Wednesday, February 10, 2010

Tip tip mudah Komputer



Tips tips  Komputer
Dua injin mencari serentak http://www.gahooyoogle.com/
Membuang MSN Messengger versi lama untuk Windows XP

1) copy kata arahan ini:Rundll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%INFmsmsgs.inf,BLC.Remove
2) klik pada Start > Run > paste kata arahan tersebut > klik ok.
Mempercepatkan tempoh diantara baris pada Start Menu

    1. Klik pada Start > Run > taipkan regedit > klik ok.
    2. Pilih HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop.
    3. Pilih MenuShowDelay dari senarai di sebelah kanan.
    4. Klik kanan pada tetikus dan pilih modify
    5. Tukarkan nilai kepada 0
    6. Restart komputer anda.
Untuk meningkatkan prestasi browsing Internet Explorer

    1. Pergi ke "Control Panel"
    2. Setting pada "Internet Options"
    3. Pilih tab "Advance"
    4. Pada "Security" pilih "Empty Temporary Internet Files folder when broswer is closed".

    1. Kemudian ke tab "General"
    2. Pada "Internet Internet files" klik butang "Setting"
    3. Pada "Internet Internet files folder" kecilkan saiz 'slider' pada "Amount of disk space to use"

Tambahkan command "s11=50" untuk meningkatkan modem dial-up

Caranya ialah (Windows 2000/Windows XP)

    1. Klik 'Control Panel'
    2. Pilih 'Phone and Modem Option'
    3. Klik tab 'Advance'
    4. Pada ruangan 'Extra', tambahkan seperti command diatas...
    Formula untuk Virtual Memory Windows

    Windows XP / Windows 2000 = Total RAM yang telah digunakan x 1.5 x 2

    Cth1: 128 x 1.5 x 2 = 384 MB *
    Cth2: 256 x 1.5 x 2 = 768 MB *
    atau 384 - 400 utk Virtual Memory.

    Windows Me / 98 / 95 = 193 MB *

    * Perlu membuat partition pada hard disk....

Masalah takde security tab
Macamni kalau keluarkan security tab tu.
1) Buka control panel atau windows explorer
2) Klik pada folder option (windows explorer>Tools>Folder Option)
3) Klik pada view tab
4) Pada advance setting tu, scroll kebawah cari "Use simple sharing"
5) Klik pada kotak sebelah tu (kosongkan)
6) Klik ok
Sekarang insyaAllah security tab tu dah ada pada folder properties.
Kalau kita dah buat ubah security setting dan nak hilangkan semula tab tu pun ok juga.
Wassalam...

satu lagi Tips n Trick utk kita elakkan seseorg delete folder atau tengok apa dalam folder tu. Cara paling mudah dah tentu install saja folder guard atau hide folder atau perisian2 yg seumpama dgnnya. Tips ni cuma sesuai kalau PC yg digunakan cuma guna 1 username atau admin. Kalau ada banyak tak perlu guna cara ni.
Tapi ada satu cara yg paling mudah utk tujuan ini. Caranya ialah..
1) Creat new Folder, katalah namanya "New Folder"
2) Right klik pada folder tersebut dan klik properties
3) Klik pada security>advance.
4) Pada paparan seterusnya bahagian permission, klik pada kotak bertanda / dibawah(kosongkan). (Inherit from parent.....)
5) Pada paparan yg keluar, klik "Remove"
6) Kemudian ok hingga selesai.
7) Cuba delete folder atau bukak, insyaAllah tak boleh, Acces is Denied.
8 ) Kalau nak betulkan semula, right klik pada folder tadi>properties.
9) Pada security klik "add">"advanced"
10) Pada paparan "Select User Group", klik "Find Now".
11) Kemudian pilihlah nama user yg ada(Admin)>tekan OK hingga selesai.
12) Test buka, insyaAllah boleh.
Pada peringkat 11 tu kalau kita setkan "Advance Security Settings">"Edit"> klik pada, deny>delete, write, read dan lain2 pun boleh juga.
Itu secara ringkas, boleh juga dgn kaedah yg agak berbeza yg ni tak perlu xplain panjang.
Wassallam...

Files/Data Recovery
Kadang2 kita terdelete satu2 files, atau terformat. Biasanya user menggunakan software2 yg banyak boleh didapati di internet ni seperti RecoveryMyFiles, R-Studio, Ontrack, File Recover dan macam2 lagilah. Saya pernah gunakan banyak dari perisian 2 ni, tapi yg saya biasa guna Ontrack Easy Recovery Pro.
Selalunya bila sesuatu HD ada masalah, boleh access tapi tak boleh nak masuk gunakan windows explorer. Perisian2 ni dalam banyak keadaan boleh recover kebanyakan file2 dalam HD tu, tapi kadang2 namanya berubah, lambat dan sebagainya.
Tips yg saya nak berikan, kalau lambat nak recover atau nama berubah(biasanya kalau guna command RAW-Recovery), format saja HD tu gunakan cara biasa. Selepas format baru recover semula gunakan comman Format Recovery. InsyaAllah process recovery lebih mudah dan cepat.
Wassalam..

Perisian keselamatan - Security Task Manager
Antara masalah yg biasa dihadapi pengguna komputer ialah spyware/adware/malware dan yg sewaktu dgnnya. Kadang2 software2 security yg banyak2 tu boleh detect dan remove file yg infected, tapi masalah yg sama masih terus berlaku, walaupun kita gunakan latest AV definition.
Perisian yg selalu saya gunakan selain windows Task Manager ialah Process Viewer dan Security Task Manager. Satu cth, baru2 ni 3 org officemate terkena satu virus, nama saya terlupa tapi file yg infected "CsdDriver.dll". Macam2 dah saya cuba buat termasuklah dari forum2 internet, lastly saya cuma runkan Security Task manager dan disablekan satu process yg tak active dan masalah selesai.
Software ni lebih kurang sama dgn software2 seperti wintask, windows task manager dan process viewer. Nak tau lebih lanjut kenala cari di internet..
Wassallam...

macamana nak disablekan desktop tanpa install apa2 software lain, dalam masa yg sama nak runkan satu program lain utk kegunaan user.
==========>>
1) Klik kanan pada Desktop>New shorcut.
2) Pada paparan berikutnya taip.. " taskkill.exe /f /im explorer.exe "
3) Berikan nama pada shortcut tersebut.
4) Pindahkan shortcut tersebut ke mana2 folder, C: atau windir.
5) "Copy shortcut" tersebut dan pastekan ke folder startup pada START" menu. (Copy bukan buat shortcut)
6) Pastekan shortcut program yg nak dirunkan di folder yg sama, dan..
7) Restart
Apa yg berlaku bila restart, mula2 explorer akan run macam biasa, tapi program Taskkill akan "kill" program Explorer.exe menyebabkan desktop tak berfungsi. Dalam masa yg sama program yg diingini akan run. Trick ni cuma sesuai utk org yg takreti komputer. Kalau yg tau tak boleh guna.
Tapi kalau nak runkan explorer semula, klik CTRL.ALT.DEL. Klik run dan taip "explorer", enter. Kalau nak bypass command pada startup, masa boot tekan button "Shift" hingga selesai semua program load. Boleh juga kalau kita nak disablekan CTRL.ALT.DEL tapi nanti nak restart kalau nak masuk windows.
Wassallam..

