ianya amat menyusahkan jika hendak di hantar melalui emel. Kecuali kita mengunakan software atau fail penghataran online yang ada .  Tetapi tidak ramai orang mahu menafaat converterd software dan cara online tersebut.dalam entri kali ini saya akan tunjukan bagaimana cara nak mengecilkan fail powerpoint  secara online ke fail PDF yang lebih kecil. Anda tidak mengunakan online converterd tetapi hanya menguna Gmail Document yang di sediakan oleh google

Ikuti langkah berikut

1. Daftar emel Gmail (kalau dah ada guna sahaja yang tu)
2. setelah mendaftar, masuk ke akaun gmail anda
3. Dalam gmail anda masuk ke document
4. Upload fail powerpoit ke gmail document anda
5. Selepas selesai upload fail tersebut langkah seterusnya anda kena
    Download semula fail tersebut melalui gmail document
6. Semasa proses download inilah anda boleh menukar format fail powerpoint ini ke PDF.
7. Pilih format fail pilihan anda dan pastikan anda save fail tersebut ketempat yang anda boleh cari
8. Selepas selesai anda bolehlah melihat fail powerpoint tadi dalam bentuk PDF
9. dan fail PDF ini juga boleh di convert ke bentuk lain mengunakan cara yang sama

Selamat mencuba

Monday, October 11, 2010

Menukar message message dari facebook ke emel lain





Anda tentu terkejut bila anda buka emel penuh dengan emel masage dari facebook. Apalagi anda memang jarang buka emel tersebut kadang kadang sampai beratus banyaknya  sampai penuh emel anda .dalam entri terdahulu saya tuliskan bagaimana nak selesaikan masalah masage facebook ini. Tapi ada yang tak berjaya nak buatnya samada dia memang tak tahu atau cara buatnya tak betul. Kalau begitu apakata anda pindahkan sahaja message facebook ini ke emel lain yang anda buat khas untuknya supaya tidak mengangu emel emel anda yang lain.
Ikuti langkah berikut,
1. Buat satu emel baru
2. Selepas selesai masuk ke facebook anda
3. Pilih accaunt  dan accaunt setting
4. Dalam command emel pilih change emel notification
5. ADD kan emel terbaru tu ke facebook anda disini
6. Selepas selesai tandakan emel terbaru iti sebagai contact emel
7. selesai

Dan selepas ini segala emel dari facebook akan pergi ke emel terbaru  tersebut
ada boleh guna kedua dua emel ini untuk masuk ke facebook anda
macam saya ada 4 emel saya buat (lihat gambar) kalau terlupa pun  ada salah satu lagi jadi penyelamat

Friday, October 1, 2010

Screen Lap Top atau Netbook tiba tiba gelap, Kenapa dan cara nak atasinya

Pernah tak anda alami lap top atau netbook anda tiba tiba gelap walau anda tekan semua kekunci ianya terus terdiam. Kenapa jadi begitu dan bagaimana nak atasinya



Perkara ini terjadi kerana

1. Anda tertekan sleep secara tak sengaja dan anda tak tahu kunci untuk wake upnya semuala
2. Komputer anda memang Hang dan ianya menjadi black screen
3. Terkena seragan virus
4. Memang LCD nya rosak

Bagaimana nak atasinya
mudah sahaja samaada
1. Tekan butang power selama 10 saat komputer anda akan reset dan restart semula
2. Jika tak berhasil tanggalkan bateri dan pasang semula komputer anda boleh di on seperti biasa

Jika semua proses ini tak berhasil komputer anda telah di serang virus yang mana ianya telah mengelapkan semua program pada screen komputer anda. Jika ini berlaku caranya ianlah anda kena format komputer anda,

Jika langkah ini juga tak berhasil ini bermakna screen LCD komputer anda memang dah rosak  hantar je ke kedai. kerana screen LCD  nya perlu di tukar . harganya murah sahaja sekitar RM 300-380

Saturday, September 25, 2010

Buang program yang tak di undang keluar ketika anda ON atau Boot komputer





Geram betul kalau ada program komputer yang anda tak mahu terinstall secara tak sengaja dan keluar ketika anda ON atau boot komputer. Sebenarnya ini akan melambat dan melembatkan proses boot komputer anda.

Nak buangnya


Ikuti langkah berikut

Masuk RUN
Taip regedit
Pilih HK CURRENT USER\software\microsoft\windows\curentversion\run

dalam RUN delete semua fail yang tak berkenaan atau berkaitan fail yang menjadi ganguan
tingalkan delfault  REG-SZ sahaja

Restart komputer
Semua ganguan takan muncul lagi

Thursday, September 23, 2010

Thum Drive anda write protet dan tak boleh nak di format

Pernah tak alami masalah thunb drive anda tak boleh di tulis di simpan data atau di format. Anda menjangkakan ianya rosak kan, sebenarnya tidak anda boleh atasi masalah ini dengan langkah berikut


Cara buang write protet pada USB Thunm Drive

Start   Run 
type ‘regedit’  Enter
Pileh
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\StorageDevice Policies

dalam 'StorageDevicePolicies' 

 Double click on the string ‘WriteProtect’ dan ubah ‘Value Data’ box dari 1 ke ‘0’
selesai 
Restart computer anda
dan Thumb drive anada akan boleh di gunakan seperti biasa

Wednesday, September 8, 2010

Mengembalikan tetingkap yang hilang di dalam Opera

Kadang  kadang anda dengan tak sengaja terpangkah (tertutup) sesuatu tetingkap laman web yang sedang anda layari . Untuk dapatkan kembali anda perlu menaip semula URL laman web tersebut dan anda pula malas nak menaip semula URL nya atau  anda dah lupa alamat laman web yang anda sedang  layari tersebut, bagaimana nak kembalikan semula tetingkap laman web kegemaran anda itu dengan kadar segera atau sertamerta ?. Opera ada cara penyelesainya

Mudah sahaja untuk penguna browser Opera, anda hanya perlu tekan Control Z tetingkap yang terttutup tu akan muncul semula dengan cepat
Cubalah

Tuesday, September 7, 2010

Buat garisan dengan pantas pada Microsoft Word




Anda nak buat garisan pada word dengan pantas ikut tip ini
contoh
untuk garis panjang taip garis sebayak 3 kali
--- tekan enter
 untuk garisan yang lain lihat gambar

Friday, September 3, 2010

Apa guna Speed Dial dalam Opera



Speed Dial memberi anda akses yang cepat ke laman web kegemaran anda. Setiap kali anda membuka tab baru, anda akan disajikan dengan grid 3x3 dari thumbnail, masing-masing mewakili sebuah alamat web. Untuk membuka laman, klik pada thumbnail yang sesuai, atau menggunakan cara pintas keyboard Ctrl + [1-9].

Untuk menyimpan alamat web seperti dalam gambar, buka tab baru dan klik pada salah satu kotak yang disediakan "Klik untuk Tambah sebuah Laman Web baru". dan lain kali bila nak buka laman web tersebut klik sahaja kerana ianya sudah tersedia. Contoh yang saya buat ni no 8 dan 9 masih kosong
cubalah

Thursday, September 2, 2010

Backup BLOG anda

Anda seorang bloger tegar dan anda selalu rasa risau suatu hari nanti mungkin data data dari blog kesayangan anda hilang seperti yang terjadi kepada geocities. Ini bermakna anda kena ada pendua backup data data yang anda masukan itu.

saya syorkan anda gunakan BlogBackup untuk keselamatan anda ianya akan membackup entri anda secara automatik setiap kali anda update blog anda
cubalah

Sebelum balik kampung intai intai guna setelit dulu

Syok juga dok belek kampung sendiri guna Google Earth ni mengimbau kenangan lama ada bukit bukau sekelilinya

google Earth

Friday, August 27, 2010

Kesan masalah komputer anda melalui bunyi

Anda boleh mencari punca masalah komputer anda dengan cara mengesan
Bunyi BIOS komputer anda jika anda mahir mengikut jenis BIOS yang di gunakan oleh komputer anda.

Bagi Motherboard yang di lengkapi dengan :

AMI BIOS

Sekiranya BIOS mengeluarkan bunyi BEEP sekali
Kemungkinan RAM mempunyai masalah/Defective atau Pemasangan RAM yang tidak betul.

6 BEEPS
GATE A20 error , Kebiasaannya disebabkan oleh keyboard yang defective atau rosak.

8 BEEPS
Kemungkinan Video Card mempunyai masalah/Defective atau Pemasangan Video yang tidak betul.

11 BEEPS
Checksum Error, melibatkan CMOS bateri didalam Motherboard. Periksa Bateri CMOS kemungkinan sudah lemah atau habis.

--------------------------------------------------------------------------------------

Award BIOS

BIOS mengeluarkan Bunyi BEEP yang panjang
Memory ERROR atau RAM tidak dipasang pada Slotnya dengan betul.

1 BEEP panjang , 2 BEEP pendek
Menandakan Video Card menghadapi masalah dan kemungkinan rosak.
Boleh juga disebabkan oleh pemasangan yang tidak betul.

