Wednesday, February 10, 2010

Tip mudah sepatutnya anda tahu



Buang duel Boot
system properties!!!! (right click my computer pilih properties...)
click kat tab "Advance" kat "Startup and Recovery" click Settings then baca System Startup... click "Edit" kat 'to edit startup options file Manually'
then kat [operating System]
delete OS yang ko tak leh pakai...!!!
Satu cara lagi
Just edit file c:boot.ini
Cepatkan boot
1. Start / Run / Regedit
2. HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > CurrentControlSet > Control > Session Manager > MemoryManagment > PrefetchParameters
3. Lihat panel sebelah kanan. Double klik kat "EnablePrefetcher".
4. Setkan value dia antara 5 - 7 kemudian tutup registry windows dan restart pc anda.
Tambahan.
1. Lepas restart pc, klik kat My Computer.
2. Kemudian klik C:WindowsPrefetch.
3. Buang fail² yg tak berguna. kalau anda kurang pasti buang semua fail kat folder tuh.
4. Reboot pc anda dan...enjoy 

masuk control panel
> pilih user accounts
> pilih akaun
> di related task pilih prevent a forgotten password
> ikut arahan seterusnya................

kalau lupa password lagi, boleh laaa guna disket tuuu untuk buat password baru....................

[ cara shortcut aku shutdown ]
Control Panel -> Power Options -> Advanced (tab) -> Power buttons: Select Shut down..
aku picit je butang power kat cpu tu terus shutdown.. :mrgreen:
. buat yang nak recover windows XP tuh ..
1) dapatkan installation CD ..
2) boot up instalaltion CD
3) masa tanya setup & recover pi tekan setup .. dia akan check system etc..
4) then lepas dia detect dia akan tanya nak remove ker nak buat install baru.. masa nih baru pakai Recover..
5) tunggu recover.. process.. sampai habis reboot dia akan setup balik apa2 yang perlu then reboot kali kedua..
6) lepas reboot kali kedua masukkan XP punya serials.. number biasa la.. yang XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXX tuh..
7) then reboot wala.. dapat system yang dah recover..  ngan seting lama..  dan jangan lupa lak patch.. remove virus etc..  kang kena virus balik .. 
note : dia akan minta activation kalau takda activation.. depends on CD installation ler
How to Hide Splash Windows At Startup
1. Klik kanan kat My Computer
2. Klik Properties
3. Pergi ke Advance
4. Klik Setting di bawah Startup and Recovery
5. Klik Edit
6. Tambah '/SOS' selepas '/fastdetect'

Tak perlu activate
Selepas anda install Windows Xp pada komputer anda, file registration setting di simpan di dalam fail 'wpa.dbl' yang terletak di dalam folder WINDOWS\system32.Salin fail ini dan simpan.Jika di lain masa anda re-install Windows XP , salin dan tindankan fail 'wpa.dbl' yang telah di simpan dengan fail baru.Dengan cara ini, anda tak perlu lagi reactivate Windows XP anda.
Cara ini hanya berkesan untuk di gunakan di komputer anda sendiri.



Kesan Bunyi BIOS
Bagi Motherboard yang di lengkapi dengan :
AMI BIOS
Sekiranya BIOS mengeluarkan bunyi BEEP sekali
Kemungkinan RAM mempunyai masalah/Defective atau Pemasangan RAM yang tidak betul.
6 BEEPS
GATE A20 error , Kebiasaannya disebabkan oleh keyboard yang defective atau rosak.
8 BEEPS
Kemungkinan Video Card mempunyai masalah/Defective atau Pemasangan Video yang tidak betul.
11 BEEPS
Checksum Error, melibatkan CMOS bateri didalam Motherboard. Periksa Bateri CMOS kemungkinan sudah lemah atau habis.
--------------------------------------------------------------------------------------
Award BIOS
BIOS mengeluarkan Bunyi BEEP yang panjang
Memory ERROR atau RAM tidak dipasang pada Slotnya dengan betul.
1 BEEP panjang , 2 BEEP pendek
Menandakan Video Card menghadapi masalah dan kemungkinan rosak.
Boleh juga disebabkan oleh pemasangan yang tidak betul.
1 BEEP panjang , 3 BEEP pendek
Terjadi disebabkan oleh keyboard yang tidak dipasang atau kemungkinan Defective. Juga Video Card error yang disebabkan oleh BIOS yang starting dengan BIOS version 4.5
BEEP yang berpanjangan (Continuos BEEP)
Memory/RAM atau Video Card tidak dipasang (Not Detected)
--------------------------------------------------------------------------------------
Pheonix BIOS
1 BEEP, 1 BEEP, 4 BEEPs
Disebabkan oleh BIOS yang tidak berfungsi (Malfunction)
1 BEEP, 2 BEEPs , 1 BEEP
Disebabkan oleh Motherboard yang rosak (Defective)
1 BEEP, 3 BEEPs, 1 BEEP
Masalah yang disebabkan oleh RAM yang bermasalah atau pemasangan RAM yang tidak betul.
3 BEEPs, 1 BEEP, 1 BEEP
Juga disebabkan oleh Motherboard yang rosak (defective)
3 BEEPs, 3 BEEPs, 4 BEEPs
Video Card yang tidak berfungsi atau disebabkan oleh pemasangan Video Card yang tidak betul.