Meningkatkan Kuasa Streamyx 512 .
hanya untuk pengunaan internet sahaja. baca dengan teliti dan pahami apa yg dikatakan.
ujian telah dilakukan pada pc saya sendiri pakej 512,dan hasilnya bertambahlah sikit pada biasa,lbh kurang 5% kot,apa2 pun cuba dulu ..
(untuk pakej 512 sahaja)
1. run ---> taip gpedit.msc
2. pas 2, pergi ke ---> Local Computer Policy-
->Computer Configuration-
->Administrative Templates-
->Network-
->QOS Packet Scheduler-
->Limit Reservable Bandwidth
3. double klik Limit Reservable Bandwidth
4. pilih Enable ---> setkan kepada 0
5. Apply, reboot
p/s : untuk Win XP Pro & windows 2000

Lajukan computer
Salam..
Saya ingin berkongsi maklumat dengan saudara/i mengenai penggunaan Windows XP. Secara default, setting dan konfigurasi dalam Windows XP tidak optima. Jadi, untuk merasai perubahannya anda perlu berani mencuba sesuatu dan sanggup mengambil risiko.
Tip 1
Buang Fail Prefetch: INFO
Caranya:
Buka folder Prefetch yang ada dalam Windows
Perhatikan jumlah fail yang ada dalam folder prefetch.
Anda boleh delete semua fail dalam folder ini. (backup kalau rasa bimbang)
Disable Indexing Service.
Caranya:
Double click MyComputer
Klik kanan Drive yang anda install Windows XP
Pilih Properties.
Perhatikan bahagian bawah dialog box.
unCheck (buang tanda) Allow Indexing Service .....
Tunggu sekejap sehingga proses selesai.
Reboot komputer, dan anda dapati komputer anda akan terasa lebih laju.


nak delete
ruangan google kat firefox tu...dia punyer .........punyalah banyak.so nak delete
Tools > Options > Privacy > Saved Form Information > Clear
View > Toolbars > Customize pastu drag searchbar tu ke dalam kotak tuh...
IE
Tools > Internet Options > Content > Auto Complete > Clear Forms // Clear Password
RAKAM
Ok aku cuba jawab soalan ni. Aku ader ler pengalaman buat keje ni. Aku pernah rakam kepada wave format (.wav) dengan format 44mhz, 128kbps,16bit,stereo (kalau tak silap ler). Dengan format ni kalau tak silap aku untuk 5 minit lagu perlukan ruang 50mb HDD. Bila dah siap rakam sumer lagu tu aku burn ke CD sebagai cd audio. satu cd boleh ler 12 lagu kot.
Cara operasi rakamannya dan peralatan diperlukan adalah :
1) Kaset player
2) Kabel audio
3) Komputer dengan cd-writer
Kat kaset player tu pastikan ader port untuk earphone. Masukkan kabel audio kat situ dan sambungkan kabel tu ke audio in sound card komputer. Software untuk rakaman kat PC ader berbagai, contoh yang aku pernah guna sound forge dan jet audio. Bila jer kita play kaset tu, bunyi akan transfer ke komputer dan kita boleh rakam ikut format yang kita suka.
Sekarang ni aku dah tak rakam kepada cd audio, supaya jimat space HDD dan CD-R, aku terus rakam format MP3, untuk 5 minit lagu hanya 5mb jer dan leh simpan lebih 100 lagu kat CD-R.

Internet PING
memula sekali ko kena pastikan macam mana network ko looks like. pakai router apa? pakai proxy ke, dns server ke, domain controller, pakai static ip atau dhcp? ni antara soalan asas ko kena tau sebelum ko cuba nak troubleshoot network.. kalau nak terangkan satu2 semua tu kat sini, aku rasa esok baru aku hbh menaip nih.. tp basically, ikut steps kat bawah. ni basic je..
1. ping ip sendiri...
mcam mana nak dapat ip sendiri? START-- RUN-- type cmd-- type ipconfig -- tengok kat ip address (ni untuk win2k ngan xp)
kalau dapat media disconnected lepas enter kat ipconfig, check cable ko.. tu maknanya xdek connection physical dari network card ngan cable..
START-- RUN-- type winipcfg -- tengok kat ip address (ni untuk win98)
ambik sehelai ketas, catat semua ip address, subnet mask, default gateway, primary DNS, ngan alternate DNS/secondary DNS.
cara nak ping?
START-- RUN -- cmd (untuk win2k ngan winxp) -- kat dos prompt tu type ping bla.bla.bla.bla
ko sepatutnya dapat reply from bla.bla.bla.bla bytes bla. kalau dapat request time out tu ada problem le tu.. problem ngan network kad ko sendiri..
tp in case ko punye network pakai dhcp, bila ko enter lepas ipconfig tu dan dapat ip address yang start dengan number 169.bla.bla.bla tu maknanya pc ko x dapat ip dari dhcp server.. restart dhcp server.
2. ping gateway
sepatutnya dapat reply from jugak.. kalau x le ping, check ko punye gateway.. kalau pakai broadband router, restart broadband router. kalau pakai komputer buat gateway, restart komputer tu..
3. ping DNS server
kalu dua2 dns request time out, call isp (TMNET ke, TIME ke, bergantung isp apa yang ko guna).. tp kalau kolej ko ada dns sendiri, ni payah sket.. cuba buat nslookup, tengok dia boleh nampak ke x (tp aku rsa kolej ko tu x de dns server kot... )
4. cuba ping www.ittutor.net
5. cuba ping ip ittutor ( aku dah lupe la ip ittutor ni apa.. shah, cuba ping ittutor jap.. aku punye network lalu proxy, x leh ping www)
steps 4 ngan 5 ni most likely problem dia berkaitan dengan browser atau pun setting dns server.. kalau browser pakai internet explorer, most likely akan ada problem dengan ping www.. tp bila ping ip ok.. tu most probably problem dengan spyware yang dah hijack ko punye IE. dan ada jugak kemungkinan DNS server x well configured.. ni lagi banyak cikadak ni.. tp basically ni je basic troubleshoot..

unlock: . registry
kalau xsilap, ada orang edit registry utk lock daripada user. cara nak unlock:
1. buat 1 file extension .reg (e.g: nuai.reg) right click, edit: taip nih
REGEDIT4
[HKEY_CURRENT _USERSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesSystem]
"DisableRegistryTools"=dword:0
2. save
3. merge nuai.reg
4. registry da unlock..
kalau nak lock, tukar 0 ke 1.. err kalau korang nak try2, aku rasa baik korang backup dulu ek?
nak edit registry utk jadikan pc lagi power performancenya.
1.) .log on as Administrator.
2.) start - run - type gpedit.msc
3.) expand "local computer policy"
4.) then expand "administrative templates"
5.) then expand "network branch"
6.) Highlight the "QoS Packet Scheduler"
7.) on right window double click "limit reservable bandwidth"
8.) on setting tab check the "enabled"
9.) change "Bandwidth limit %" to 0
----------------------------------------------------------------------
reboot if prompted, siap!
prob ko tu..try ngk2 kat dlm tu skali..
Nak Letak Icon Shutdown Kat Desktop?..
right klik kat dekstop > klik new shortcut > browse kat c:windowssystem32 > select shutdown.exe > Klik ok > next >finish
shortcut:
shutdown.exe -s -t 0 (shutdown)
shutdown.exe -r -t 0 (restart)
shutdown.exe -l -t 0 (Logout)

p/s:0 tu kosong bukan O

Low Virtual Memory
klik kanan my computer
-properties
- tab advanced
-klik settings kat bahagian performance
-klik kat tab advanced
-klik button change kat bahagian virtual memory
-tandakan custom size
-lepas tu kau boleh setkan berapa kau nak bagi...tengok la berapa banyak lagi space hardisk kau.
aku biasa bagi 1000 untuk initial dan 1500 untuk maximum size.lepas tu kau klik set dan tekan button ok

virtual Memory Minimum Too Low
my computer....
 klik properties...
klik advanced.....
.klik performance settings..
.kat visual effects....
 pilih adjust for best performance....