1 BEEP panjang , 3 BEEP pendek
Terjadi disebabkan oleh keyboard yang tidak dipasang atau kemungkinan Defective. Juga Video Card error yang disebabkan oleh BIOS yang starting dengan BIOS version 4.5

BEEP yang berpanjangan (Continuos BEEP)
Memory/RAM atau Video Card tidak dipasang (Not Detected)

--------------------------------------------------------------------------------------

Pheonix BIOS

1 BEEP, 1 BEEP, 4 BEEPs
Disebabkan oleh BIOS yang tidak berfungsi (Malfunction)

1 BEEP, 2 BEEPs , 1 BEEP
Disebabkan oleh Motherboard yang rosak (Defective)

1 BEEP, 3 BEEPs, 1 BEEP
Masalah yang disebabkan oleh RAM yang bermasalah atau pemasangan RAM yang tidak betul.

3 BEEPs, 1 BEEP, 1 BEEP
Juga disebabkan oleh Motherboard yang rosak (defective)

3 BEEPs, 3 BEEPs, 4 BEEPs
Video Card yang tidak berfungsi atau disebabkan oleh pemasangan Video Card yang tidak betul.

Wednesday, August 25, 2010

Apa yang perlu anda tengok bila nak beli komputer atau Notebook

Apa yang paling mustahak anda kena tengok bila nak beli sesebuah komputer

1. Speed procesor = Jenis dan kelajuannya
2. RAM = Muatan dan Jenisnya
3. Muatan Hard Disk = Berapa besar muatanya
3. Keperluan apa = Untuk kegunaan apa komputer tersebut
4. Jenama = Pastikan yang berjenama
5. Waranty/Gerenty = Berapa lama

Tuesday, August 24, 2010

Apa beza anda Log In sebagai ADMIN, USER dan GUEST

Terdapat 3 jenis User Account: iaitu Administrator,User dan Guest
apakah perbezaan yang anda dapat jika anda log in melalui salah satu user ini

Administrator
User jenis ini memiliki hak akses dan kontrol sepenuhnya terhadap konfigurasi sistem, konfigurasi User, dan konfigurasi instalasi program.
User tidak memiliki batasan apapun dan boleh melakukan apa saja pada komputer, termasuk menambah atau menghapus User lain, install atau uninstall program, juga mengubah seluruh konfigurasi di dalam komputer, dan sebagainya.
Bila UAC diaktifkan, UAC hanya akan meminta konfirmasi “Ya” atau “Tidak”, “Continue” atau “Cancel”, tanpa meminta User untuk memasukkan password Administrator ketika User melakukan aktiviti yang dianggap UAC sebagai restricted activity/operation.

User
User memiliki hak akses dan kontrol komputer yang hampir sama dengan Administrator dengan batasan-batasan hak akses dan kontrol tertentu.
User dapat melakukan hampir semua hal dengan komputer selama dianggap tidak mengangu keseluruhan konfigurasi komputer secara keseluruhan
User bole melakukan install dan uninstall program, membuat dan menghapus file, serta menjalankan program-program.
User boleh menjalankan beberapa aktivit penggunaan komputer dengan hak akses dan kontrol komputer seperti dimiliki User Administrator dengan syarat ia dapat memasukkan Password Administrator yang diminta UAC . Hanya bilamana aktiviti Standard User dianggap akan mempengaruhi konfigurasi sistem, konfigurasi user, konfigurasi UAC, juga konfigurasi Program-program yang telah terinstal pada folder Program files, maka UAC akan meminta User untuk memasukkan password Administrator.

Guest
User jenis ini sebenarnya tidak memiliki User Account.
User ini terbatasan, sehingga beliau tidak boleh untuk mengubah apapun, hanya di benarkan untuk menjalankan aplikasi-aplikasi tertentu
Sesuai dengan namanya, Guest ibarat seorang tamu dari luar yang dipersilakan masuk rumah untuk melihat-lihat isi rumah dan dibenar melihat dan memegang beberapa barangan tetapi tidak di benarkan mengubah susunan barang-barang yang sudah diatur oleh si pemilik rumah tersebut , tuan punya rumah adalah Administrator.

Jadi fikir fikirlah user mana patut di letak password

Monday, August 23, 2010

Beza Hosting dan Domain

Hosting

Hosting kalau nak ibaratkan dengan sesuatu ialah rumah yang anda sewa/beli. Jadi hosting digunakan untuk anda letakkan blog anda, gambar-gambar didalam blog dan sebagainya. Terdapat dua jenis hosting iaitu yang pertama anda boleh gunakan hosting yang percuma yang disediakan oleh pemilik hosting seperti blogspsot.com ataupun wordpress.com
Kedua hosting berbayar kelebihan hosting berbayar anda boleh letak apa sahaja selagi ianya tidak melanggar peraturan yang telah ditetapkan.
Tidak terhad kerana anda membayar untuk hosting tersebut

Domain
Domain dalam bahasa mudah ialah alamat kepada rumah/hosting, jadi apa perbezaan domain berbayar dan domain percuma yang disediakan oleh blogspot.com?
Prbezaanya yang percuma ialah anda hanya menumpang domain/alamat mereka tetapi yang berbayar terus kepada nama/alamat anda sendiri,
alamat domain berbayar lebih khusus,tak perlu berkongsi. hanya terus dot com, dot net ataupun segala jenis dot penampar ke penyepak ke he he he

Friday, August 20, 2010

Macamana nak download video yang ada dalam facebook



Ada ketika kita berkenan sangat video yang di masukan oleh rakan anda ke facebook dan anda nak simpan video tu ke komputer anda atau dengan lain kata anda nak muat turun video tu. macamana ya.


Sebenarnya ada cara nya tetapi ini hanya untuk penguna browser Mozilla firefox sahaja
anda kena ADD ON la dulu freware facebook video kedalam Firefox anda


1. Pastikan browser yang di gunakan adalah firefox
2. Masuk ke browser firefox anda
3. Download Facebook Video 2.1.8
4. ADD ON ke dalam Firefox anda
5. Carilah Video yang anda nak download tu
6. Klik pada video itu dan akan keluar menu tambahan yang sebelum ini tiada di sebelah kanan seperti dalam gambar (Yang bertanda kuning tu Download ,embed dan convert)
7. Buat lah pilihan nak download ke atau embed sahaja video tu

Selesai dan nikmatilah vedio kegenaran anda

Petunjuk arahan

Download = muat turun
Embed = Copy paste alamat untuk letak di laman web lain
Convert = nak tukar format video tersebut

Thursday, August 19, 2010

Google Britain Malay translation











Pengunaan google terjemahan Melayu ke Inggris lebih baik dari google translate kerana cara terjemahanya lebih baik dan lebih tersusun . Baik terjemah artikel dari inggris ke melayu atau sebaliknya. Ianya juga berguna sebagai kamus persendirian dan dapat membantu anda menterjemah maksud ayat yang anda perlukan malah mendengarnya. Ianya juga boleh menterjemah ke pelbagai bahasa utama dunia.

Lihat pada gambar saya terjemahkan salah satu artikel komputer saya dari melayu ke ingeris

cubalah

Google Britain Malay translation

Wednesday, August 18, 2010

Nak gambar profile teman rapat anda sentiasa di atas sekali di facebook anda
















Kawan kawan rapat atau sedara mara tentu nak di berikan tempat yang special di muka depan facebook anda . Bagaimana anda nak pastikan mereka muncul dalam senarai teratas di face book anda macam dalam gambar ni


ikuti langkah ini

Pertama, login dengan akun facebook masing-masing.

Kedua, klik menu Profil.
Ketiga, pada Friends Box, klik gambar pensil (edit).

Keempat, pada combo box Show xx Friends, kita dapat memilih 6,9, atau 12 untuk menampilkan jumlah teman yang akan muncul pada Friends Box.

Kelima, pada “Selalu tampilkan teman-teman ini” ketikkan nama-nama teman kita yang akan selalu ditampilkan pada Friends Box.

siap dan anda akan dapati 12 orang teman rapat anda berada diatas sekali walau anda ada beribu ribu teman yang lain, yang tak termasuk jangan kecik hati kerana dia muat untuk 12 orang je he he he

Beza WIFI , WiMax dan Bluetooth



















WiFi ,WiMax dan bluetooth adalah teknologi tanpa wayar (wireless) yang ada dalam komputer anda
(Biasanya dalam netbook dan laptop lah) Kalau kat desktop anda mungkin kena beli adapter tambahan untuk ujudkannya jika tidak disediakan


WiFi selalu digunakan untuk menyambungkan komputer dalam LAN seperti di rumah, kafe, lapangan terbang dan lain lain.
WiFi berasaskan standard IEEE 802.11, masih perlukan wayar sambung ke MODEM

Manakala WiMax pula untuk menyambungkan komputer di kawasan yang luas seperti satu negeri malah negara. Jarak luas guna MAN
Wimax berasaskan standard IEEE 802.16. Tidak memerlukan wayar langsung macam telefon


Bluetooth adalah teknologi tanpa wayar untuk jarak yang pendek (PAN) contohnya telefon bimbit ke telefon bimbit lain, komputer ke kamera dan lain lain.