paparan desktop computer banyak
Kekadang anda rasa lambat je nak keluar paparan desktop komputer
anda… Ini kerana proses program load startup pada komputer anda
terlampau banyak.. Anda boleh tengok
Itulah menyebabkan komputer anda lambat untuk memaparkan desktop.. Anda boleh mempercepatkannya dengan membuang program2 yang tidak penting dengan menggunakan msconfig… Tips-tipsnya ialah :-
1. Klik Start, dan klik run
2. Taip perkataan msconfig, anda akan dipaparkan dengan System Configuration Utility.
3. Klik pada Startup tab
4. Pilih program yang anda tak mahu load pada startup. Tick untuk program yang hendak di load pada startup.
5. Klik Apply
6. Anda akan dipaparkan dgn msg box, klik pada restart.
7. Tengok perubahan yang berlaku.
Speed up Windows XP Shutdown
Open REGEDIT and navigate to ‘HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop’
Highlight the ‘WaitToKillAppTimeout’ value.
Set it to ‘1000′.
Now highlight the ‘HungAppTimeout’ value
Set it to ‘1000′ also.
The second part of this tip changes the same settings, this time for all users on the system.
Open REGEDIT and navigate to ‘HKEY_USERS.DEFAULTControl
PanelDesktop’
Highlight the ‘WaitToKillAppTimeout’ value.
Set it to ‘1000′.
Now highlight the ‘HungAppTimeout’ value.
Set it to ‘1000′ also.
In the third part of this tip, we will alter a second registry setting to decrease the amount of time Windows XP will wait before shutting down active services after receiving a shut down command.
Open REGEDIT and navigate to
‘HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetControl’
Highlight the value ‘WaitToKillServiceTimeout’
Change this value to ‘1000.’
This should help to considerably speed up the time Windows XP takes to shut itself down.
Auto kill tasks on shutdown
By default, Windows XP will prompt the user for input if there are one or more applications which have crashed or are not responding and it receives a shut down command. This halts the shutdown process entirely until the user approves the stopping of the non-responsive app.
By altering the registry slightly, Windows XP can be set to close crashed applications automatically. While this does not technically speed up the shut down process, it does streamline it, and ensure that the user will not give the shutdown command then get up and leave, only to find the PC still powered on because Windows never received input on what to do with a hung application.
To allow Windows XP to close non-responsive applications automatically upon shutdown:
Open REGEDIT and navigate to ‘HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop’
Highlight the value ‘AutoEndTasks.’
Change the value to ‘1′
XP will now be able to close hung applications without user input during the shutdown process.
Berikut adalah langkah-langkah untuk membuang program Windows Messenger versi 4.7 dari Windows:
Membuang Windows Messenger 4.7
1. Pastikan program Windows Messenger ditutup terlebih dahulu.
2. Klik butang Start dan Pilih Run.
3. Masukkan arahan berikut ke dalam kotak Run:
RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%INFmsmsgs.inf,BLC.Remove
4. Restart komputer anda.
Supaya tak lembab
Ramai orang yang tahu install OS Microsoft Windows sendiri
dan ramai juga yang selalu merungut Windowsnya selalu sangkut (hang),
keluar skrin biru, keluar error itu dan ini.
Di sini aku akan cerita sedikit pengalaman aku mengurangkan
kejadian yang tidak diingini seperti ini.