BRONTOK
Langkah 1
Download antivirus NOD32 Stand Alone di http://www.protouchexpert.com. Bendalah ni ade 2 jer iaitu NOD32 stand alone dan NOD 32 utk 30 hari.

Terima kasih PROTOUCHEXPERT!!!
Langkah 2
Download software Brontok Washer dari web site ini
http://jeruk.padinet.com/~ertanto/bw.php.
Langkah 3
Disablekan fungsi system restore dalam win XP . Pegi kat website kalo
nak tau camne nak buat http://www.windowsitpro.com/Articles/Index.cfm?ArticleID=22059&DisplayTab=Article. Kalo x boleh gak search kat GOOGLE.COM dan taipkan "How to disable windows xp system restore".
Dan jgn lupe jgn masukkan tanda " " dalam search engine google.
Langkah ke 4
Matikan komputer anda dan cabut sumer power supply utk tempoh 10 minit. Lepas tu pasang semula. Ini adalah utk menghilangkan sebarang virus dlm ingatan komputer. ON kan komputer anda sambil menekan F8 beberapa kali sampai kuar win XP stsrtup menu. Dan pilih safe mode.. Dalam keadaan ini biasenya kod virus x boley run. Gunakan seftware Brontok Washer utk menghapuskan fail utama virus brontok.
Langkah 5
Gunakan software antivirus NOD32 stand alone utk menghapuskan saki baki virus brontok .
Langkah 6
Restart komputer anda dan pasang antivirus NOD32 percubaan 30 hari.

Cara format HD SATA

mula-mula boot dari xp cd
kemudian tekan f6 apabila diminta, jadi di langkah inii sdr boleh pasang driver sata
kemudia ikuti sahaja arahannya untuk partition dan format sata <--- hal ini semua dilakukan dari XP cd sebelum Windows di pasang.
pc saya dah hilang run command
Cuba buat camni
START > RUN & taipkan regedit > lepastu enter
Paparan registry akan berlaku
Klik pada
HKEY_CURRENT_USER
kemudian Software
kemudian Policies
kemudian Microsoft
kemudian Internet Explorer
di ikuti Control Panel.
Ada 3 entries di kawasan ini, iaitu .....
(default) REG_SZ &
Programs Tab_REG-DWRORD &
General Tab REG-DWORD.
Disebelah kanannya ada section dengan tanda #'s di dalamnya
dipanggil "Data". Data dikaitkan dengan General Tab sepatutnya bernilai 0x00000000 (0)...
Jika data itu 1(one) dan bukan kosong 0 (zero) sdr kena tukar balik nilainya menjadi 0(zero). Caranya klik butang kanan pada General Tab.........klik modify.... pastikan di sini ialah satu titik di Hexadecimal ....dan nobor di sebelah kiri bawah (Value Data) tukar kepada kosong 0 (zero). tutup Registry.

1) Saya ader DUA Komputer.
2) Saya cuma ader Internal Modem. (Readymade - Moden Dalam 2 PC tersebut)
3) Saya ader SATU Acount Access Internet. (Dail Up)
4) Saya ader Wayer RJ45.
5) Saya takde HUB.
Soalan :
Boleh ke kedua-dua komputer Acces ke Internet dengan menggunakan hanya satu Acount Internet dalam masa yang sama menggunakan sambungan wayer RJ45 tanpa ada HUB ?!!
2) Tanpa HUB sdra boleh menggabung dua komputer berkenaan. Apa yang diperlukan ialah modifykan cable RJ45 supaya ia menjadi Crossover cable. Boleh tanya dikedai komputer atau kalau nak buat sendiri pun boleh. Rujuk di sini atau di sini
atau di sini
Sambungkan kedua-dua komputer dengan cable berkenaan.
Bagi IP-Adress untuk kedua-dua komputer (IP seperti 192.168.0.1 dan 192.168.0.2; dengan subnet mask 255.255.255.0 dan tiada default Gateway.
Cannot delete

Cannot delete 3dmark05 : It is being used by another person or program. Close any programs that might be using the file and try again."

Cuba naikkan Windows Task Manager dengan tekan kunci Control Alternate Delete secara serentak. Tegok apa nama program yang berjalan tuh.
Lepas tuh Right click kat "My Computer", pergi ke properties, klik tab "hardware", klik "device manager", klik "Display Adapters", right click di atas integrated card dan tekan disable.

popup error
Buka Internet Explorer
Klik Tools kat atas
Pilih Internet Optons
Klik Tab Advanced
Lepas tu
tickkan dua kotak berikut
Disable Script Debuggin (Internet Explorer)
Disable Script Debugging (Others)
Lepas tu
Kosongkan kotak
Display a notification about every script error.
Lepas tu
klik OK
 Telah dihantar pada: Sun Dec 24, 2006 2:21 am    Tajuk dihantar:

________________________________________
Ni shortcut key utk windows user, kalau malas nak baca copy paste, pas tu simpan buat rujukan(walaupun bukan semua kita guna sokmo).