Kenapa USB Flash Disk anda rosak

Ada beberapa sebab utama Flash disk anda akan rosak walaupun pada hakikatnya ianya sangat susah untuk rosak jika tanpa sebab sebab yang kuat. Kalau tak masakan penjual berani gerenti sampai 5 tahun kan.

Antara punca USB Flash Disk anda akan rosak

1. Anda terlupa yang Flasdisk anda ada di Deskboad kereta anda ianya
kepanasan menlentur dan tracknya rosak (kes macam ni tak dapat lindungan garenti)

2. Anda membuat kerja mengunakan fail di dalam Flash disk anda sedangkan
fungsi sebenarnya adalah hanya untuk menyimpan data bukan untuk tempat buat kerja (Contoh anda buka fail microsoft word tu yang masih di dalam Flash Disk)

3. Anda merentap atau mencabut Flash disk anda ketika proses save fail belum tamat atau selesai

4. Termasuk kedalam cawan kopi atau teh ketika anda asyik dok tengok
undetaker dok belasah Jon Shena he he he

5. Anda memang ganas mengunakanya..........

Tuesday, August 17, 2010

Main cabutt je Flash Disk tu boleh ke

Ada orang tengok saya cabut USB Flash disk macamtu je. Tak rosak ke Cik Hashim Oiii. Bukankah kita kena ikut step by step untuk cabut Flash disk dari komputer.

Ya sepatutnya memang kena ikut step by step untuk mencabut flash disk dengan selamat supaya anda tidak kehilangan data atau Flash disk anda akan rosak. Itu untuk window XP atau vista kalau anda dah guna windows 7 jangan risau ianya memang sudah di set ke save remove, (Jika belum di set atau ianya sudah berubah buat semula sama seperti arahan dibawah) Namun untuk penguna windows XP atau Vista kena lah set dulu arahan tertentu supaya lepas ni anda boleh je nak cabut bila bila masa pun flash disk tu selepas di gunakan tanpa risau data hilang atau flash disk rosak

caranya begini

Masukan flash disk di port USB seperti biasa.
kemudian klik kanan icon My Computer,
pilih properties, klik kotak hardware,
pilih device manager.
Klik tanda + di sebelah kanan tulisan "Disk Drives". akan muncul nama Flash disk anda, misalnya, "USB 2.0 Flash Disk USB Device".
Pada tulisan itu klik kanan dan pilih properties.
Klik jendela Policies. Pilih "Optimize for Quick Removal".
Bila pilihan itu sudah ditanda klik OK ,
Siap

lepas ni selesai buat keje boleh cabut terus je flash disk tu, Selamat punya
cubalah

Nak buat Komputer tutup sendiri

















Anda ni memang malas atau selalu terlupa nak tutup komputer bila dah mula buat kerja terutama di waktu malam. Anda terefikir kalau dah ada tukang tutup kan best. Tu lah taraf malas tahap gaban anda
Lupa menutup komputer akan mengakibatkan komputer anda panas dan memungkinkan kipasnya rosak atau mother board anda rosak terus. Jadi memang sah anda perlum pembantu untuk menutup komputer tu

Anda boleh mintak mak atau ayah tolong tutup tapi tau saja lah misti kena leter dulu jadi untuk memastikan anda tidak di leter gunakan software ini untuk membantu anda menutup komputer anda
namanya KShutdown 2.0 Beta 10

selepas download setup kekomputer anda dan buat lah pilihan sendiri bila komputer anda perlu tutup sendiri
Cubalah dan bergembiralah kerana ada orang tolong menjadikan anda lebih malas lagi melebihi dari tahap gaban pertama tadi

Monday, August 16, 2010

Beza http dan https

http adalah singkatan untuk Hypertex transfer protokol untuk setiap laman web memerlukan alamat ini selain dari www. (http://www) dan untuk http ada dua jenis iatu http dan https

Tahukah anda perbezaan dua alamat http ini

sebagai contoh

kalau anda perasan lah untuk http E filling LHDN dan lembaga koko Malaysia ada s

https://e.hasil.gov.my/

https://intranet.koko.gov.my/

dan untuk http Utusan malaysia dan berita Harian tiada s
http://www.utusan.com.my/utusan/
http://www.bharian.com.my/

apakah maksud s itu
sebenar maksud s ini menunjukan alamat http ini telah di secure atau telah di kawal untuk sebarang pencerobohan atau tindakan haccker
Jadi dari sini boleh lah anda pastikan untuk keselamatan anda jika ingin buat sebarang urusan atau pekerkerjaan berkaitan internet atau untuk mememasuk data peribadi melalui internet pastikan dulu ianya mempunya http yang mempunyai s di belakannya untuk keselamatan data dan maklumat peribadi anda
kalau tak dak tu berhati hatilah nanti maklumat peribadi no akaun bank atau sebagainya bocor ketangan orang yang tak bertanggungjawab

Monday, August 9, 2010

Tentukan Arah Kiblat dengan Google Qiblat Locator

Sangat mudah bagi menentukan arah kiblat mengunakakan Google Qiblat Locator walau di mana anda berada yang mustahak anda kena kenal jalan atau pun bagunan yang anda duduki tahulah arah kiblatnya

Cubalah Googleqiblalacator

Tuesday, July 27, 2010

Buat komputer anda tutup dengan cepat

Anda nak buat komputer anda shutdown dengan cepat malah mahu meninggalkan masege ikut kegemaran anda
begini caranya



1. Buka note pad
2. Tulis arahan ini


shutdown -s -f -t 03 -c "Komputer akan shutdown dalam 03 saat"


3. safe fail tersebut atas nama apapun tapi misti mengunakan format bat dan all file ke desktop
komputer anda


siap dan cuba tutup dengan klik pada icon yang anda baru buat tadi

Sunday, July 25, 2010

Tukar emel Log In Facebook

Anda dah daftar emel facebook mengunakan emel rasmi pejabat atau anda daftar guna emel yang terlalu panjang dan menyusahkan anda setiap kali nak log in ke facebook anda
Ini agak menyusahkan anda kan. Bagimana nak atasi masalah ni.dan anda nak pastikan emel untuk log in face book anda mudah dan ringkas.
Caranya adalah anda mendaftar lebih dari satu alamat emel untuk log in ke facebook anda yang sedia ada. begini caranya

1. Buat emel baru yang memudahkan dan ringkas untuk anda masuk
bagi mengantikan log in emel ke facebook sedia ada
2. Selepas selesai masuk ke facebook anda yang sedia ada
3. Pilih Account
4. Pilih setting
5. Dalam runag emel pilih change
6. Pilih Add New emel
7. Masukan emel baru anda yang baru di buat tadi
8. dalam change emel akan akan di minta masukan password facebook anda sekarang
9. Anda perlu comform emel tersebut denganklik pada commad (Resend Confirmation Email)
10. Masuk ke emel anda tadi dan comformkan facebook contact emel anda
11. Selepas itu anda boleh masuk mengunakan emel baru anda

Selamat mencuba

Friday, July 23, 2010

Atasi masalah komputer lembab




Banyak yang datang betulkan komputer pada saya kebanyakanya kerana komputernya Hang atau terlalu lembab. Selain dari masalah virus dan cuma sedikit masalah berkaitan hardware. Kenapa komputer menjadi lembab dan hang, Jawapannya mudah sekali komputer anda di penuhi Spyware adware worm spum tmp fail dan pelbagai sampah sarap berkaitan internet , malah memory chache di penuhi internet tmp fail. Bagaimana nak atasi masalah ini. Sebenarnya mudah sangat untuk atasi masalah ini cuma anda perlu ambil sedikit masa dan buat selalu sekurang kurangnya sebulan sekali dan sebaik baiknya hari hari.

Apa yang saya maksudkan adalah anda perlu membersih semua sampah sarap ini mengunakan software khas. ada yang percuma malah ada yang berbayar, Jika yang percuma ianya agak basic tapi memadai untuk memastikan komputer anda tidak lembab. Freeware yang saya maksudkan adalah CClearner ianya percuma dan amat berkesan menjadikan komputer anda beroperasi seperti mula mula baru di beli

Cubalah CClearner

Buat Icon Tutup dan Backup sendiri

Seronok kan kalau anda boleh buat Icon shut down sendiri apa lagi jika icon yang anda buat itu bukan sahaja boleh metutup komputer anda ikut masa yang anda mahu malah boleh pula sambil sambil tu backup fail mustahak anda. Cara nak buatnya tak lah susah sangat cuma anda perlu tulis sedikit program mengunakan notepad

1. Buka note pad
2. Tulis arahan ini

xcopy c:\HashimDerashid /y/s/r/h/c D:\Backup
shutdown -s -f -t 60 -c "Komputer akan shutdown dalam 60 saat"

yang saya bold tu pandai pandailah tulis nama fail sendiri
c:\hashimDerashid = Contoh fail dalam C yang nak di backup
d:\Backup = Fail yang nak diarahkah kemana tempat anda backup
60 detik adalah masa menunggu untuk shut down

3. safe fail tersebut atas nama apapun tapi misti mengunakan format bat dan allfile

siap dan cuba tutup
fail anda akan di backup secara automatik

Thursday, July 22, 2010

Warnakan file folder anda








Anda suka folder anda di warnakan ikut kegemaran anda , atau ikut kepentingan fail itu samada warna merah ke biru ke atau sebagainya, macamana nak buat ini
Sebenarnya ada satu software yang free untuk tujuan tersebut
anda kena download Folderico 4.0.0.6 RC4

Selepas download anda kena setup freeware tersebut ke komputer anda, selepas selesai setup masuk ke windows Explorer dapatkan folder yang nak diwarnakan dan klik kanan untuk dapatkan taskbar folderico .pileh warna kegemaran anda, dengan satu klik folder anda akan berubah warna. Ulangi langkah ini untuk folder folder yang lain

cubalah meriahhh

Wednesday, July 21, 2010

3 jenis facebook ringan untuk line internet yang slow (lembab)

Anda tak boleh tak lihat facebook walau pun sehari (kira macam ketagihan facebook)
dan anda ada broadband tapi ada sesetengah tempat linenya terlalu lembab dan menjadikan anda perlu menunggu lama bagi facebook biasa masuk dan beroperasi.