a) Asingkan DRIVE. Maknanya, kurang-kurang dalam harddisk anda
  mesti ada beberapa PARTITION (Partition adalah drive C: D: E:
  dan biasanya dibuat dalam satu harddisk). Setiap kali kita install WINDOWS,
  dia akan diinstall dalam C:WINDOWS (untuk windows95, 98 ME, dan XP)
  dan C:WINNT (untuk WinNT atau Windows2000).
Ramai orang yang tak ambil pusing tentang perkara kecil macam ini,
tapi inilah sebabnya mengapa harddisk selalu hang, crash dan sebagainya.
Caranya?
 Pastikan anda sentiasa ikut prosedur, Program Files perlu diisi dengan
  Software 3rd party atau apa-apa jenis software lain.
  jadi setiap kali kalau anda Install, kalau dia point ke tempat lain,
  Contoh C:DELL tukar biar dia jadi "C:Program FilesDELL"
  (Sila bubuh "", kerana setiap 'Long Filename'
  (File yang ada space) perlu dibubuh tanda "" tu.
Biasanya bila nak install, ada sesetengah installer yang tak boleh baca
Long Filename macam Program Files tu, so kita bubuhlah MS-DOS name
dia PROGRA~1 dan akan jadi C:PROGRA~1DELL)
c) Seperti di atas, pastikan drive C anda cuma ada ini sahaja:
  C:WINDOWS atau C:WINNT, C:Program Files dan kalau ko guna Windows2000,
  XP dia akan ada C:Documents And Settings.
Kalau Windows98, ME ada My Documents. Haaa, yang folder
My Documents tu kita nak cerita panjang lebar lagi kat bawah 
d) My Documents adalah folder yang selalu menjadi tumpuan ramai,
oleh kebanyakan software, terutamanya Microsoft Office,
dan banyak 3rd party software yang lain.
Setiap kali kita nak save sesuatu benda, WORD, EXCEL, POWERPOINT,
ZIP file dan sebagainya, dia akan keluar kotak save yang menunjukkan folder My Documents.
Folder inilah yang selalunya mewujudkan "fragmented file"
(fail yang berterabur) di dalam harddisk.
Seterusnya, anda nampak shortcut folder My Documents dekat desktop komputer tu?
Sila right click, ambil Properties, tengok TAB 'Target' dan ambil butang MOVE,
dan pilih DRIVE D: (Terpulang kalau anda hendak letak dekat E atau F ke,
tapi cadangan aku adalah D:.
Dia akan tanya, "Are you want to move your file.. blablabla" Tekan saja YES.
Dia akan pindah semua isi dalam My Documents itu dari C: ke D:.
Jadi My Documents anda akan berada di D:
e) Kenapa? Apa bezanya? Ada kesan ke? OK. Kesannya adalah dari segi jangka hayat
DRIVE C: Sebab untuk pengetahuan anda semua, fragmented file,
banyak terhasil dari benda-benda kecil seperti text file, grafik macam gambar.
Tapi biasanya pada apa-apa jenis aplikasi yang berasaskan teks seperti
Word, Excel dan sebagainya. Kerana fail itu sentiasa berubah, diubah,
dan ini menyebabkan dia berterabur di dalam harddisk.
Jadi bila kita sudah pindahkan My documents dari C: ke D:
(Nota: kalau windows2000 dan XP, My Documentsnya duduk dalam C:Documents and Setting,
dan saranan aku? Sila pindahkan!) kita akan mengurangkan kejadian
"fragment" pada drive C: (Anda boleh bezakan sendiri bila anda sudah cuba,
anda buka program Defragment anda dan analyze Drive c tu. Jadi di sini,
drive D: anda akan terjadi proses "fragment" yang kerap!
Itu tak jadi masalah, kerana bila anda defragment drive
D:, proses defragment tidak akan ambil masa yang panjang sebab dia tak perlu ambil
tahu fail sistem, driver dan pelbagai jenis fail (yang itu semua duduk dalam C:)
dan jaminan aku?
Drive C: anda akan kurang menghasilkan FRAGMENT file...
(anda cuma perlu defrag C: anda sebulan sekali atau 2 bulan sekali
yang tentunya tidak akan mengambil masa yang lama kerana defragmenter
tidak perlu ambil kisah pada fail yang berlainan format!)
f) Satu lagi... Temporary folder (Ada dua, satu TEMP satu lagi Temporary Internet Files).
Yang ni adalah salah satu folder "kegemaran dimana FRAGMENT terjadi"
kerana seperti yang aku dah jelaskan di atas; "kedudukan file sentiasa berubah".
Jadi sama seperti My Documents, pindahkan dia
(di sini mari kita jadikan drive D: kita sebagai folder yang bermasalah
dan tempat FRAGMENT) Bagi temporary folder iaitu TEMP, kalau dalam Windows98,
ME caranya, bukak MS-DOS dan taip command seperti ini -> SET TEMP=D:TEMP dan tekan enter,
lepas itu SET TMP=D:TEMP dan tekan enter. Kalau nak lagi advance, edit fail
autoexec.bat dan masukkan variable itu.
Untuk Windows 2000 dan XP pulak, right click My Computer pilih Properties,
cari TAB Advance, dan tengok ada button "Environment Variables", klik itu,
dalam Environment Variable, cari kolum User variables for (NAMA ANDA),
edit setiap variable yang ada TEMP, TMP dan tukar jadi D:TEMP.
Kemudian tengok bawah, kolum "System Variable", seperti diatas cari TEMP dan TMP,
tukar seperti di atas. So temporary folder akan berada di dalam drive D:
g) Temporary Internet Files. Buka Internet Explorer punya properties,
Tengok kolum 'Temporary Internet files' klik butang "Settings..."
(tambahan: pastikan anda klik 'check for newer versions of stored
pages:' kepada "every visit to the page").
Sebabnya? Setiap kali anda bukak sesuatu web, dia akan refresh page itu,
dan buka display balik page yang anda pernah buka (page yang sama) sebelum itu
Kemudian, tengok kolum "temporary internet files folder". Apa-apahal,
drag dulu 'amount of disk space to use' itu kepada 16MB (recommended: 12-16MB).
Tidak perlu besar-besar sangat. Dan klik butang "MOVE FOLDER..." dan seperti biasa,
sila ambil Drive D: dan Windows akan suruh anda LOG OFF. Dan sila logoff...
Selesai sudah proses pengasingan. Sekarang ini apa yang anda nampak?
Drive C: cuma ada sistem iaitu C:WINDOWS atau C:WINNT, dan folder
Program Files (untuk Windows2000, XP ada folder Documents and Settings).
Pastikan cuma folder itu sahaja yang ada dalam C:!
Anda akan mendapat hasilnya... Dan anda akan nampak bahawa folder yang
perlu di-defrag adalah drive D: dan ini tidak menjadi masalah kerana proses
defragment takkan mengambil masa kalau defragmenter itu tidak pening kepala
hendak bezakan antara fail sistem, program dan data. 