100 keyboard shortcuts
CTRL+C (Copy)
CTRL+X (Cut)
CTRL+V (Paste)
CTRL+Z (Undo)
DELETE (Delete)
SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin)
CTRL while dragging an item (Copy the selected item)
CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selected item)
F2 key (Rename the selected item)
CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word)
CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the
previous word)
CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph)
CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph)
CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text)
SHIFT with any of the arrow keys (Select more than one item in a window
or on the desktop, or select text in a document)
CTRL+A (Select all)
F3 key (Search for a file or a folder)
ALT+ENTER (View the properties for the selected item)
ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program)
ALT+ENTER (Display the properties of the selected object)
ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window)
CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have
multiple documents open simultaneously)
ALT+TAB (Switch between the open items)
ALT+ESC (Cycle through items in the order that they had been opened)
F6 key (Cycle through the screen elements in a window or on the desktop)
F4 key (Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer)
SHIFT+F10 (Display the shortcut menu for the selected item)
ALT+SPACEBAR (Display the System menu for the active window)
CTRL+ESC (Display the Start menu)
ALT+Underlined letter in a menu name (Display the corresponding menu)
Underlined letter in a command name on an open menu (Perform the
corresponding command)
F10 key (Activate the menu bar in the active program)
RIGHT ARROW (Open the next menu to the right, or open a submenu)
LEFT ARROW (Open the next menu to the left, or close a submenu)
F5 key (Update the active window)
BACKSPACE (View the folder one level up in My Computer or Windows
Explorer)
ESC (Cancel the current task)
SHIFT when you insert a CD-ROM into the CD-ROM drive (Prevent the CD-ROM from automatically playing)
Dialog Box Keyboard Shortcuts
CTRL+TAB (Move forward through the tabs)
CTRL+SHIFT+TAB (Move backward through the tabs)
TAB (Move forward through the options)
SHIFT+TAB (Move backward through the options)
ALT+Underlined letter (Perform the corresponding command or select the
corresponding option)
ENTER (Perform the command for the active option or button)
SPACEBAR (Select or clear the check box if the active option is a check
box)
Arrow keys (Select a button if the active option is a group of option
buttons)
F1 key (Display Help)
F4 key (Display the items in the active list)
BACKSPACE (Open a folder one level up if a folder is selected in the
Save As or Open dialog box)
m*cro$oft Natural Keyboard Shortcuts
Windows Logo (Display or hide the Start menu)
Windows Logo+BREAK (Display the System Properties dialog box)
Windows Logo+D (Display the desktop)
Windows Logo+M (Minimize all of the windows)
Windows Logo+SHIFT+M (Restore the minimized windows)
Windows Logo+E (Open My Computer)
Windows Logo+F (Search for a file or a folder)
CTRL+Windows Logo+F (Search for computers)
Windows Logo+F1 (Display Windows Help)
Windows Logo+ L (Lock the keyboard)
Windows Logo+R (Open the Run dialog box)
Windows Logo+U (Open Utility Manager)
Accessibility Keyboard Shortcuts
Right SHIFT for eight seconds (Switch FilterKeys either on or off)
Left ALT+left SHIFT+PRINT SCREEN (Switch High Contrast either on or off)
Left ALT+left SHIFT+NUM LOCK (Switch the MouseKeys either on or off)
SHIFT five times (Switch the StickyKeys either on or off)
NUM LOCK for five seconds (Switch the ToggleKeys either on or off)
Windows Logo +U (Open Utility Manager)
Windows Explorer Keyboard Shortcuts
END (Display the bottom of the active window)
HOME (Display the top of the active window)
NUM LOCK+Asterisk sign (*) (Display all of the subfolders that are under
the selected folder)
NUM LOCK+Plus sign (+) (Display the contents of the selected folder)
NUM LOCK+Minus sign (-) (Collapse the selected folder)
LEFT ARROW (Collapse the current selection if it is expanded, or select
the parent folder)
RIGHT ARROW (Display the current selection if it is collapsed, or select
the first subfolder)
Shortcut Keys for Character Map
After you double-click a character on the grid of characters, you can
move through the grid by using the keyboard shortcuts:
RIGHT ARROW (Move to the right or to the beginning of the next line)
LEFT ARROW (Move to the left or to the end of the previous line)
UP ARROW (Move up one row)
DOWN ARROW (Move down one row)
PAGE UP (Move up one screen at a time)
PAGE DOWN (Move down one screen at a time)
HOME (Move to the beginning of the line)
END (Move to the end of the line)
CTRL+HOME (Move to the first character)
CTRL+END (Move to the last character)
SPACEBAR (Switch between Enlarged and Normal mode when a character is selected)
m*cro$oft Management Console (MMC) Main Window Keyboard Shortcuts
CTRL+O (Open a saved console)
CTRL+N (Open a new console)
CTRL+S (Save the open console)
CTRL+M (Add or remove a console item)
CTRL+W (Open a new window)
F5 key (Update the content of all console windows)
ALT+SPACEBAR (Display the MMC window menu)
ALT+F4 (Close the console)
ALT+A (Display the Action menu)
ALT+V (Display the View menu)
ALT+F (Display the File menu)
ALT+O (Display the Favorites menu)
MMC Console Window Keyboard Shortcuts
CTRL+P (Print the current page or active pane)
ALT+Minus sign (-) (Display the window menu for the active console
window)
SHIFT+F10 (Display the Action shortcut menu for the selected item)
F1 key (Open the Help topic, if any, for the selected item)
F5 key (Update the content of all console windows)
CTRL+F10 (Maximize the active console window)
CTRL+F5 (Restore the active console window)
ALT+ENTER (Display the Properties dialog box, if any, for the selected
item)
F2 key (Rename the selected item)
CTRL+F4 (Close the active console window. When a console has only one
console window, this shortcut closes the console)
Remote Desktop Connection Navigation
CTRL+ALT+END (Open the m*cro$oft Windows NT Security dialog box)
ALT+PAGE UP (Switch between programs from left to right)
ALT+PAGE DOWN (Switch between programs from right to left)
ALT+INSERT (Cycle through the programs in most recently used order)
ALT+HOME (Display the Start menu)
CTRL+ALT+BREAK (Switch the client computer between a window and a full screen)
ALT+DELETE (Display the Windows menu)
CTRL+ALT+Minus sign (-) (Place a snapshot of the active window in the
client on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing PRINT SCREEN on a local computer.)
CTRL+ALT+Plus sign (+) (Place a snapshot of the entire client window
area on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing ALT+PRINT SCREEN on a local computer.)
m*cro$oft Internet Explorer Navigation
CTRL+B (Open the Organize Favorites dialog box)
CTRL+E (Open the Search bar)
CTRL+F (Start the Find utility)
CTRL+H (Open the History bar)
CTRL+I (Open the Favorites bar)
CTRL+L (Open the Open dialog box)
CTRL+N (Start another instance of the browser with the same Web address)
CTRL+O (Open the Open dialog box, the same as CTRL+L)
CTRL+P (Open the Print dialog box)
CTRL+R (Update the current Web page)
CTRL+W (Close the current window)
 Supaya Komputer tak lembab
Ramai orang yang tahu install OS Microsoft Windows sendiri
dan ramai juga yang selalu merungut Windowsnya selalu sangkut (hang),
keluar skrin biru, keluar error itu dan ini.
Di sini aku akan cerita sedikit pengalaman aku mengurangkan
kejadian yang tidak diingini seperti ini.

