Monday, August 13, 2012

Screen monitor laptop /netbook anda tiba tiba menjadi terbalik

Anda percaya tak saya boleh buat duit hanya dengan cara membetulkan kembali screen monitor yang secara tak sengaja terbalik dan menyukarkan penguna. Orang yang panik akan setuju bayar apa sahaja janji ianya kembali seperti sediakala. Tapi selalunya saya takan cas mahal berbalaoi dengan kerja yang saya lakukan. hari ini saya akan tunjukan bagaimana saya melakukanya.. mudahkan dapat wang ha ha ha
Ada banyak cara nak betulkan screen monitor yang terbalik . Cara yang saya tunjukkan ni, untuk window 7.

Cara pertama

Yang paling mudah pergi kat desktop. Lepas tu ikut shortcut bawah ni.
CTRL+ALT+UP Normal
CTRL+ALT+LEFT 90 Degree
CTRL+ALT+DOWN 180 Degree
CTRL+ALT+RIGHT 270 Degree

Cara kedua


Right Klik > Properties > Graphics Option > Graphic Properties > option ‘rotation’ > Adjust mengikutkeperluan
Atau
Right Klik (kat desktop) > Graphic Properties > Rotation > Adjust mengikut keperluan.
atau
Right Klik (kat desktop) > Graphic Properties > Display Settings > Rotation > Adjust mengikut keperluan
Atau
Right Klik > Graphics Option > option ‘rotation’ > Adjust mengikutkeperluan

Untuk komputer desktop pula klik kanan di tengah tengah desktop (ada logo windows)

pilih screen resolution
pilih lanscap
aply 
keep
kan dah ok

20 comments:

  1. tq for info...i jmpe blog ni cz 1 of my colleague gila wat kt desktop i...xnak bg malu diri sendiri i google..nasib jmpe blog u..tq!

    ReplyDelete
  2. ade aplikasi untuk tonggang terbalikkan screen monitor ni...namanya iRotate

    ReplyDelete
  3. tq bro ..info yg menarik & membantu, tqvm

    ReplyDelete
  4. tq sgt2...adoii..mujur ada info yg membantu

    ReplyDelete
  5. tq2...adoiii...mujur ada info yg membantu ni

    ReplyDelete
  6. Tak sangka banyak juga org hadapi masalah screen teblik rupanya

    ReplyDelete
  7. Baru terjadi scren terbalik...nasib jmpa blog ni! Tq

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah syukur kehadrat Allah SWT kerana telah mempertemukan saya dengan blog ni... Terima kasih kepada Tuan Hashim di atas info yg amat berguna ini...

    ReplyDelete
  9. TQ..abis satu umah kena bebel...sapo la punya keja...mujur jmpa blog nie..tqvm..:)

    ReplyDelete
  10. makasih , membantu nih..biasanya cara ke2 lama dan bingung, pakek cara ke 1 cepat , makasih....

    ReplyDelete
  11. terima kasih. blog ini sangat membantu... pelik juga screen boleh terbalik.. maybe org lain pakai salah tekan...

    ReplyDelete
  12. Terima kasih...info yang sangat berguna....

    ReplyDelete
  13. Hahahaah da 2 kali kena..2 kali tu juga usha blog ni

    ReplyDelete
  14. terima kasih sangat-sangat! memang membantu! Semua orang sakit telinga dengar saya marah! Terima kasih sangat-sangat!

    ReplyDelete
  15. trima kasih bnyak.. sbb ada blog ni.. dh kna mrah dgn husband tdi.. cepat2 sya google nasib jumpa blog ni.. husband buat trus diam dia.. :)

    ReplyDelete