Korang dah letih shut down pc cara lama? ..
Aku ada cara untuk jimatkan masa korang; try la apa yg aku tulih nih.. ok 

1. klik kanan kat desktop pastu amik new - shortcut.
  Taipkan C:\WINDOWS\RUNDLL.EXE user.exe,exitwindows dan klik Next.
2. Taip je nama shortcut baru tuh (Cth: Shut Pc atau ape jer la .. hehh 
  Klik Finish.

3. Klik kanan kat shortcut tadi dan amik properties
  pastu kat shortcut key tuh pilih la kunci apa nak pakai ngan shortcut tadi (Cth: F12).
  Klik Ok.
4. Nah! sekarang nie .. korang takyah dah susah² klik start then shut down.
Just tekan je shortcut key tuh .. Automatik Pc korang shut Down .. Kan best tuh! ..
]
5.clearkan file² dlm folder x:/windows/prefetch setiap kali lepas habis guna pc.
hasilnya, pentium 3 1GHz ngan 384 ram aku boleh start kurang dari 5 saat. dasat la bg pc yg dah outdated.

menamakan semula imej dengan cara serentak
Untuk menamakan semula imej dengan cara serentak, ikutilah langkah berikut:
1. Pilih imej yang hendak ditukarkan namanya. Ikuti langkah di bawah untuk memilih imej yang banyak dengan lebih mudah:
? Jika imej berada di dalam satu folder, gunakan arahan Select All dengan menekan kekunci CTRL + A
? Jika imej yang hendak dipilih berada di lokasi yang berturutan di dalam folder yang sama, klik imej yang pertama, tekan SHIFT dan kemudian klik imej yang terakhir, tanpa melepaskan kekunci SHIFT itu. Semua imej yang berada di antara susunan imej pertama dan terakhir akan dipilih secara automatik.
? Jika anda ingin memilih imej yang tidak berada di dalam susunan pula, tekan kekunci CTRL dan seterusnya mengklik diatas imej pilihan, anda boleh terus meng klik diatas beberapa imej sekali gus tanpa melepaskan butang CTRL. Teknik ini akan memudahkan anda memilih imej yang berlainan susunan secara serentak.
2. Setelah imej dipilih anda boleh membuat perubahan nama imej serentak dengan menekan butang kanan tetikus dan memilih menu Rename
Dengan hanya menukarkan nama satu imej yang terdapat di dalam pilihan,
kesemua nama fail yang telah dipilih akan ditukarkan secara automatik mengikut nama yang diberikan.
Untuk mengelakkan persamaan di dalam nama fail, nombor bersiri akan ditambah secara automatik pada penghujung setiap nama fail yang dipilih.
Jika kamera digital atau telefon bimbit mempunyai kemudahan meletakan nama secara automatik, anda boleh juga menggunakan kemudahan itu yang mana, nama fail akan ditambah semasa gambar itu diambil.
PENGIRAAN
Pengiraan ringkas boleh dilakukan di dalam perisian ‘Word’ itu sendiri tanpa perlu menggunakan perisian pengiraan yang lain.
Tapi arahan ini tidak terdapat di dalam Menu Word sedia ada. Kemudahan itu perlu diaktifkan dan diletakkan di dalam menu sebelum ia boleh digunakan. Untuk mengaktifkan kemudahan itu ikuti langkah berikut:
1. Pergi ke Menu Tools dan pilih Customize.
2. Pilih tab Commands dan pilih kategori All Commands. Di dalam ruang Commands pilih ToolsCalculate.
3. Tarik Command ToolsCalculate dan pilih menu Tools, letakkan Command ToolsCalculate di bawah AutoSummarize.
4. Untuk mendapatkan jumlah di antara nombor yang terdapat di dalam dokumen, anda hanya perlu tandakan (highlight) nombor dan pilih.
5. Jawapan pengiraan akan dipaparkan di bahagian bawah skrin.
Keputusan pengiraan juga disimpan di dalam memori dan boleh dipaparkan semula di dalam dokumen dengan menggunakan arahan Paste. Pengiraan juga boleh dilakukan untuk nombor yang berada di dalam perenggan yang ditandakan (highlight).