a) Asingkan DRIVE. Maknanya, kurang-kurang dalam harddisk anda
  mesti ada beberapa PARTITION (Partition adalah drive C: D: E:
  dan biasanya dibuat dalam satu harddisk). Setiap kali kita install WINDOWS,
  dia akan diinstall dalam C:WINDOWS (untuk windows95, 98 ME, dan XP)
  dan C:WINNT (untuk WinNT atau Windows2000).
Ramai orang yang tak ambil pusing tentang perkara kecil macam ini,
tapi inilah sebabnya mengapa harddisk selalu hang, crash dan sebagainya.
Caranya?
 Pastikan anda sentiasa ikut prosedur, Program Files perlu diisi dengan
  Software 3rd party atau apa-apa jenis software lain.
  jadi setiap kali kalau anda Install, kalau dia point ke tempat lain,
  Contoh C:DELL tukar biar dia jadi "C:Program FilesDELL"
  (Sila bubuh "", kerana setiap 'Long Filename'
  (File yang ada space) perlu dibubuh tanda "" tu.
Biasanya bila nak install, ada sesetengah installer yang tak boleh baca
Long Filename macam Program Files tu, so kita bubuhlah MS-DOS name
dia PROGRA~1 dan akan jadi C:PROGRA~1DELL)
c) Seperti di atas, pastikan drive C anda cuma ada ini sahaja:
  C:WINDOWS atau C:WINNT, C:Program Files dan kalau ko guna Windows2000,
  XP dia akan ada C:Documents And Settings.
Kalau Windows98, ME ada My Documents. Haaa, yang folder
My Documents tu kita nak cerita panjang lebar lagi kat bawah
d) My Documents adalah folder yang selalu menjadi tumpuan ramai,
oleh kebanyakan software, terutamanya Microsoft Office,
dan banyak 3rd party software yang lain.
Setiap kali kita nak save sesuatu benda, WORD, EXCEL, POWERPOINT,
ZIP file dan sebagainya, dia akan keluar kotak save yang menunjukkan folder My Documents.
Folder inilah yang selalunya mewujudkan "fragmented file"
(fail yang berterabur) di dalam harddisk.
Seterusnya, anda nampak shortcut folder My Documents dekat desktop komputer tu?
Sila right click, ambil Properties, tengok TAB 'Target' dan ambil butang MOVE,
dan pilih DRIVE D: (Terpulang kalau anda hendak letak dekat E atau F ke,
tapi cadangan aku adalah D:.
Dia akan tanya, "Are you want to move your file.. blablabla" Tekan saja YES.
Dia akan pindah semua isi dalam My Documents itu dari C: ke D:.
Jadi My Documents anda akan berada di D:
e) Kenapa? Apa bezanya? Ada kesan ke? OK. Kesannya adalah dari segi jangka hayat
DRIVE C: Sebab untuk pengetahuan anda semua, fragmented file,
banyak terhasil dari benda-benda kecil seperti text file, grafik macam gambar.
Tapi biasanya pada apa-apa jenis aplikasi yang berasaskan teks seperti
Word, Excel dan sebagainya. Kerana fail itu sentiasa berubah, diubah,
dan ini menyebabkan dia berterabur di dalam harddisk.
Jadi bila kita sudah pindahkan My documents dari C: ke D:
(Nota: kalau windows2000 dan XP, My Documentsnya duduk dalam C:Documents and Setting,
dan saranan aku? Sila pindahkan!) kita akan mengurangkan kejadian
"fragment" pada drive C: (Anda boleh bezakan sendiri bila anda sudah cuba,
anda buka program Defragment anda dan analyze Drive c tu. Jadi di sini,
drive D: anda akan terjadi proses "fragment" yang kerap!
Itu tak jadi masalah, kerana bila anda defragment drive
D:, proses defragment tidak akan ambil masa yang panjang sebab dia tak perlu ambil
tahu fail sistem, driver dan pelbagai jenis fail (yang itu semua duduk dalam C:)
dan jaminan aku?
Drive C: anda akan kurang menghasilkan FRAGMENT file...
(anda cuma perlu defrag C: anda sebulan sekali atau 2 bulan sekali
yang tentunya tidak akan mengambil masa yang lama kerana defragmenter
tidak perlu ambil kisah pada fail yang berlainan format!)
f) Satu lagi... Temporary folder (Ada dua, satu TEMP satu lagi Temporary Internet Files).
Yang ni adalah salah satu folder "kegemaran dimana FRAGMENT terjadi"
kerana seperti yang aku dah jelaskan di atas; "kedudukan file sentiasa berubah".
Jadi sama seperti My Documents, pindahkan dia
(di sini mari kita jadikan drive D: kita sebagai folder yang bermasalah
dan tempat FRAGMENT) Bagi temporary folder iaitu TEMP, kalau dalam Windows98,
ME caranya, bukak MS-DOS dan taip command seperti ini -> SET TEMP=D:TEMP dan tekan enter,
lepas itu SET TMP=D:TEMP dan tekan enter. Kalau nak lagi advance, edit fail
autoexec.bat dan masukkan variable itu.
Untuk Windows 2000 dan XP pulak, right click My Computer pilih Properties,
cari TAB Advance, dan tengok ada button "Environment Variables", klik itu,
dalam Environment Variable, cari kolum User variables for (NAMA ANDA),
edit setiap variable yang ada TEMP, TMP dan tukar jadi D:TEMP.
Kemudian tengok bawah, kolum "System Variable", seperti diatas cari TEMP dan TMP,
tukar seperti di atas. So temporary folder akan berada di dalam drive D:
g) Temporary Internet Files. Buka Internet Explorer punya properties,
Tengok kolum 'Temporary Internet files' klik butang "Settings..."
(tambahan: pastikan anda klik 'check for newer versions of stored
pages:' kepada "every visit to the page").
Sebabnya? Setiap kali anda bukak sesuatu web, dia akan refresh page itu,
dan buka display balik page yang anda pernah buka (page yang sama) sebelum itu
Kemudian, tengok kolum "temporary internet files folder". Apa-apahal,
drag dulu 'amount of disk space to use' itu kepada 16MB (recommended: 12-16MB).
Tidak perlu besar-besar sangat. Dan klik butang "MOVE FOLDER..." dan seperti biasa,
sila ambil Drive D: dan Windows akan suruh anda LOG OFF. Dan sila logoff...
Selesai sudah proses pengasingan. Sekarang ini apa yang anda nampak?
Drive C: cuma ada sistem iaitu C:WINDOWS atau C:WINNT, dan folder
Program Files (untuk Windows2000, XP ada folder Documents and Settings).
Pastikan cuma folder itu sahaja yang ada dalam C:!
Anda akan mendapat hasilnya... Dan anda akan nampak bahawa folder yang
perlu di-defrag adalah drive D: dan ini tidak menjadi masalah kerana proses
defragment takkan mengambil masa kalau defragmenter itu tidak pening kepala
hendak bezakan antara fail sistem, program dan data.

Korang dah letih shut down pc cara lama? ..
Aku ada cara untuk jimatkan masa korang; try la apa yg aku tulih nih.. ok

1. klik kanan kat desktop pastu amik new - shortcut.
  Taipkan C:WINDOWSRUNDLL.EXE user.exe,exitwindows dan klik Next.
2. Taip je nama shortcut baru tuh (Cth: Shut Pc atau ape jer la .. hehh 
  Klik Finish.

3. Klik kanan kat shortcut tadi dan amik properties
  pastu kat shortcut key tuh pilih la kunci apa nak pakai ngan shortcut tadi (Cth: F12).
  Klik Ok.
4. Nah! sekarang nie .. korang takyah dah susah² klik start then shut down.
Just tekan je shortcut key tuh .. Automatik Pc korang shut Down .. Kan best tuh! ..
]
5.clearkan file² dlm folder x:/windows/prefetch setiap kali lepas habis guna pc.
hasilnya, pentium 3 1GHz ngan 384 ram aku boleh start kurang dari 5 saat. dasat la bg pc yg dah outdated.

menamakan semula imej dengan cara serentak
Untuk menamakan semula imej dengan cara serentak, ikutilah langkah berikut:
1. Pilih imej yang hendak ditukarkan namanya. Ikuti langkah di bawah untuk memilih imej yang banyak dengan lebih mudah:
? Jika imej berada di dalam satu folder, gunakan arahan Select All dengan menekan kekunci CTRL + A
? Jika imej yang hendak dipilih berada di lokasi yang berturutan di dalam folder yang sama, klik imej yang pertama, tekan SHIFT dan kemudian klik imej yang terakhir, tanpa melepaskan kekunci SHIFT itu. Semua imej yang berada di antara susunan imej pertama dan terakhir akan dipilih secara automatik.
? Jika anda ingin memilih imej yang tidak berada di dalam susunan pula, tekan kekunci CTRL dan seterusnya mengklik diatas imej pilihan, anda boleh terus meng klik diatas beberapa imej sekali gus tanpa melepaskan butang CTRL. Teknik ini akan memudahkan anda memilih imej yang berlainan susunan secara serentak.
2. Setelah imej dipilih anda boleh membuat perubahan nama imej serentak dengan menekan butang kanan tetikus dan memilih menu Rename
Dengan hanya menukarkan nama satu imej yang terdapat di dalam pilihan,
kesemua nama fail yang telah dipilih akan ditukarkan secara automatik mengikut nama yang diberikan.
Untuk mengelakkan persamaan di dalam nama fail, nombor bersiri akan ditambah secara automatik pada penghujung setiap nama fail yang dipilih.
Jika kamera digital atau telefon bimbit mempunyai kemudahan meletakan nama secara automatik, anda boleh juga menggunakan kemudahan itu yang mana, nama fail akan ditambah semasa gambar itu diambil.
PENGIRAAN
Pengiraan ringkas boleh dilakukan di dalam perisian ‘Word’ itu sendiri tanpa perlu menggunakan perisian pengiraan yang lain.
Tapi arahan ini tidak terdapat di dalam Menu Word sedia ada. Kemudahan itu perlu diaktifkan dan diletakkan di dalam menu sebelum ia boleh digunakan. Untuk mengaktifkan kemudahan itu ikuti langkah berikut:
1. Pergi ke Menu Tools dan pilih Customize.
2. Pilih tab Commands dan pilih kategori All Commands. Di dalam ruang Commands pilih ToolsCalculate.
3. Tarik Command ToolsCalculate dan pilih menu Tools, letakkan Command ToolsCalculate di bawah AutoSummarize.
4. Untuk mendapatkan jumlah di antara nombor yang terdapat di dalam dokumen, anda hanya perlu tandakan (highlight) nombor dan pilih.
5. Jawapan pengiraan akan dipaparkan di bahagian bawah skrin.
Keputusan pengiraan juga disimpan di dalam memori dan boleh dipaparkan semula di dalam dokumen dengan menggunakan arahan Paste. Pengiraan juga boleh dilakukan untuk nombor yang berada di dalam perenggan yang ditandakan (highlight).