Dari pemerhatian saya ada 3 jenis facebook yang ringan untuk di gunakan ketika line Internet atau broadband anda terlalu slow

1. Lite facebook Facebook agak ringan dari facebook utama
2. m.facebook selalu di guna untuk mobile telefon tapi
boleh digunakan juga di komputer, sangat ringan tapi paparan terlalu basic.
3.x.facebook mengunakan alamat ini lebih ringan dari
litefacebook dan lebih baik dari mengunakan m.facebook kerana ianya
agak sederhana dari segi penampilan, antaramuka dan kelajuan.

Anda boleh cuba ketiga tiga ini terutama bila line internet terlalu slow.
atau line anda ada satu atau 2 bar sahaja

sekurang kurannya anda tak terputus hubungan dengan facebook

Opera 10.60 dan Mozilla Firefox 4.0 dah realase

Opera - salah satu browser yang lebih cepat dan lebih fleksibel

Opera version 10.60 dah keluar cubalah laju sangat

dapatkan di sini

Opera 10.60 beta

sementara
Mozila pula banyak fungsi Ad On yang pasti anda suka dan memudahkan
Mozilla Firefox 4.0 beta dah realase banyak kelebihanya
cubalah downlod disini

Mozilla Firefox 4.0 beta

Tuesday, July 20, 2010

Kenapa windows media palayer saya tak boleh main fail tertentu

Geram betul bila anda nak mainkan sesuatu fail windows media player anda gagal berfungsi
apakah puncanya. Sebenarnya windows media player yang tersedia di komputer anda adalah windows media player Basic atau yang asas sahaja ianya tidak lengkap dan sempurna sebab itulah ada sesetengah fail gagal di mainkan, Untuk atasi masalah ini anda perlukan CODEC. langkah pertama anda perlu cari perisian CODEC yang percuma, Saya cadangkan pilih K-Lite Codecs Pack"basic kerana ianya percuma kalau nak lebih lebi lagi ambillah yang berbayar

K-Lite Codecs Pack merupakan sekumpulan VFW/ACM codecs, DirectShow filters dan beberapa tool. Codecs dan DirectShow filters diperlukan untuk mengencode file-file multimedia audio dan video. K-Lite Codecs dapat digunakan hampir seluruh jenis/format file multimedia baik audio maupun video seperti : AVI, MKV, MP4, 3GP, FLV, OGM, MPEG, MOV, HDMOV, TS, M2TS, AAC, Ogg, AMR, MP3 dan masih banyak lagi.

dowload disini K-Lite Codecs Pack basic

Monday, July 19, 2010

Kenapa komputer anda restart sendiri

Anda mungkin pernah hadapi sistuasi ini, Komputer anda sering restart sendiri ketika anda sedang asyik berinternet atau sedang membuat kerja mengunakan komputer kenapa ianya terjadi
ada 4 sebab utama

1. Komputer sering restart karena Processor kepanasan (kipas rosak berabuk atau tidak berputar
mengikut sepatutnya)
2. Komputer sering restart karena Power Supply yang kekurangan daya (Tak Cukup power)
3. Komputer sering restart karena VGA Card rosak
4. Komputer sering restart karena Hardisk bad sector

Dah tau salah satu masalah ni atasilah sendiri he he he

Mengecilkan muatan fail folder yang terlalu besar













Masalah utama jika fail folder anda terlalu besar adalah tiada ruang penyimpanan yang mencukupi jika anda memiliki HD yang bermuatan rendah, Bagaimana nak menjimatkan ruang HD anda tanpa anda perlu membuang sebarang fail. Jawapannya adalah anda perlu compress foldel tersebut. Untuk windows 7 anda tidak memerlukan compress software untuk tujuan tersebut caranya adalah seperti berikut

1. Klik pada foldel yang anda nak kecilkan
2. Klik kanan pileh send to compress foldel
3. Klik compres foldel komputer anda akan comprees fail ada
4. Fail anda akan di tambah nama baru New????
5. Buang saja fail lama anda
6. Siap dan anda akan dapati nilai foldel anda mengecil dengan ketara

Friday, July 16, 2010

Buang notifacation facebook dari inbox emel anda












Anda dah daftar accaunt facebook anda mengunakan emel rasmi pejabat, masalahnya emel anda di penuhi dengan notification facebook. menyampah tul kan .macammana nak buang notification ni
ikuti langkah ini
1. masuk ke facebook anda
2. Pilih accaunt setting
3. pilih notification
4. dalam ruangan emel tu buang semua tanda rait
5. Lepas ni tak dak lagi emel dari facebook mengangu inbox emel anda
cubalah

Monday, July 12, 2010

Mengatasi masalah muatan fail Powerpoint terlalu besar

Anda selalu di tugaskan buat presentations mengunakan power point, Masalah utamanya adalah kekadang fail powerpoint tu terlalu besar susah anda hendak pindahkan melalui kaedah maya. Bagaimana cara nak mengurangkan saiz power point tersebut.

Sebenarnya saiz power point banyak di tentukan oleh saiz gambar yang di masukkan kedalamnya. ada orang menyangka gambar kecil dalam power point tu kecil saiznya. Anda salah sebenarnya kerana saiznya mengikut saiz asal gambar itu di ambil walaupun anda telah mengecilkan gambarnya mengunakan resize dalam powerpoint anda. Nampak kecil tetapi sebenarnya dia besar.
bagaimana nak atasi masalah ini.

1. Gambar yang nak di masukan kenalah di kecilkan dahulu mengikut keperluan anda dengan
mengunakan Xview, Lview atau sebarang program yang boleh mengecilkan gambar

2. Gunakan format tif berbanding jpg, Walaubagaimanapun untuk kejelasan gambar eloklah di gunakan
jpg cuma resize gambar tersebut mengikut keperluanya sahaja.
3. Jangan sekali kali memasukan gambar dari format Bipmap kerana saiznya besar

anda akan dapati saiz fail powerpoint anda menyusut dengan banyak sekali

cubalah

Friday, June 25, 2010

Convert fail video secara online










Anda ada video yang tidak membolehkan anda membaca dengan media player yang ada kerana mempunyai format yang berlainan, Bagaimana nak selesaikan masalah ini

Ada 2 cara iaitu melalui pengunaan sofware video converted atau secara online
Namun begitu kebanyakan software Video converted adalah berlesen dan berbayar
Untuk memudahkan kerja anda saya cadangkan convert sahaja secara online.
Jadi anda perlu gunakan Zamzar online converted

caranya
1. Masuk ke zamzar online Video converted
2. Pilih fail Video yang anda nak convert
3. Pilih nak convert video tersebut ke format apa
4. Masukan emel anda yang aktif
5. Mulakan Convert dan fail yang selesai di convert akan di hantar ke inbox emel anda
6. Buka emel anda dan anda dapatkan fail video yang sudah di tukar ke format pilehan anda
7. Download save dan anda boleh lihat video tersebut


cubalah

Thursday, June 24, 2010

Convert fail PDF ke Word Document secara online








Anda selalu menghadapi masalah jika berdepan dengan fail berformat PDF kerana anda tak boleh edit fail tersebut sedangkan anda mungkin hanya perlu bahagian bahagian tertentu sahaja dalam artikel tersebut. Sebenarnya ada cara bagi membolehkan anda edit dan menukar fail PDF tersebut ke Word Document.
Ada 2 cara iaitu melalui pengunaan sofware PDF converted atau secara online
Untuk memudahkan dan mempercepat kerja anda ialah convert secara online.
Jadi anda perlu gunakan Zamzar online converted

caranya
1. Masuk ke zamzar online PDF converted
2. Pilih fail PDF yang anda nak convert
3. Pilih nak convert ke format apa
4. Masukan emel anda yang aktif
5. Convert dan fail yang selesai di convert akan di hantar ke inbox emel anda
6. Buka emel anda dan anda dapati fail PDF sudah di tukar ke format pilehan anda
7. Download save dan anda boleh edit fail tersebut

Dengan Zamzar juga anda boleh mengubah pelbagai jenis videos fail
cubalah

Tuesday, June 22, 2010

Gunakan Google Translate sebagai kamus anda










Anda malas nak install software kamus dalam komputer anda sedangkan anda selalu berhadapan masalah bahasa ketika menulis atau membaca sesuatu artikel . Bagaimana jika anda nak terjemahkan sesuatu perkataan yang anda rasa muskil maknanya, Gunakan google translate sebagai kamus online anda

Thursday, June 17, 2010

Buang anak panah (Arrow) pada shortcut











Anda tak suka shortcut yang anda buat ada gambar anak panah (macam dalam gambar)
macamana nak buangnya

Tekan run (logo windows dan R)
Taip regedit dan enter
Pileh HKEY_CLASSES_ROOT/Inkfile
atau HKEY_CLASSES_ROOT/piffile
Ubah nama IsShortcut menjadi Shortcuts.

selesai
anak panah akan hilang pada shortcut anda

Tuesday, June 15, 2010

Cara mudah Download You Tube

Susah betul kalau nak download You Tube Video tanpa sofware. Kalau ada pun yang trial version atau berlesen. Tapi ada satu cara tak payah guna semua tu ialah melalui KeepVid.com
cubalah siap boleh arah nak simpan guna format apa lagi. Cuma perlu copy and paste alamat you tube yang anda inginkan pada kotak URL dan enter
download akan dilakukan

Sunday, June 13, 2010

cara nak buang ralat UAC

Anda tak suka kan bila nak Install sesuatu program yang baru akan keluar ralat mintak kebenaran dari User Account (UAC). Macamana nak buang ralat ni
Ikuti langkah berikut
1. Tekan logo start menu.
2. Pada kotak searh program and files taip “UAC”
3. User Account Control settings akan terpapar.
4. Tukar slider kepada “never notify” dan restart windows anda.

Selesai dan ralat itu takan keluar lagi

Monday, June 7, 2010

Buat Icon hanya pada Start Menu













Jika anda hanya ingin semua icon komputer anda hanya berada pada Start Menu dan akan hanya muncul bila butang start menu di klik ikuti langkah di bawah (lihat gambar)


1. Bawa cusor ke icon yang anda nak pindahkan
2. Klik kanan dan pilih Pin to Start Menu
3. Ulangan pada semua icon yang anda rasa perlu
4. Selepas selesai klik kanan pada desktop
5. Pilih View dan buang tanda rait pada show desktop icon

siap

Sunday, June 6, 2010

Jadikan icon hanya pada Task Bar bukan di Desktop











Anda suka desktop komputer anda bersih tanpa ada sebarang icon dan ada lebih suka icon itu berada di bahagian tasbar anda sahaja (seperti gambar)
bagaimana nak buat
1. Bawa cusor ke icon yang anda nak pindahkan
2. Klik kanan dan pilih Pin to Taskbar
3. Ulangan pada semua icon yang anda rasa perlu
4. Selepas selesai klik kanan pada desktop
5. Pilih View dan buang tanda rait pada show desktop icon

selesai

Saturday, June 5, 2010

Tutup komputer dengan cepat















Anda seorang yang sibuk. tengok komputer pun kelamkabut. selalunya yang paling anda tak suka ialah bila anda nak tutup komputer anda ianya terlalu lambat dan lembat dan kadang kadang masa ini jugalah window sibuk nak update anda punya windows. Kalau anda pakai windows asli tiada masalah tapi jika anda pakai windows crack , windows akan dapat kesan windows anda tu crack dan ianya akan menganggu anda dengan keluar ralat "Not Genuien windows' pada desktop anda bila anda on komputer nanti
macaman nak atasi kedua dua masalah ni
Jika saya saya gunakan sofwtware Super Fast Shut Down"

Antara kebaikanya

1. Dapat Shut Down dengan cepat
2. Mengelak windows di update sewaktu Of komputer
3. Elak dari di kesan jika guna Crack software

dowload disini "Super Fast Shut Down"

Thursday, June 3, 2010

Negara Israel MusnahTahun 2022 M

Negara Israel MusnahTahun 2022 M
>
>Oleh : Lokman Aidi Othman
>
> Negara Israel Baru diasaskan pada tahun 1948 Masehi hinggalah sekarang ini
>.
>
> Persoalannya sekarang, adakah negara ini akan berkekalan hingga hari
>akhirat atau sebaliknya. Masalah ini adalah kuasa penuh lagi mutlak yang
>Maha Mengetahui akan perkara-perkara ghaib , Allah S.W.T. Tetapi jika kita
>perhatikan , semua yang bermula pasti akan berakhir. Russia yang sewaktu
>dahulu megah dan masyhur dengan kuasa dan empayar besar akhirnya runtuh dan
>pecah serta negeri-negeri jajahannya sebuk menuntut kemerdekaan.
>
> Firman Allah Taala di dalam surah al-A’raaf ayat 34 :
>
>“ Bagi tiap-tiap umat ada ajalnya. Apabila datang ajal mereka itu , tiada
>dapat mereka minta mengundurkannya dan tiada pula minta mendahulukannya
>sesaat jua pun.”
>
>
> Umumnya telah kita ketahui bahawa perjuangan umat Yahudi sekarang ini
>adalah untuk menuntut dan mencari gali semula binaan ‘Haikal Sulaiman bin
>Daud’. Haikal (rumah ibadat kepada Allah ) binaan Nabi Sulaiman bin Daud
>a.s
>ini telah dibina sejak tiga ratus ribu tahun yang lalu di Palestine di
>Bandar Jerusalem (al-Quds) iaitu di atas tapak Masjid Al-Aqsa sekarang ini.
>
> Mereka beriktiqad bahawa akan datang seorang lelaki yang turun dari langit
>dan akan menghukumi setiap manusia di dunia ini . Lelaki ini akan muncul
>pada akhir zaman, lebih dikenali sebagai Al-Masih Ad—Dajjal , di mana
>Al-Masih akan turun di Haikal Sulaiman ini.
>
> Basam Jarrar di dalam bukunya ‘Zawal Israeli 2022 M , Nubuwah Qura’niah am
>Sodaf Roqomiyah :
>
> “ Setiap agama samawi (Yahudi, Nasrani, Islam) membahaskan tentang zaman
>akan datang. Pembahasan perkara-perkara ghaib ini disampaikan oleh para
>Rasul. Setiap pembahasan itu ada caranya yang tersendiri , di antaranya :-
>
>- Nabi & Rasul mengkhabarkan secara terang
>- Merumuzkan setiap nombor di dalam ayat-ayat Quran tertentu
>- Melalui wahyu
>- Mimpi yang benar dari kalangan Rasul atau selain Rasul
>
>Kejadian –kejadian tentang perkara-perkara ghaib ini ada yang sudah terjadi
>seperti peristiwa Pembukaan Rum dan ada juga yang terjadi selepas dua tahun
>atau selepas beberapa abad / kurun.”
>
> Kita , orang-orang Mukmin wajib mempercayai kitab-kitab terdahulu seperti
>kitab Taurat, Injil dan Zabur tetapi tidak boleh mengambil pengajaran dan
>hukum darinya kerana telah dinasakhkan oleh Allah Taala dengan diturunkan
>Al-Quran .
>
> Berbalik kepada tajuk di atas , cuba kita tafsir dan takwilkan firman
>Allah
>dalam surah al-Isra’ ayat 4 hingga 7 ini yang bermaksud :
>
> “ Telah Kami wahyukan kepada Bani Israel dalam kitab : Sungguh kamu
>berbuat
>bencana dua kali di muka bumi dan berlaku sombong dengan kesombongan yang
>besar(4). Apabila datang janji (seksaan) untuk yang pertama daripada
>keduanya, Kami bangkitkan kepadamu beberapa orang hamba Kami yang gagah
>perkasa, lalu mereka itu mundar-mandir (mencarimu) dalam negeri. Itulah
>janji yang mesti diperbuat (dilakukan)(5). Kemudian Kami kembalikan
>kekuasaan kepadamu dan Kami anugerahi kamu harta benda dan anak-anak dan
>Kami jadikan kamu mempunyai kaum yang banyak(6). Jika kamu berbuat baik;
>nescaya kamu berbuat baik untuk dirimu. Jika kamu berbuat jahat,
>(balasannya) untuk dirimu pula. Maka apabila datang janji (seksaan) yang
>kemudian, (Kami bangkitkan musuhmu) sehingga mereka menghinakan mukamu dan
>memasuki masjid (Baitul Muqaddis), sebagaimana mereka itu telah memasukinya
>pertama kali, lalu mereka membinasakan apa yang mereka kuasai dengan
>kebinasaan (yang hebat)(7).”
>
> Kemudian, kita perhatikan kod 19 yang terkenal sebagai nombor suci dari
>kalangan penganut agama Baha’iyah. Mengenai kod ini, terdapat perselisihan
>pendapat . Antaranya nombor 19 ini adalah asas permulaan tarikh sejarah
>bangsa Yahudi. Ada juga berpendapat bilangan dari ayat suci al-Quran,
>undang-undang Ilmu Falaq dan sebagainya mengikut pandangan mereka
>tersendiri.
>
> Seorang penulis dari Iraq , Muhammad Ahmad Ar-Rasyid dalam kertas kerja
>beliau bertajuk ‘Undang-undang Dunia Baru’ :
>
> “ Apabila tertubuhnya Negara Israel pada tahun 1948 Masehi , datanglah
>seorang perempuan tua berbangsa Yahudi kepada ibuku ( ibu Muhammad Ahmad
>Ar-Rasyid ) . Beliau menangis di sisi ibuku , lalu ibuku bertanya : Kenapa
>engkau menangis ? Bukankah sekarang ini masa untuk bersuka ria kerana telah
>tertubuhnya negara mu itu ? . Kata perempuan Yahudi itu : Sesungguhnya
>terbinanya , terbentuknya negara ini adalah sebab utama umat Yahudi akan di
>sembelih ( hancur ).”
>
> Kemudian berkata Ar-Rasyid lagi : “ Sesungguhnya aku telah mendengar
>perempuan tua itu mengatakan bahawa negara Israel bertahan selama 76 tahun.
>Pandangan ini merupakan satu ‘ramalan Halli’ di mana ramalan ini sebahagian
>daripada aqidah umat Yahudi.”
>
>
>
>
>
> Sekarang kita cuba buktikan rahsia kod 19 ini dan hubungannya dengan umur
>negara Israel .
>
>1. Umur negara Israel seperti yang kita telah maklum melalui percakapan
>perempuan Yahudi itu selama 76 tahun , iaitu 19 x 14 . Hasilnya kita dapati
>76 tahun mengikut tahun qamariah (tahun bulan) , kerana umat Yahudi
>mengikut
>perkiraan system qamariah yang mana setiap tiga tahun sekali satu bulan
>sebagai tambahan. Jadi kalau pada tahun 1948 Masehi bersamaan 1367 Hijrah ,
>maka kalau ditambah 76 + 1376 bersamaan 1443 Hijrah, berakhirnya umur
>negara
>Israel.
>
>19 x 14 = 76 ( umur negara Israel)
>1948 M ( tahun penubuhan Israel ) = 1367 H
>1367 H + 76 = 1443 H ( akhirnya umur negara Israel )
>
>
>2. Surah al-Isra’ di kenali juga dengan Surah Bani Israel iaitu surah yang
>memperbincangkan tentang akan berlakunya dua bencana atau kemusnahan Bani
>Israel di atas bumi barakah iaitu Baitul Muqaddis.
>
>Firman Allah Taala yang bermaksud :
>
>“ Kami berikan kepada Musa Kitab dan Kami jadikan ia petunjuk bagi Bani
>Israel, supaya janganlah kamu angkat wakil selain dari padaKu(2). Hai
>anak-anak orang yang Kami tumpangkan serta Nuh ! Sesungguhnya dia (Nuh)
>seorang hamba yang berterima kasih(3). Telah Kami wahyukan kepada Bani
>Israel … ” hingga “ …. Maka apabila datang janji (seksaan) yang kemudian
>…”
>(surah al-Isra’ : 3 – 7 ) .
>
>Kesimpulannya , Bangsa Yahudi ini akan melakukan dua kerosakan iaitu:
>
>1. Bencana Pertama : sebelum zaman Islam
>2. Bencana Kedua dan Terakhir : iaitu Negara Israel yang ditubuh
> Pada 1948 M di Palestine.
>
>Di sini cuba kita perhatikan ayat 2 : “ Kami berikan kepada Musa Kitab …”
>hingga ayat 104 : “ … Maka apabila datang janji akhirat, Kami kumpulkan
>kamu
>sekalian.” , kita akan mendapati bilangan kalimat ialah 1443 kalimat iaitu
>angka yang telah kita kira di atas tadi ( no. 1 ) iaitu :
>
> 1376 + 76 = 1443
>
>
>
>
>3. Rasulullah s.a.w berhijrah pada tarikh 20/9/622 M mengikut pendapat Ibn
>Az-Zohiri. Sesungguhnya ulama’ bersepakat bahawa peristiwa Isra’ berlaku
>setahun sebelum hijrah Baginda s.a.w iaitu tahun 621 M.
>
>
>
>4. 935 SM -------------------- 1 M -------------------- 621 M
>-------------------- 2022 M
> { permulaan { Awal { Tahun
>{ 1443 H }
> bencana taqwim Peristiwa
> { Bencana
> pertama } Masehi } Isra’ }
>kedua }
>
>
>935 SM (sebelum masehi) adalah tarikh kewafatan Nabi Sulaiman a.s dan
>kerajaan umat Yahudi berpecah kepada 2 kerajaan dan bermulanya bencana
>pertama bagi umat Yahudi seperti yang terkandung di permulaan surah
>al-Isra’ (ayat 2) pada tahun 935 SM ini juga.
>
>Bencana kali kedua dan terakhir yang menimpa umat Yahudi adalah pada tahun
>2022 M bersamaan 1443 H.
>
>Bilangan tahun dari mulanya bencana pertama hingga peristiwa Isra’ adalah
>1556 tahun shamsiah (tahun matahari – Masehi).
>
>Bilangan tahun dari mulanya peristiwa Isra’ hingga akhir bencana kedua
>adalah 1444 tahun qamariah (tahun bulan –Hijrah).
>
>Kesimpulannya : 1556 adalah bilangan kalimat surah al-Isra’.
>
>Di sini kita akan buktikan dari ayat Al-Quran bahwa tarikh wafat Nabi
>Sulaiman bin Daud pada tahun 935 SM :-
>
># Tiada satu ayat pun di dalam Al-Quran ini membincangkan kewafatan Nabi
>Sulaiman kecuali pada surah as-Saba’ , ayat 14 bermaksud :
>
>“ Setelah Sulaiman Kami wafatkan, maka tiadalah yang menunjukkan atas
>kematiannya, melainkan binatang bumi (anai-anai) yang memakan tongkatnya.
>Setelah ia terlengkup, barulah terang bagi jin-jin, bahawa kalau mereka
>mengetahui barang yang ghaib, tentu mereka tiada tinggal dalm siksaan yang
>menghinakan itu.”
>
>Huruf ‘Fa’ ( sila rujuk Al-Quran untuk keterangan lanjut ) adalah huruf
>‘tertib dan ta’qib’ (tertib dan turutan) iaitu yang mempunyai episod cerita
>tentang Nabi Sulaiman di antara ayat 13 dan ayat 14.
>
>Bilangan huruf dari mula surah as-Saba’ hingga akhir ayat 13 dan sebelum
>ayat membahaskan kewafatan Nabi Sulaiman adalah 934 huruf. Apabila masuk
>huruf ‘Fa’ iaitu huruf tertib dan ta’qib , bilangan bertambah kepada 935
>huruf.
>
>Kesimpulannya : Kewafatan Nabi Sulaiman a.s pada tahun 935 SM sepertimana
>para ahli sejarah merajihkan angka 935 ini di dalam kitab-kitab sejarah
>mereka sendiri . ( Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana ) .
>
>
>5. Yahudi mengisytiharkan negara mereka di Palestine pada tarikh 15/5/1948
>M, tetapi kita tidak boleh katakan tarikh 15/5 ini tarikh tertubuhnya
>Israel
>kerana tidak ada majlis perisytiharan sebagaimana majlis isytihar mana-mana
>negara.
>
>Selepas tarikh pengisytiharan itu, tentera Arab telah mengisytiharkan
>peperangan dengan Yahudi kemudian Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB)
>membuat perdamaian genjatan senjata. Maka seluruh negara-negara Arab
>mengikut arahan gencatan senjata pada tarikh 10/6/1948 dikenali ‘Al-Hudnah
>Al-Ula ( Gencatan Senjata 1 ).
>
>Selepas 4 minggu gencatan senjata, berlaku pertempuran lain. Maka sekali
>lagi PBB mendamaikan negara Arab dan tentera Yahudi dengan gencatan senjata
>sekali lagi. Persetujuan dicapai di antara negara Arab pada tarikh
>18/7/1948
>dikenali ‘Al-Hudnah As-Thaniyah” ( Gencatan Senjata 2 ) , demikian itu
>sempurnalah Negara Israel ditubuhkan.
>
>Jadi bilangan hari dari permulaan tubuhnya Israel hingga sempurna
>sepenuhnya
>menjadi Negara selama 38 hari iaitu 19 x 2 .
>
>Kesimpulannya : Jumlah angka tarikh ‘Gencatan Senjata 2’ ialah : 18/7/1948
>iaitu 38 ( 19 x 2 ) .
>
># Permulaan tubuh Negara Israel iaitu pada ‘Gencatan Senjata 1’ pada tarikh
>10/6/1948 . Tarikh 10/6 adalah tarikh akhir ‘Peperangan 6 Hari’ pada tahun
>1967.
>
># Jadi bilangan tahun dari ‘Gencatan Senjata 1’ tahun 1948 hingga Gencatan
>tahun 1967 adalah 19 tahun shamsiah ( Masehi ) dan jika kita tambah 67
>tahun
>qamariah ( Hijrah ) adalah : 67 x 354,376 = 26931,892 hari bersamaan tarikh
>6/3/2022 Masehi .
>
>
>
>
>
>
>
>Surah al-Isra’ dan Berakhirnya Israel kali ke dua .
>
> Bilangan ayat dari surah al-Isra’ ( surah Bani Israel ) adalah 111 ayat .
>Seperti juga surah Yusuf yang mengandungi 111 ayat. Tidak terdapat
>mana-mana
>surah di dalam al-Quran bilangan seperti ini.
>
> Umum kita mengetahui surah Yusuf mengisahkan tentang kehidupan Bani Israel
>, manakala surah al-Isra’ ( surah Bani Israel ) menceritakan tentang
>kehidupan akhir Bani Israel di bumi suci iaitu Baitul Muqaddis.
>
> Kesimpulannya : setelah kita buang beberapa kalimat yang berulang-ulang di
>dalam surah al-Isra’ ini yang menceritakan tentang berakhirnya negara
>Israel
>, kita dapati hanya 67 kalimat sahaja . Setiap ayat di dalam surah al-Isra’
>mewakili satu tahun seperti perkiraan angka 19 ini iaitu 19 x 4 = 67 tahun
>.
>
>
> Demikianlah serba sedikit perbahasan tentang Negara Israel yang mana jika
>kita teliti dan tengok pada hari ini banyak kepincangan ,perbalahan sesama
>mereka baik di kalangan para menteri, ulama’ dan rakyat jelata sendiri.
>Firman Allah Taala dalam surah al-Isra’ ayat 104 , bermaksud :
>
> “ Dan apabila telah datang janji hari akhirat, nescaya Kami datangkan kamu
>dalam keadaan bercampur-baur.”
>
>Segala perbahasan ini adalah merangkumi rumuz nombor atau sistem perkiraan
>nombor . Perkara-perkara ghaib ini hanya pada Allah Taala sahaja kita
>serahkan , cuma sebagai hambaNya kita mampu merencanakan sahaja .
>
> Firman Allah Taala yang bermaksud :
>
>“ Dan bertaqwalah kamu kepada Allah , Allah akan mengajarmu dan Allah Maha
>Mengetahui segala sesuatu.” ( al-Baqarah : 282 )
>
>
>
>sumber rujukan :
>
>1. Al-Quran dan terjemahannya
>2. Umur Umat Islam, Kedatangan Imam Mahdi & Munculnya Dajjal – Amin
>Muhammad
>Jamaluddin
>3. Nihayah Daulah Israeli 2022 M Hakikah am Sodofah Roqomiyah – Mansur
>Abdul
>Hakim
>4. Zawal Israel 2022 M Nubuwah Qura’niyah am Sodaf Roqomiyah – Basam Nahar
>Jarrar
>5. Qamus Al-Mawrid – Dr. Ruhi Al-Ba’labaki
>

opera 10,60










Kalau orang tanya saya apa browser yang u pakai untuk melayari internet.
Jawapan saya tentu Opera kerana ianya browser paling laju yang saya temui dan kini terdapat Opera 10.60, Opera Software meninggalkan semua pelayar web yang lain dari segi kelajuan, hasil penggunaan enjin JavaScript yang baru, iaitu Carakan, sekaligus menjadikannya sebagai pelayar terlaju di dunia

Melajukan START menu Komputer anda

Komputer anda lembab sebab RAM kecil atau prosesornya lembab menjadikan start menu anda juga lembab
bagaimana nak ubahnya supaya sedikit laju
ikuti langkah ini

1. Tekan window logo bersama R
2. dapatkan kotak Run
3. Taip perkataan Regedit
4. Double klik pada “HKEY_CURRENT_USER”
5. Control Panel
6. Desktop
7. Double klik pada MenuShowDelay
8. Ubah Value Data MenuShowDelay kepada nilai 0 (default 400)

Anda rasai perbezaaanya

Wednesday, June 2, 2010

Komputer anda tiada CODEC

Sesetengah format Video tak boleh di mainkan oleh komputer anda kerana tiada CODEC
Satu arahan Ralat akan di keluarkan supaya anda meng Install CODEC. Masalahnya untuk Instal CODEC ini amat menyusahkan bagi anda yang tak mahir

Codec bererti compressor/decompressor. Codec ini digunakan untuk memampatkan fail video yang bersaiz besar.


Bagaimana untuk atsi masalah ini

Caranya amat mudah cari software yang tidak memelukan CODEC untuk jalankan Videos anda
ini adalah contoh media player yang tidak memerlukan anda memasang CODEC

1.GomPlayer
2.KMplayer
3.VLC Media Player
4.MPlayer

Jangan takut semua sofwawe diatas adalah percuma

4 jenis format Burn CD

Tahukah Anda ?

ada 4 jenis format Burn CD untuk anda ketahui
1. Data CD
2. Audio CD
3. Videos/Pictures CD
4. Image CD
Dalam 4 pecahan format ini pula ada pecahan kecil jenis format file mereka tersendiri.
Untuk merakam atau salin fail ini mesti mengikut format yang dia sediakan
kalau tak ianya takan menjadi

Apa itu Data CD?
Anda ingin burn fail ke dalam CD, yang akan digunakan di komputer sahaja. Contohnya, anda ingin backup fail-fail kerja anda seperti fail Word, Excel dan lain-lain.

Apa itu Audio CD?
Anda ingin burn CD untuk dimainkan pada pemain MP3 atau CD Audio, contohnya pada radio kereta anda. Juga boleh dibaca dengan komputer anda.

Apa itu Videos/Pictures CD?
Anda ingin burn movie atau gambar-gambar untuk dimainkan pada pemain VCD. Juga boleh dimainkan pada komputer anda.


Apa itu Image CD?
Anda ingin burn fail yang berformat .iso ke dalam CD. Fail ISO ini boleh jadi data CD, Audio CD atau Video/Pictures CD. Fail ISO atau Image fail adalah satu proses yang menukarkan keseluruhan isi CD kepada satu fail sahaja.

Kenapa rakaman ke CD ROM tak menjadi

Kenapa CD yang di write tak menjadi atau tidak terakam dan ujud data nya pada CD ROM anda

bagi memastikan ianya menjadi ikuti langkah ini

1. Buka windows Explorer
2. Drag atau copy data yang anda perlu dari fail ke CD\DVD drive
3. proses copy berjalan (tapi belum disahkan)
4. Klik pada drive CD\DVD RW
5. Klik pada comand Burn to disc (untuk pengesahan)
4. Selesai dan fail akan tertulis secara kekal

Tuesday, June 1, 2010

Copy fail dari CD/DVD rosak

Pernah tak anda kena macam ni nak copy satu data mustahak dalam CD tetapi tak boleh sebab CD tu tercalar atau corrupetd, baru copy separuh je terhenti. Sebenarnya ada satu sofware untuk selesaikan masalah ni bukan saja untuk CD data malah Audio vedio atau gambar masih boleh di copy . Cuma prosessnya agak lambat dan kejayaanya tidaklah 100 peratus,

Download sofware Unstoppable Copier

Apa yang windows tak boleh buat

Tahukah anda ,anda tak boleh buat folder benama CON
malah anda juga tak bleh buat folder mengunakan nama
PRN, AUX, NUL, COM1, COM2, COM3, COM4, COM5, COM6, COM7, COM8, COM9, LPT1, LPT2, LPT3, LPT4, LPT5, LPT6, LPT7, LPT8, dan LPT9.

tak percaya cubalah

Monday, May 31, 2010

Ubah MY Document ke drive D:


















Bagaimana nak pindahkan My Document ke D:

Masalah utama kehilangan data selepas komputer di format adalah My Document file berada di dalam C:
sebenar arahan ni automatik pada semua komputer terutama yang tidak tahu mengunakan save AS
bagaimana kita nak ubah arahan My Document ini supaya berada di drive D:

ikuti langkah berikut

buat satu folder sendiri di D: (buatlan nama apa pun)

1. Pilih my Document
2. Pilih properties
3. pilih include a folder
4. klik pada save set locations (akan ada tanda rait pada folder yang u pilih)
Selesai
apa yang u save akan automatik pindah ke D:
Jadi bila u format komputer u cuma format C: sahaja data u akan selamat di D:

Sunday, May 30, 2010

Cara nak munculkan Recent Items Command










Dalam window 7 command recent Items di sembunyikan, masalahnya anda tak dapat mengesan semula sesuatu fail yang anda telah buka dengan cepat. Untuk mengatifkan fungsi ini sila ikuti langkah berikut;

1. Letak cusor mouse pada logo windows di taskbar (yang bulat tu)
2. Klik kanan pilih propeties
3. Pilih customize
4. Tandakan (rait) pada command recent items
5. Klik Apply dan Ok
6. Commad Recent items akan muncul
7. Pastu anda nak ambil semula apa yang anda dah buat menjadi mudah dengan pergi ke recent items
sahaja

Bagaimana nak mengeluarkan Commad RUN


















Dalam window 7 commad RUN di sembunyikan anda terpaksa tekan logo windows dan R untuk mengeluarkan commad RUN bagaimana nak keluarkanya

ikuti langkah berikut
1. Letak cusor mouse pada logo windows di taskbar (yang bulat tu)
2. Klik kanan pilih propeties
3. Pilih customize
4. Tandakan (rait) pada command run
5. Klik Apply dan Ok
6. Commad RUN akan muncul

Saturday, May 29, 2010

Cara buat sidang Vedio percuma











Anak anda berjahuan dengan anda
di IPTA , IPTS atau mungkin kat luar negeri
Macamana nak hubungi mereka denga cara murah dah percuma
Jika anda ada talian internet jangan bimbang
gunakan SKYPE
Jimat dan boleh buat sidang vedio lagi
Download dan Install ke komputer anda
syarat kena ada webcam lah
klik di alamat dibawah
Skype

Tuesday, May 25, 2010

Bagaimana mengambil screnshoot sesebuah laman web dalam bentuk image














Anda ingin mengambil gambar screenshoot sesebuah laman web untuk di jadikan dalam bentuk image
bagaimana;

1. Untuk yang mengunakan windows 7 sudah tersedia snipping tool gunakan sahaja
2. Bagi yang mengunakan selain window 7 anda perlu download snipping tool tersebut
3. ini alamatnya :snipping tool
4. Jika susah nak download Snipping gunakan ini printScreen freeware
5. Download dan gunakan software software tersebut untuk potong dan pamer dalam bentuk image laman web yang anda sukai

Wednesday, May 19, 2010

Rahsia elak serangan Virus

Rahsia macamana nak elak dari komputer anda di serang virus

1. Jangan tengok laman web yang BUKAN BUKAN !!!
2. Jangan buka emel yang anda tak kenali
3. Jangan menerima atau tekan OK atau Accept pada dialog box yang tetiba muncul
ketikaanda sedang melayari internet
4. Jangan cuba scan dengan antivirus yang tetiba muncul pada sreen komputer anda,
sebenarnya itu antivirus palsu yang memerangkap anda

Bagaimana nak elak lap top dari di curi

Ini adalah petua bagaimana nak elak laptop di kesan dan di curi

1. Jangan simpan di dalam bag lap top yang di berikan, letak dalam beg biasa sahaja
2. Jangan tinggal terdedah di mana mana saja tempat walaupun sekejap
3. Jika anda nak pi berjalan atau shoping bawa komputer sekali jangan tinggal didalam kereta
4. Jika anda nak juga simpan dalam kereta simpan di dalam bonet dan tanggalkan baterinya supaya tidak dapat di kesan penyamun

Tukar fail laman WEB ke PDF fail

Anda berkenan dengan artikel atau tulisan dalam satu satu laman web dan anda ingin savenya mengunakan format PDF dan kemudian boleh saja di tukar ke format word ,bagaimana caranya:
1. Masuk ke laman web HTML convert ke PDF
2. Copy URL laman yang anda nak save tu
3. Terus tekan convert secara online
4. Save saja fail teresebut kebentuk PDF kedalam HD

Guna alamat ini
HTML ke PDF converted

Wednesday, May 5, 2010

Buang Iklan atu program tak berguna masa anda Start komputer

Ada program atau iklan tak perlu melekat atau menyibuk pada desktop atau Task Bar bila anda ON komputer

Caranya nak buangnya tekan Logo windows dan R untuk jalankan RUN
Taip regedit dan tekan enter
pileh HKEY_CURRENT_USER
tekan Software
tekan microsoft
tekan windows
tekan RUN
Delete fail yang ada yang melekat tu (periksa nama dia dengan teliti)
dan restat semula komputer
kan dah tak menyibuk lagi

Kenapa bateri lap top anda Kong

Kenapa bateri lap top anda Kong

1. Masa ON laptop yang bukan tujuan CAS bateri tidak di buka
2. Terlalu kerap CAS walaupun baterinya masih ada
3. Kekerapan mengecas akan menyusutkan nilai hayat bateri secara berperingkat

Petua memanjangkan hayat bateri anda

1. Jika anda ON mengunakan Current tanggal baterinya
2. Guna bateri masa tak ada current saja
3. Tinggal 10 % bar bateri baru lah CAS baterinya

Petua komputer 1

5 sebab kenapa Lap top akan jahanam

1. Buka tak reti nak tutup terdedah pada anasir luar litar pintas atau kilat
2. Buka tengok dan tertido laptop ON sampai Cerah rosaklah dia
3. Buka tak tutup tutup dan laptop terlalu panas mother board rosak
4. Buka dan tak tutup tutup kipas lap top rosak panas dan mainboard terbakar
5. Dapat tuan yang tak tau hargai mesin dia pun kalau suruh ON je mampus akhirnya

Tuesday, May 4, 2010

ADWARE dan SPYWARE

Adware
Adware ialah program komputer atau perisian iklan tanpa sedar yang diselitkan ke dalam perisian di mana ia akan dimuatkan ke dalam memori apabila program tersebut dilancarkan. Wajarnya adware ialah seseorang pengaturcara itu boleh memasukkan iklan sebegini bagi menampung kos pembangunan sesebuah perisian yang dibangunkan. Adware akan dijadikan satu alternatif oleh pembangun untuk menggalakkan penggunanya supaya mendaftarkan perisian tersebut secara sah dengan membayar yuran pendaftaran bagi menghapuskan iklan-iklan tersebut. Biasanya adware di hasilkan dalam bentuk pop-up yang keluar pada desktop anda apabila sesuatu program itu ditutup atau dimulakan.

Spyware
Spyware pula merujuk kepada apa-apa perisian yang melaksanakan sesuatu tugas atau proses yang berjalan tanpa pengetahuan pengguna. Spyware amat merbahaya berbanding Adware kerana proses tersebut mungkin digunakan untuk mengumpul maklumat-maklumat sensitif yang terdapat di dalam komputer anda. Sebaik sahaja spyware terpasang di dalam komputer, program atau proses tersebut akan memantau pengguna di Internet dan menghantar maklumat-maklumat anda secara senyap kepada pemilik perisian tersebut atau kepada pihak ketiga. Anda perlu berhati-hati kerana spyware mampu mengumpul maklumat-maklumat sensitif seperti alamat email, kata laluan atau nombor kad kredit anda.

Spyware boleh dikategorikan sebagai perisian jahat dan ia biasanya digunakan oleh usahawan-usahawan internet yang menjalankan perniagaan secara online. Oleh itu anda perlu berhati-hati apabila menyertai sesuatu program atau memuat turun perisian yang tidak diketahui puncanya. Jika diteliti, spyware boleh juga disamakan dengan program-program Trojan Horse di mana ia akan dipasangkan ke dalam komputer tanpa persetujuan pengguna.

Cara Spyware bekerja sama seperti mana Adware. Sebaik sahaja dimuatkan ke dalam memori, spyware akan memantau aktiviti pengguna dan mengumpul maklumat anda dan menjualnya kepada pihak-pihak lain.

Oleh kerana spyware wujud dalam bentuk executable, ia boleh juga memantau ‘keystroke’, mencari sesuatu fail di dalam cakera keras, mengintip aplikasi lain seperti program chat dan Microsoft Word, memasang program tertentu, membaca cookies, menukar alamat Home Page dan banyak lagi perkara-perkara lain yang boleh berlaku tanpa disedari.

Terdapat beberapa langkah-langkah yang boleh diambil untuk mengelakkan Spyware. Cara terbaik untuk menghalang spyware ialah dengan tidak melayari laman-laman web yang tidak diketahui umpamanya laman-laman web lucah dan juga biasakan diri anda untuk membaca ‘License Agreement’ sebelum memuat turun sesuatu program freeware atau shareware kerana syarikat-syarikat perisian komersial boleh juga memasang spyware dengan syarat ia dimaklumkan terlebih dahulu kepada pengguna melalui dokumen persetujuan lesen perisian tersebut.

Bagi mengesan kehadiran spyware, anda boleh melihat perubahan ketara pada sistem anda seperti berubahnya alamat Home Page pada pelayar web, dan juga anda boleh melihat beberapa toolbar ekstra yang muncul secara tiba-tiba pada pelayar web walaupun anda tidak pernah memasangnya sebelum ini. Penambahan pada senarai favorites juga salah satu tanda-tanda yang dimaksudkan. Selain itu jika skrin komputer anda menghasilkan ‘pop-up’ tetingkap secara tiba-tiba juga menunjukkan komputer anda telah dijangkiti Spyware.

Amat penting sekali bagi anda untuk memastikan komputer anda bebas dari Spyware lebih-lebih lagi jika komputer anda disambungkan ke Internet. Gunakan perisian anti-spyware yang terdapat di
pasaran. Bagi pengguna di rumah anda boleh mencuba perisian Anti-Spyware seperti:
Microsoft Defender
Lavasoft Ad-Aware

Bagi tujuan perniagaan, anda boleh menggunakan penyelesaian secara hardware dengan menggunakan:

Firewall Barracuda

Kredit to: http://www.ilmuit.com