Windows Media Player
Pada kebiasaan, Windows Media Player akan menyimpan senarai fail-fail media yang kerap dimainkan ke dalam History. Ini bertujuan bagi memudahkan pengaksesan semula fail-fail media tersebut. Bagaimanapun, pengguna lain yang mempunyai akses komputer anda boleh melihat maklumat-maklumat ini. Jika anda mengutamakan privasi, anda boleh membuang terus History dengan cara:
1) Dalam WMP, pilih menu Tools -> Options
2) Dalam kekotak "Options", pilih tab "Privacy"
3) Buang tanda "Save file and URL history in the player"
4) Klik butang "Clear history".
5) Klik "OK"

Gambarajah 1: Opsyen dalam Windows Media Player




membuang fail-fail spyware
Jika anda sering bertembung dengan masalah untuk membuang fail-fail spyware tetapi gagal, cuba tips berikut:
1. Pastikan sistem anda dapat melihat fail-fail sistem dan juga yang tersembunyi.
2. Tutup semua aplikasi.
3. Restart komputer anda dan masuk ke dalam Safe Mode. Program-program spyware lazimnya gagal berfungsi apabila Windows berada dalam Safe Mode.
4. Periksa proses yang sedang berjalan menggunakan CTRL+ALT+DEL dan matikan program yang diragui. Jika anda tidak dapat menggunakan Windows Task Manager, anda boleh cuba menggantikannya dengan utiliti Process Explorer:
http://www.sysinternals.com/Utilities/ProcessExplorer.html
5. Setelah program spyware berjaya dimatikan, sekarang gunakan MS-DOS untuk membuang fail spyware tersebut. Klik Start -> Run taipkan cmd.exe dan klik OK.
6. Arahan untuk membuang fail spyware adalah seperti berikut:
del \folder\namafailtrojan.exe
Arahan Perintah
C:\> del \folder\namafailtrojan.exe

7. Andai fail tersebut masih berdegil, ubah atribut fail tersebut menggunakan arahan berikut:
attrib -r -s -h namafailtrojan.exe
Arahan Perintah
C:\> attrib -r -s -h namafailtrojan.exe

8. Jika masih tidak berjaya, buang menggunakan program Move On Boot

Pernahkah komputer anda mengalami situasi lembap dan tergantung (hang)? Apakah faktor yang menyebabkan komputer anda mengalami situasi seperti ini?
1. Cakera keras (hard disk drive) anda tidak dipernah melakukan proses difragment.
2. Terdapat banyak perisian (software) yang dipasang (install) pada cakera keras anda.
3. Spyware / virus / trojan sedang beroperasi di komputer tanpa anda sedari.
4. Kapasiti memori (RAM) komputer anda hanya sedikit dan tidak mampu menjalankan proses applikasi yang berat seperti Adobe Photoshop yang memerlukan RAM berkapasiti 512MB (recommended)
5. Cakera keras anda tidak dibuat proses pembahagian (partition)
6. Cakera keras anda mempunyai bad sector
QUOTE
Setelah meneliti faktor-faktor ini, apakah jalan penyelesaian yang perlu anda ambil? Di bawah ini, disertakan antara langkah penyelesaian yang berguna kepada anda.
1. Lakukan proses difragment pada cakera keras (hard disk drive) anda sekurang-kurangnya sekali sahaja seminggu. Jika anda malas melakukan sekali seminggu, anda boleh jalankan proses ini sebulan sekali.
2. Lakukan proses Disk cleanup setelah selesai melayari internet. Saya lebih suka menggunakan perisian ccleaner yang lebih efektif daripada utiliti windows iaitu Disk cleanup. Perisian ccleaner boleh didapati di laman http://www.ccleaner.com/
3. Anda juga boleh memindah turun (download) perisian seperti Microsoft Antispyware dan AVG Anti Virus Free Edition untuk mencegah serangan spyware dan juga virus.
4. Buang (uninstall) perisian yang tidak digunakan atau yang jarang digunakan.
5. Anda boleh melakukan proses pembahagian (partition) pada cakera keras jika kapasiti cakera keras adalah besar. Bagi Windows XP, digalakkan membuat pembahagian dalam format NTFS.
6. Bagi cakera keras yang mempunyai bad sector, anda boleh melakukan prose Low Level Format. Kepada yang kurang arif dalam melakukan proses Low Level Format, sila dapatkan bantuan daripada rakan anda yang arif dalam hal ini. Jika cakera keras anda mempunyai banyak bad sector, anda dinasihatkan membeli cakera keras yang baru.
7. Jika komputer anda mempunyai kapasiti memori (RAM) yang sedikit, anda boleh mengeluarkan sedikit belanja untuk membeli memori yang lebih besar kapasitinya.
8. Anda juga boleh mengurangkan bilangan proses startup. Anda boleh pergi ke Start Menu > Run dan kemudian taipkan msconfig dan diikuti dengan enter. Selepas itu pilih startup taskbar dan buang (uncheck) kotak applikasi yang tidak diingini. Klik Ok dan restart komputer anda.
9. Anda boleh mengurangkan bilangan Font yang terdapat di komputer anda.
_________________
Folder Tersembunyi
Hari nie saya nak ajar buat folder tersembunyi kepada anda Folder tersembunyi ni berguna juga kepada anda untuk sembunyikan fail-fail penting.
Langkah pertama :
Klik Kanan –> Select ‘New’ –> Folder
Langkah Kedua :
Sekarang “Rename” Kan Folder Tersebut
Tekan “ALT”, jangan lepaskan kemudian tekan 0160 pada Num Lock Keyboard anda.
Pastikan folder anda seperti gambarajah dibawah
Langkah Ketiga :
Klik Kanan pada folder, pilih properties.
Klik pada Customize  Change Icon
Langkah Keempat :
Pilih Icon tersembunyi seperti gambarajah diatas.
Klik Ok, Kemudian Apply..
1. Membuat Folder Hidden Agar TETAP Hidden.
Folder yang telah di’hidden’ masih boleh dilihat jika folder option-nya kita klik pada “show all bla2…” walaupon kita menukar iconnya dgn cara sblm ini jika kita ter’drag’ kita boleh ternampak folder yang disembunyi.
Jika anda menggunakan OS Windows XP keatas, kita tidak dapat menetapkan katalaluan(password) pada folder tersebut.
JIka ada sesiapa yg tahu caranya secara Interface pada WinXP mintak kita berkongsi bersama.
Tetapi yg sy tahu hanya blh jika kita gunakan perisian khas utk itu pada XP.
Kita boleh masih boleh menetapkan pword pada folder sebenarnya pd XP tetapi kenalah sedikit command jika tidak mahu menggunakan perisian tertentu(kita kena jd programmer kejap)
Saya tidak mahu menyentuh cara ini kerana tidak semua org mahir dgn promgraming(sy sendiri pon x mahir programming)
Tetapi jika anda masih menggunakan Win98,ME keatas anda masih blh membuat demikian(takkan masih guna Win98&ME kot heheheheh…).
Agar folder yang hidden tetap hidden/tidak nampak, saya ada sedikit tips yang saya tahu dan sy telah praktikkan:
Caranya…. kita mengunakan regedit
1. sblm itu sedikit penerangan tentang regedit….
Regedit merupakan system background yang amat TERPENTING dlm OS windows…seseorg hacker@craker akan meyerang/
mengangu system ini bg membolehkan dia mengaktifkan Trojan,Worm(virus),adware,spyware dan kita juga boleh membuang virus+trojan secara manual jika perisian anti virus
kita tidak dapat mengesan+berfungsi dgn baik dan mcm2 lg (ada caranya) dan komputer kita pon jd gelong akibat terkena serangan tersebut…..semuanya tertumpu pada system ini.
Dan jika anda tidak mahir untuk mengendalikan system ini juga akan membawa padah pada komputer anda sendiri…so jgn memandai nak ubah apa2 yg tidak kita tak tahu
Ok kita mulakan utk membuat Hidden Tetap Hidden ini…
1.start
2.run (taipkan REGEDIT) windows Registry Editor akan keluar
3.ikuti langkah ini 1 per 1 dengan teliti
3.1 lihat pada key tersebut HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\
explorer\Advanced\Folder\Hidden\SHOWALL
4.Cari nama data RegPath pada ruangan sebelah kanan dan 2klik padanya
4.1 Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced
5. Tambahkan huruf ‘d’ seperti ini - Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advancedd
6. Tutup tetingkap regedit tersebut.
7. pilih folder yg ingin korang nak hiddenkannya dgn cara m’klikkan hidden(mcm bt hidden biasa tu…)
8. Refresh (dah hilang)
9. kemudian cuba uji folder tersebut dgn cara kita “show all kannya” pd tool-view-folder option-dan showkannya kat atas tuh…
Hasilnya mesti membuat anda terseyum lebar jika sblm ini folder yg kita hiddenkan sblm masih boleh dilihat org lain.
Sekarang folder akan tetap hidden. Selamat mencuba!!!
tak dapat double
Saya agak musykil sikit berkenaan tak dapat double click drive. Contoh.. dalam My computer ada Drive C, Drive D dan Drive E. Bila saya click drive tu.. ia tak berfungsi (Drive tu tak bukak / tak tak display content dalam drive tu). But bila saya 'right click' then Explore / Open.. baru boleh. namun leceh la. Kenapa boleh camtu.
apa yg saya lakukan..
Untuk remove tu.. seperti penyelesaian di atas.. remove saja autorun.inf pada removeable drive tersebut..
Caranya pada explorer
Folder Option --> View --> sila tandakan Show Hidden files and folders.
maka akan kelihatanlah kesemua file yg telah di hidden tersebut.
sila delete saja autorun.inf
dan kalu ada file (dlm folder ntah apa tu) inform.exe atau ravmone.exe mmg sukar untuk di delete sebab x ada write premission.
Caranya gunakan cmd..
edit inform.exe dan rosakkan isi dlm tu.. contoh taip apa2 lah.. atau delete apa2 dlm tu..
then save.. maka inform.exe tu akan corrupt  x dapat ler run
selepas tu.. bule lah delete...

google tips
saya terfikir buka tajuk pasal google tips ni sebab ada come acroos beberapa issue.
1] google boleh dijadikan alat untuk bypass defense parameter;
http://hacks.oreilly.com/pub/h/4807
http://www.oreillynet.com/pub/a/network/20...cted-sites.html

2] google desktop memboleh "file indexing",jadi anda boleh cari string dalam file(termasuk PDF). sangat berguna jika anda seorang penyelidik dan bertimbun2 file PDF dalam machine anda. sayangnya hanya version windows yang ada
http://www.oreillynet.com/pub/a/network/20...le_desktop.html
untuk (2), kalau dalam *nix mungkin ada option lain iaitu GNU Grep,atau -locate,which & find command. tapi bagaimana pulak untuk find strings in PDF dalam linux(other than using pdf2text) ?


Google Translator
saya mendapat IDEA menggunakan Google Translator sebagia proxy setelah kegagalan saya mengakses laman luar negara. Apa yang saya lakukan ialah saya ke
http://www.google.com/language_tools?hl=en
kemudian saya ke "translate page" . boleh pilih apa-apa bahasa asalkan ke English (jika anda nak baca dalam english)...
system Info
anda klik start -> Run -> taip "cmd" (tanpa " "), tekan enter
taip "systeminfo" (tanpa " "), tekan enter,
cuba lihat senarai update yg ada di situ

Windows XP : Setting utk save file kat desktop
Macam mana nak disable save file on desktop? boleh ke setting sedemikian dibuat? sbb kalau tak silap saya, desktop tu root directory kat XP..
try this..
click Start > Control Panel > Add or Remove Programs
tetingkap Add or Remove Programs terpapar indah....ada satu checkbox (Show Update) kat atas tetingkap tu..pasti kan check (dalam bahasa melayu nya "tandakan")...walla....segala window update will appear....
Masalah Activate windows
1. kena aktifkan juga..sama seperti memula pasang windows xp tuh.
2. masih sah..kalau tetiba dia kata tak sah, luangkan masa 10-20 minit untuk telefon microsoft malaysia suruh dia aktifkan dan tanya apasal boleh jadi tak sah.
3. ada satu file nama dia wpa.dbl yang terletak di WINDOWS\system32\ Salin file ni dan simpan di tempat selamat tanpa diketahui oleh sesiapa pun.
sekiranya perlu format pc tu, format dan pasang windows xp tersebut seperti biasa kemudian setelah selesai, salinkan file wpa.dbl yang kita dah simpan terlebih dahulu sebelum format itu ke tempat asal dia menggantikan file yang sedia ada tuh..menggunakan kaedah ini, kita tidak akan disuruh untuk aktifkan semula salinan windows xp kita.
Macamana nk pecah masuk password Administrator

Ko pergi kat c:\winnt\system32
Carik logon.scr --> lepas tu rename jadik logon.sca
Lepas tu carik cmd.exe --> rename jadik logon.scr
Then ko reboot PC. Jangan logon dulu dan jangan usik apa-apa (keyboard atau mouse). Tunggu lama sikit - agak-agak dalam 15 minit.
Nanti satu command prompt seolah-olah macam screen saver akan kuar.
Ko taip net user administator 12345
Lepas tu ko logon la sebagai administrator .. password dia 12345
autoshutdown
klu aku nak tido sambil layan movie aku run je
shutdown -s -t 3600
xde la membazir letrik klu tertido sebelum cite tu abis...lepas 1 jam terus off

explorer.exe
nih masalah registry
erm.. camna ek mudah sekali repair le pakai cd tools..
atau tekan ctrl +alt+del
then run regedit atau regedt32
check value
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\WindowsNT\
CurrentVersion\Winlogon\Shell
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WindowsNT\
CurrentVersion\Winlogon\Shell
ada tak explorer.exe 
Boot
pc aku ada dua os, fedora core3 dgn winxp, bile aku nak start pc, aku nak jadikan winxp sbg default utk load windows, kalau biasanya dier akan boot fedora core dulu.. cmner nak wat..

start menu > system settings > bootloader
atau
redhat-config-boot
atau
vi /boot/grub/grub.conf
edit kat line "default=0" kau tukar samaada 0 atau 1 atau 2 bergantung kepada os kau
kalau nak lagi lama masa grub tu pada boot kau edit timeout dia kepada beberapa saat yang kau nak.
Repair OS tampa hila data
aku repair je balik OS dengan masukan CD-ROM pastu repair bukanya fresh install, semua data yang kat dalam HDD tu tak ler hilang.
Buang duel boot
Ada satu pc ni ada 2 windows. asalnya windows xp home (partition C), tapi tuan dia dah termasukkan cd xp pro di partition D. jadi selepas tu akan keluar menu dual boot tu. camna untuk buang menu tu?
jawapan
edit boot.ini file dalam C:/. Delete line yang mengandungi OS yang tak pakai.
Atau taip
bootcfg /delete /id 2

Hide folder

satu cara yg aku selalu guna ialah (utk winxp pro jer):
1) Pi kat Tools > Folder Option
2) Pi kat View tab
3) carik Use simple file sharing (Recommended) - default checked, unchecked kan dia.
4) pastu Right Click kat folder yg nak lock tu, amik Properties
5) pilih Security tab
6) tengok kat Group or user names
7) remove semua yg ada dlm list, tinggalkan nama akaun kita jer dan Administrator (kalo nak buang admin pun boleh gak)
8) kalo masa nak remove user tu ade alert message, click kat Advanced button.
9) tengok kat tab Permissions dan Auditing
10) kat situ ade 2 check box, unchecked dua-dua skali (default yg first jer checked)
11) pastu proceed.
12) dgn cara nie tadak user lain boleh access folder kita tadi, tapi ada cara gak nak bukak balik, bila dia replace owner utk folder tu, tapi biasanya advanced user jer yg tau buat, kut....
nie cara yg aku selalu guna. try la, akibatnya tanggung sendiri 

Nak remove fail degil
run "regedit", cari kat
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall
delete yg mana nak di delete (berhati2 bila bermain2 dgn registry editor ye

Tip Win Xp
msconfig= try ler main dulu kat sini ada hal kita discuss
regedit = untuk edit registry....
sysedit = untuk edit system check it out!!!
kalau pakai ms-dos command, just taip "control" dan tekan enter.
winipcfg - command utk tgk/tukar ip address .... sesuai if windows dienablekan sebagai dhcp client.
Katakan anda terhilang file driver windows katakan lar... dhcp.dll ..
Kalau dalam win98
Pergi Start->Program->Accessories->System Tool->Tool->System File Checker.. Pastu type lar file nak di repair dhcp.dll dan sources win98...
win95
Dari ms-dos prompt guna command extract.. Sorry no details sebab aku lebih banyak guna win98..
Kan tak payah reinstall balik
caculator
start->run
taip calc -> enter
kalau kita nak check ip address tanpa perlu check kat network neighborhood properties atau taip msconfig, masuk ke ms-dos mode, pastuh taipkan ipconfig
Ini adalah untuk jalankan microsoft management console.
Lepas tu cari fail dengan extension .mmc anda akan bertemu dengan
pelbagai utiliti yang tersembunyi.
Start -> Run -> mmc
Untuk Xcopy boleh gunakan
XCOPY /E
untuk lebih pasti sila taip xcopy /?
Untuk transfer OS dinasihatkan agar mengguna pakai Ghost.
kalau kau nak buat xcopy.... bleh beb.. tapi kalau os kau tuh kau dah mount... windows & hidden file tak semua yg masuk... sebab dia tgh mount... jadi.. kalau still nak buat xcopy.. masa boot.. interupt (F8) then buat command
c:> xcopy *.* d:
akuinsan, kalau kau tak nak pakai ghost, kau boleh guna xcopy32, tak silap aku, pernah gak dibincangkan kat sini. Dulu aku selalu guna xcopy32 untuk copy file dari satu hd ke satu hd yang lain. Commandnya : xcopy32 c: d: /s/e/r/c/h
description /s/e/r/c/h :
/s - copies directories & subdirectories except empty ones
/e - copies directories & subdirectoris including empty ones
/r - overwrite read-only files
/c - continues copying even if errors occur
/h - copies hidden & system files also
save drivers
Kau nak save drivers untuk apa? windows ka linux?
In windows(win98) kalau tak silap aku, pergi My Computer right click dan pilih Properties. Lepas tu pergi Device Manager. Example driver graphic card kau, pilih graphic card kau, double click, dekat drivers ada drivers browse or etc la. Tengok kat sana.. kalau tak silap aku ada list driver yang digunakan.
Today, there have been 2706 visits (6200 hits) on this page!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment