Friday, December 7, 2012

Lupa password streamyx dan cara nak atasinya

Hari ini saya akan tunjukan cara untuk dapatkan semula username dan password  bagi  streamyx sekiranya anda terlupa atau ada yang sengaja menukar passwordnya  tanpa izin dan  pengetahuan anda.

Terdapat dua cara yang anda boleh cuba iaitu;

Cara 1.Mendapatkan password streamyx dengan  bantuan

1: Masuk ke menu router, di address bar web browser tu masuk ke address http://192.168.1.1 (atau http://192.168.1.254) dan lihat pada setting PPPoE / PPoA .
Username standard streamyx biasanya adalah  @streamyx dan @tmnet.

2. Call 100, dan masuk ke menu “perkhidmatan internet”, ke menu “bantuan teknikal” sediakan maklumat pemegang account streamyx seperti nama penuh, no ic, maklumat pengebilan (address) untuk pengesahan operator( ala borang yang nada mula mula isi masa daftar dulu tu)
3. Operator TM akan mengajar anda satu persatu mengatasinya, namun sebelum itu  pastikan telefon anda
berdekatan komputer kerana anda boleh menaip terus apa yang di arahkan nanti. kalau tulis di buku nanti anda akan keliru.


Cara 2. Mendapatkan password streamyx tanpa bantuan (buat sendiri)

Default password  biasa streamyx ialah tmnet123, ftx123, net123, password, abc123
Selain dari default password itu jika anda cuba login keluar dialog box  authentication failure (login streamyx dail-up yang gagal) bermaksud password telah berubah atau di ubah atau anda memang pelupa. Untuk Reset semula password .ikuti dibawah.

1 . Reset modem anda dahulu dengan cara ,Tekan button reset tampa lepas  lebih kurang 20saat. ( butang tu di belakang modem anda biasanya sebelah butang power on.
2 . Lepas dah release button, just tunggu sampai semua lampu stabil (DSL, Cable, Wireless, Internet, dan
     Power) *notes, selepas reset segalanya akan kembali ke factory setting
3 . Sambungkan kabel internet ke Laptop/CPU anda
4 . Open internet browser, taip pada address bar 192.168.1.1 (router Configuration Interface)
5 . Login screen akan dipaparkan, masukkan username & password

(ini contoh untuk Modem D- Link , kebiasanya hampir sama sahaja dengan perbezaan aturan yang sedikit)

  
6 . Bila dah berjaya masuk, pergi ke tab setup (atas sebelah kiri)dan klik kat button setup wizard

7 . Step 1 - Masukkan Login ID ******@streamyx
dan Password 
setup ke Protocol : PPpOE
dan Connection type : LLC


8 . Step 2 - Biarkan di kedudukan default sahaja kalau tak mahir. Kalau mahir tukar ke SSID supaya senang nanti nak detect nama wireless anda. WEP key sangat penting dimasukan ,kecuali anda nak kongsi dengan semua orang guna internet free anda

9 . Step 3 - Completed & Restart. Tunggu modem restart hingga 100%
10 . Restart Modem - tekan button on off sahaja. off selama lebih kurang 15sec )
11 . Selepas on anda kena tunggu semua lampu stabil + color hijau.
12 . Testing dahulu , kalau tak boleh juga  restart semula komputer anda


Kalau payah sangat reset semula password streamyx dengan bantuan talian 100 TM la

tapi sediakan semua ini;
Maklumat account streamyx, no ic pemegang streamyx, username, alamat surat menyurat.
Call “100″, pilih “bantuan teknikal”.
Beri maklumat username (nama pengguna) account streamyx dahulu, dan katakan masalah login tidak berjaya pada operator, kemungkinan password telah diubah.
operator akan mengalih talian kepada bahagian sub-vendor mengubah password streamyx, dan mereka akan mengubahnya (kepada tmnet123 kebiasaanya).

cubalah buat sendiri..mudah sahaja kalau dah biasa. Jika anda masih keliru password mana nak di reset lihat sini  PASSWORD MANA NAK DI RESET???? 
Beza password Streamyx dan password user WIFI streamyx

Make Money at : http://bit.ly/copy_win
Beza password Streamyx dan password user WIFI streamyx

Make Money at : http://bit.ly/copy_win

19 comments:

  1. Nice info and thank you for sharing.I also published post about this topic on my blog. Check out my post here.Visit my blog sup3rc0w

    ReplyDelete
  2. kalau call 100, kena pakai fon rumah je ke? handphone tk boleh pkai ke?

    ReplyDelete
  3. nk login x tau password

    ReplyDelete
  4. sya baru langgan tm stremix 2mb.. sebulan pertama guna sangat puas hati bila download kelajuan selalunya dalam 150kbs keatas... lepas sebulan guna sekarang ni download kelajuan hanya dalam 30 ke 45 kbps sahaja.. laptop pulak jadi berat bila di sambung internet macam lagging2 sikit.. bila off internet laju plak laptop.. lagging2 pun hilang..apa sebenarnya yng berlaku.. ada masalah pada line internet kah..patut kah saya pegi tanya TM..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oleh kerana anda melangan Stremyx 2mb sahaja internet anda akan menjadi lambat apabila kota 2mb itu hampir habis atau anda telah habiskannya terlalu awal sebelum bil baru. bagi memastian internet laju ambilah internet yang unlimeted kota atau yang besar datanya seperti 1GB . Tiada masalah pada komputer anda cuma internet anda kehabisan kota

      Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya rasa streamyx tidak mengenakan kuota. 2mb adalah kelajuan. semua pakej streamyx adalah unlimited kuota.

      Delete
    2. Sukatan untu kelajuan adalah dalam mbps bukan mb .. jika mb tentulah berkaitan kota bukan kelajuan. Jadi soalan AnonymousJune 17, 2015 at 1:25 AM berkaitan apa

      Delete
  6. sy bgun pg tibe2 xdpt dah smbungan ke streamyx umah sy..stu connection kat umah limited access..sy syak ada org ubah password streamyx sy..mcm mne nk claim tu bang

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Tutup modem 10 minit .on semula jika tak semua lampu modem anda menyala. Modem anda bermasalah

      Delete
  7. salam...saya ada tnya kt fb sbb ada gmbar yg saya hntar..harap dpt mmbantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya perkara ni mudah sahaja tetapi agak complicated kalau saya ada di depan komputer amat mudah bagi saya menyelesaikanya. berbual melalui msg FB kekadang mengelirukan

      Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

      Delete
  8. aku suka ayat "anda memang pelupa" tu. terasa bodoh

    ReplyDelete
  9. Tulis ape kat streamyx password ?

    ReplyDelete