Windows Media Player
Pada kebiasaan, Windows Media Player akan menyimpan senarai fail-fail media yang kerap dimainkan ke dalam History. Ini bertujuan bagi memudahkan pengaksesan semula fail-fail media tersebut. Bagaimanapun, pengguna lain yang mempunyai akses komputer anda boleh melihat maklumat-maklumat ini. Jika anda mengutamakan privasi, anda boleh membuang terus History dengan cara:
1) Dalam WMP, pilih menu Tools -> Options
2) Dalam kekotak "Options", pilih tab "Privacy"
3) Buang tanda "Save file and URL history in the player"
4) Klik butang "Clear history".
5) Klik "OK"

Gambarajah 1: Opsyen dalam Windows Media Player




membuang fail-fail spyware
Jika anda sering bertembung dengan masalah untuk membuang fail-fail spyware tetapi gagal, cuba tips berikut:
1. Pastikan sistem anda dapat melihat fail-fail sistem dan juga yang tersembunyi.
2. Tutup semua aplikasi.
3. Restart komputer anda dan masuk ke dalam Safe Mode. Program-program spyware lazimnya gagal berfungsi apabila Windows berada dalam Safe Mode.
4. Periksa proses yang sedang berjalan menggunakan CTRL+ALT+DEL dan matikan program yang diragui. Jika anda tidak dapat menggunakan Windows Task Manager, anda boleh cuba menggantikannya dengan utiliti Process Explorer:
http://www.sysinternals.com/Utilities/ProcessExplorer.html
5. Setelah program spyware berjaya dimatikan, sekarang gunakan MS-DOS untuk membuang fail spyware tersebut. Klik Start -> Run taipkan cmd.exe dan klik OK.
6. Arahan untuk membuang fail spyware adalah seperti berikut:
del foldernamafailtrojan.exe
Arahan Perintah
C:> del foldernamafailtrojan.exe

7. Andai fail tersebut masih berdegil, ubah atribut fail tersebut menggunakan arahan berikut:
attrib -r -s -h namafailtrojan.exe
Arahan Perintah
C:> attrib -r -s -h namafailtrojan.exe

8. Jika masih tidak berjaya, buang menggunakan program Move On Boot

Pernahkah komputer anda mengalami situasi lembap dan tergantung (hang)? Apakah faktor yang menyebabkan komputer anda mengalami situasi seperti ini?
1. Cakera keras (hard disk drive) anda tidak dipernah melakukan proses difragment.
2. Terdapat banyak perisian (software) yang dipasang (install) pada cakera keras anda.
3. Spyware / virus / trojan sedang beroperasi di komputer tanpa anda sedari.
4. Kapasiti memori (RAM) komputer anda hanya sedikit dan tidak mampu menjalankan proses applikasi yang berat seperti Adobe Photoshop yang memerlukan RAM berkapasiti 512MB (recommended)
5. Cakera keras anda tidak dibuat proses pembahagian (partition)
6. Cakera keras anda mempunyai bad sector
QUOTE
Setelah meneliti faktor-faktor ini, apakah jalan penyelesaian yang perlu anda ambil? Di bawah ini, disertakan antara langkah penyelesaian yang berguna kepada anda.
1. Lakukan proses difragment pada cakera keras (hard disk drive) anda sekurang-kurangnya sekali sahaja seminggu. Jika anda malas melakukan sekali seminggu, anda boleh jalankan proses ini sebulan sekali.
2. Lakukan proses Disk cleanup setelah selesai melayari internet. Saya lebih suka menggunakan perisian ccleaner yang lebih efektif daripada utiliti windows iaitu Disk cleanup. Perisian ccleaner boleh didapati di laman http://www.ccleaner.com/
3. Anda juga boleh memindah turun (download) perisian seperti Microsoft Antispyware dan AVG Anti Virus Free Edition untuk mencegah serangan spyware dan juga virus.
4. Buang (uninstall) perisian yang tidak digunakan atau yang jarang digunakan.
5. Anda boleh melakukan proses pembahagian (partition) pada cakera keras jika kapasiti cakera keras adalah besar. Bagi Windows XP, digalakkan membuat pembahagian dalam format NTFS.
6. Bagi cakera keras yang mempunyai bad sector, anda boleh melakukan prose Low Level Format. Kepada yang kurang arif dalam melakukan proses Low Level Format, sila dapatkan bantuan daripada rakan anda yang arif dalam hal ini. Jika cakera keras anda mempunyai banyak bad sector, anda dinasihatkan membeli cakera keras yang baru.
7. Jika komputer anda mempunyai kapasiti memori (RAM) yang sedikit, anda boleh mengeluarkan sedikit belanja untuk membeli memori yang lebih besar kapasitinya.
8. Anda juga boleh mengurangkan bilangan proses startup. Anda boleh pergi ke Start Menu > Run dan kemudian taipkan msconfig dan diikuti dengan enter. Selepas itu pilih startup taskbar dan buang (uncheck) kotak applikasi yang tidak diingini. Klik Ok dan restart komputer anda.
9. Anda boleh mengurangkan bilangan Font yang terdapat di komputer anda.
_________________
Folder Tersembunyi
Hari nie saya nak ajar buat folder tersembunyi kepada anda Folder tersembunyi ni berguna juga kepada anda untuk sembunyikan fail-fail penting.
Langkah pertama :
Klik Kanan –> Select ‘New’ –> Folder
Langkah Kedua :
Sekarang “Rename” Kan Folder Tersebut
Tekan “ALT”, jangan lepaskan kemudian tekan 0160 pada Num Lock Keyboard anda.
Pastikan folder anda seperti gambarajah dibawah
Langkah Ketiga :
Klik Kanan pada folder, pilih properties.
Klik pada Customize  Change Icon
Langkah Keempat :
Pilih Icon tersembunyi seperti gambarajah diatas.
Klik Ok, Kemudian Apply..
1. Membuat Folder Hidden Agar TETAP Hidden.
Folder yang telah di’hidden’ masih boleh dilihat jika folder option-nya kita klik pada “show all bla2…” walaupon kita menukar iconnya dgn cara sblm ini jika kita ter’drag’ kita boleh ternampak folder yang disembunyi.
Jika anda menggunakan OS Windows XP keatas, kita tidak dapat menetapkan katalaluan(password) pada folder tersebut.
JIka ada sesiapa yg tahu caranya secara Interface pada WinXP mintak kita berkongsi bersama.
Tetapi yg sy tahu hanya blh jika kita gunakan perisian khas utk itu pada XP.
Kita boleh masih boleh menetapkan pword pada folder sebenarnya pd XP tetapi kenalah sedikit command jika tidak mahu menggunakan perisian tertentu(kita kena jd programmer kejap)
Saya tidak mahu menyentuh cara ini kerana tidak semua org mahir dgn promgraming(sy sendiri pon x mahir programming)
Tetapi jika anda masih menggunakan Win98,ME keatas anda masih blh membuat demikian(takkan masih guna Win98&ME kot heheheheh…).
Agar folder yang hidden tetap hidden/tidak nampak, saya ada sedikit tips yang saya tahu dan sy telah praktikkan:
Caranya…. kita mengunakan regedit
1. sblm itu sedikit penerangan tentang regedit….
Regedit merupakan system background yang amat TERPENTING dlm OS windows…seseorg hacker@craker akan meyerang/
mengangu system ini bg membolehkan dia mengaktifkan Trojan,Worm(virus),adware,spyware dan kita juga boleh membuang virus+trojan secara manual jika perisian anti virus
kita tidak dapat mengesan+berfungsi dgn baik dan mcm2 lg (ada caranya) dan komputer kita pon jd gelong akibat terkena serangan tersebut…..semuanya tertumpu pada system ini.
Dan jika anda tidak mahir untuk mengendalikan system ini juga akan membawa padah pada komputer anda sendiri…so jgn memandai nak ubah apa2 yg tidak kita tak tahu
Ok kita mulakan utk membuat Hidden Tetap Hidden ini…
1.start
2.run (taipkan REGEDIT) windows Registry Editor akan keluar
3.ikuti langkah ini 1 per 1 dengan teliti
3.1 lihat pada key tersebut HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersion
explorerAdvancedFolderHiddenSHOWALL
4.Cari nama data RegPath pada ruangan sebelah kanan dan 2klik padanya
4.1 SoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced
5. Tambahkan huruf ‘d’ seperti ini - SoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvancedd
6. Tutup tetingkap regedit tersebut.
7. pilih folder yg ingin korang nak hiddenkannya dgn cara m’klikkan hidden(mcm bt hidden biasa tu…)
8. Refresh (dah hilang)
9. kemudian cuba uji folder tersebut dgn cara kita “show all kannya” pd tool-view-folder option-dan showkannya kat atas tuh…
Hasilnya mesti membuat anda terseyum lebar jika sblm ini folder yg kita hiddenkan sblm masih boleh dilihat org lain.
Sekarang folder akan tetap hidden. Selamat mencuba!!!
tak dapat double
Saya agak musykil sikit berkenaan tak dapat double click drive. Contoh.. dalam My computer ada Drive C, Drive D dan Drive E. Bila saya click drive tu.. ia tak berfungsi (Drive tu tak bukak / tak tak display content dalam drive tu). But bila saya 'right click' then Explore / Open.. baru boleh. namun leceh la. Kenapa boleh camtu.
apa yg saya lakukan..
Untuk remove tu.. seperti penyelesaian di atas.. remove saja autorun.inf pada removeable drive tersebut..
Caranya pada explorer
Folder Option --> View --> sila tandakan Show Hidden files and folders.
maka akan kelihatanlah kesemua file yg telah di hidden tersebut.
sila delete saja autorun.inf
dan kalu ada file (dlm folder ntah apa tu) inform.exe atau ravmone.exe mmg sukar untuk di delete sebab x ada write premission.
Caranya gunakan cmd..
edit inform.exe dan rosakkan isi dlm tu.. contoh taip apa2 lah.. atau delete apa2 dlm tu..
then save.. maka inform.exe tu akan corrupt  x dapat ler run
selepas tu.. bule lah delete...

google tips
saya terfikir buka tajuk pasal google tips ni sebab ada come acroos beberapa issue.
1] google boleh dijadikan alat untuk bypass defense parameter;
http://hacks.oreilly.com/pub/h/4807
http://www.oreillynet.com/pub/a/network/20...cted-sites.html

2] google desktop memboleh "file indexing",jadi anda boleh cari string dalam file(termasuk PDF). sangat berguna jika anda seorang penyelidik dan bertimbun2 file PDF dalam machine anda. sayangnya hanya version windows yang ada
http://www.oreillynet.com/pub/a/network/20...le_desktop.html
untuk (2), kalau dalam *nix mungkin ada option lain iaitu GNU Grep,atau -locate,which & find command. tapi bagaimana pulak untuk find strings in PDF dalam linux(other than using pdf2text) ?


Google Translator
saya mendapat IDEA menggunakan Google Translator sebagia proxy setelah kegagalan saya mengakses laman luar negara. Apa yang saya lakukan ialah saya ke
http://www.google.com/language_tools?hl=en
kemudian saya ke "translate page" . boleh pilih apa-apa bahasa asalkan ke English (jika anda nak baca dalam english)...
system Info
anda klik start -> Run -> taip "cmd" (tanpa " "), tekan enter
taip "systeminfo" (tanpa " "), tekan enter,
cuba lihat senarai update yg ada di situ

Windows XP : Setting utk save file kat desktop
Macam mana nak disable save file on desktop? boleh ke setting sedemikian dibuat? sbb kalau tak silap saya, desktop tu root directory kat XP..
try this..
click Start > Control Panel > Add or Remove Programs
tetingkap Add or Remove Programs terpapar indah....ada satu checkbox (Show Update) kat atas tetingkap tu..pasti kan check (dalam bahasa melayu nya "tandakan")...walla....segala window update will appear....
Masalah Activate windows
1. kena aktifkan juga..sama seperti memula pasang windows xp tuh.
2. masih sah..kalau tetiba dia kata tak sah, luangkan masa 10-20 minit untuk telefon microsoft malaysia suruh dia aktifkan dan tanya apasal boleh jadi tak sah.
3. ada satu file nama dia wpa.dbl yang terletak di WINDOWSsystem32 Salin file ni dan simpan di tempat selamat tanpa diketahui oleh sesiapa pun.
sekiranya perlu format pc tu, format dan pasang windows xp tersebut seperti biasa kemudian setelah selesai, salinkan file wpa.dbl yang kita dah simpan terlebih dahulu sebelum format itu ke tempat asal dia menggantikan file yang sedia ada tuh..menggunakan kaedah ini, kita tidak akan disuruh untuk aktifkan semula salinan windows xp kita.
Macamana nk pecah masuk password Administrator

Ko pergi kat c:winntsystem32
Carik logon.scr --> lepas tu rename jadik logon.sca
Lepas tu carik cmd.exe --> rename jadik logon.scr
Then ko reboot PC. Jangan logon dulu dan jangan usik apa-apa (keyboard atau mouse). Tunggu lama sikit - agak-agak dalam 15 minit.
Nanti satu command prompt seolah-olah macam screen saver akan kuar.
Ko taip net user administator 12345
Lepas tu ko logon la sebagai administrator .. password dia 12345
autoshutdown
klu aku nak tido sambil layan movie aku run je
shutdown -s -t 3600
xde la membazir letrik klu tertido sebelum cite tu abis...lepas 1 jam terus off

explorer.exe
nih masalah registry
erm.. camna ek mudah sekali repair le pakai cd tools..
atau tekan ctrl +alt+del
then run regedit atau regedt32
check value
HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsNT
CurrentVersionWinlogonShell
HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsNT
CurrentVersionWinlogonShell
ada tak explorer.exe
Boot
pc aku ada dua os, fedora core3 dgn winxp, bile aku nak start pc, aku nak jadikan winxp sbg default utk load windows, kalau biasanya dier akan boot fedora core dulu.. cmner nak wat..

start menu > system settings > bootloader
atau
redhat-config-boot
atau
vi /boot/grub/grub.conf
edit kat line "default=0" kau tukar samaada 0 atau 1 atau 2 bergantung kepada os kau
kalau nak lagi lama masa grub tu pada boot kau edit timeout dia kepada beberapa saat yang kau nak.
Repair OS tampa hila data
aku repair je balik OS dengan masukan CD-ROM pastu repair bukanya fresh install, semua data yang kat dalam HDD tu tak ler hilang.
Buang duel boot
Ada satu pc ni ada 2 windows. asalnya windows xp home (partition C), tapi tuan dia dah termasukkan cd xp pro di partition D. jadi selepas tu akan keluar menu dual boot tu. camna untuk buang menu tu?
jawapan
edit boot.ini file dalam C:/. Delete line yang mengandungi OS yang tak pakai.
Atau taip
bootcfg /delete /id 2

Hide folder

satu cara yg aku selalu guna ialah (utk winxp pro jer):
1) Pi kat Tools > Folder Option
2) Pi kat View tab
3) carik Use simple file sharing (Recommended) - default checked, unchecked kan dia.
4) pastu Right Click kat folder yg nak lock tu, amik Properties
5) pilih Security tab
6) tengok kat Group or user names
7) remove semua yg ada dlm list, tinggalkan nama akaun kita jer dan Administrator (kalo nak buang admin pun boleh gak)
kalo masa nak remove user tu ade alert message, click kat Advanced button.
9) tengok kat tab Permissions dan Auditing
10) kat situ ade 2 check box, unchecked dua-dua skali (default yg first jer checked)
11) pastu proceed.
12) dgn cara nie tadak user lain boleh access folder kita tadi, tapi ada cara gak nak bukak balik, bila dia replace owner utk folder tu, tapi biasanya advanced user jer yg tau buat, kut....
nie cara yg aku selalu guna. try la, akibatnya tanggung sendiri

Nak remove fail degil
run "regedit", cari kat
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionUninstall
delete yg mana nak di delete (berhati2 bila bermain2 dgn registry editor ye

Tip Win Xp
msconfig= try ler main dulu kat sini ada hal kita discuss
regedit = untuk edit registry....
sysedit = untuk edit system check it out!!!
kalau pakai ms-dos command, just taip "control" dan tekan enter.
winipcfg - command utk tgk/tukar ip address .... sesuai if windows dienablekan sebagai dhcp client.
Katakan anda terhilang file driver windows katakan lar... dhcp.dll ..
Kalau dalam win98
Pergi Start->Program->Accessories->System Tool->Tool->System File Checker.. Pastu type lar file nak di repair dhcp.dll dan sources win98...
win95
Dari ms-dos prompt guna command extract.. Sorry no details sebab aku lebih banyak guna win98..
Kan tak payah reinstall balik
caculator
start->run
taip calc -> enter
kalau kita nak check ip address tanpa perlu check kat network neighborhood properties atau taip msconfig, masuk ke ms-dos mode, pastuh taipkan ipconfig
Ini adalah untuk jalankan microsoft management console.
Lepas tu cari fail dengan extension .mmc anda akan bertemu dengan
pelbagai utiliti yang tersembunyi.
Start -> Run -> mmc
Untuk Xcopy boleh gunakan
XCOPY /E
untuk lebih pasti sila taip xcopy /?
Untuk transfer OS dinasihatkan agar mengguna pakai Ghost.
kalau kau nak buat xcopy.... bleh beb.. tapi kalau os kau tuh kau dah mount... windows & hidden file tak semua yg masuk... sebab dia tgh mount... jadi.. kalau still nak buat xcopy.. masa boot.. interupt (F8) then buat command
c:> xcopy *.* d:
akuinsan, kalau kau tak nak pakai ghost, kau boleh guna xcopy32, tak silap aku, pernah gak dibincangkan kat sini. Dulu aku selalu guna xcopy32 untuk copy file dari satu hd ke satu hd yang lain. Commandnya : xcopy32 c: d: /s/e/r/c/h
description /s/e/r/c/h :
/s - copies directories & subdirectories except empty ones
/e - copies directories & subdirectoris including empty ones
/r - overwrite read-only files
/c - continues copying even if errors occur
/h - copies hidden & system files also
save drivers
Kau nak save drivers untuk apa? windows ka linux?
In windows(win98) kalau tak silap aku, pergi My Computer right click dan pilih Properties. Lepas tu pergi Device Manager. Example driver graphic card kau, pilih graphic card kau, double click, dekat drivers ada drivers browse or etc la. Tengok kat sana.. kalau tak silap aku ada list driver yang digunakan.
Win XpTak boleh Shut Down
Cuba edit regisrty :
HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerCleanShutdown ....
Pastikan data nya ... (0)
HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindows NTCurrentVersionwinlogin .... powerdownAfterShutDown .. tukar kan data nya ke 1
kemudian ;
HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindows NTCurrentVersionwinlogon .. powerdownAfterShutDown ..
tukarkan data nya ke 0
atau
Klik pada Desktop >Properties>Screen Saver > Power
Ko cari dalam tetingkap2 tu (aku xingat), Enablekan Power Managment. (tik kan)
pas tu apply + OK
try shut down 

Teknik mengemaskini 'driver'

Ketika anda sedang mengendalikan komputer peribadi (PC), kadangkala timbul masalah yang melibatkan perkakasannya. Masalah ini mungkin berpunca daripada kerosakan "driver" perkakasan tersebut. Jika tidak rosak sekalipun, anda mungkin ingin mengemaskini "driver" lama dengan yang baru. Meskipun hal seperti ini jarang berlaku, namun pengguna baru perlu tahu cara-cara untuk menangani masalah berkaitan "driver",

Sebelum itu, adalah lebih baik jika anda memahami apa yang dimaksudkan dengan "driver". Sebenarnya, "driver" merupakan fail-fail perisian dalam sistem berasaskan Windows yang mengawal peranti dalaman atau luaran, seperti modem, kad video, pengimbas atau pencetak, Windows menggunakan "driver" untuk membantu sistem tersebut berkomunikasi dengan peranti-peranti yang dipasang dan dihubungkan padanya.
Versi Windows yang dikeluarkan setakat ini (Win 95 / 98 / ME/XF/NT/2000) tampil dengan "driver" binaan dalam. "Driver" tertentu selalunya dipasang secara automatik apabila peranti baru ditambah, tetapi dengan syarat "driver" tersebut tersedia dalam koleksi Windows. Kadangkala sistem tidak mengenali "driver" baru dan anda perlu memasang "drivernya" secara manual dari disket atau cakera padat (CD) atau dari Internet.
Kadangkala lebih baik jika anda menggunakan "driver" yang telah disediakan pembuat peranti berbanding menggunakan "driver" yang sedia terbina dalam Windows. Ini kerana, "driver" pembuat peranti biasanya lebih terkini dan ditulis dengan baik. Selain itu, anda mungkin perlu mengemaskini "driver" jika peranti itu gagal berfungsi dengan baik. Kegagalan ini boleh disebabkan oleh pepijat yang ada pada "driver" tersebut.
Sebelum mengemaskini mana-mana "driver", anda perlu mendapatkan failnya daripada tapak Web tertentu. Kebanyakan pembuat peralatan menyediakan khidmat dan sokongan pelanggan di tapak Web mereka yang turut menyediakan fail-fail "driver". Selain di dalam talian, "driver" juga boleh dibekalkan bersama peranti melalui disket atau cakera padat (CD). Bagaimanapun, versi terkini selalunya ada di tapak Web pembuat.
Jika ingin mencari "d

2 comments: