Sunday, June 15, 2014

Salah faham tentang harga laptop yang di iklankan dan yang saya jual

Setiap kali ada orang nak membeli komputer mereka selalu membandingkan harga yang saya berikan dengan harga yang di iklankan di pamplet pamplet yang di selit di surat khabar. Memang jauh lebih murah dari harga yang saya tawarkan tapi tahukah mereka itu hanya tarikan iklan tentu sahaja. Peniaga sengaja meletak harga paling rendah untuk menarik perhatian anda pergi kekedainya. Dan bila anda pergi  kekedainya tenyata anda akan mendapat jawapan ini.

1. Yang murah tu dah kehabisan stok la bang
2..Abg terlambat sedikit sahaja orang lain dah ambik
3. Dan yang paling mengejutkan iklan yang murah tu sebenarnya memang laptop out of date atau memang yang paling minima justifikasinya.

Sebagai panduan disini saya senaraikan bagaimana harga laptop boleh di manipulasikan oleh peniaga
1. Mereka meletakan harga laptop sahaja tanpa OS (Windos) atau Free DOS
2. Mereka meletak kan harga laptop sahaja dengan crack OS
3. Mereka hanya meletakan harga laptop dengan mengurangkan spesfikasi RAM, HD atau fungsi lain
4. Mereka hanya meletakkan laptop yang telah tidak ada lagi di pasaran
5. Laptop cantik pada rupa sahaja tapi banyak yang tidak berfungsi

Jadi AWAS jangan terpedaya dengan harga murah kerana kesilapan anda membeli akan menjadikan komputer anda hanya sebuah mesin taip biasa sahaja dengan pelbagai problem yang bertinmpa timpa .

Saya bagi contoh jika anda boleh dapatkan sebuah laptop dengan harga RM1300  apakah mungkin didalamnya mempunyai OS ori kerana harga OS ori sahaja mencecah 480 ke 580 untuk version tertinggi. Tak mungkin harga laptop anda hanya sekitar  RM720 jika di tolak harga OS orinya. Tentu sahaja dengan harga sebegitu OS nya dari jenis Crack sahaja. Saya gerenti sebulan sahaja anda mengunakanya masalah mula timbul samada ianya menjadi gelap atau menjadi tersangat lembab dan mungkin ada fungsi tertentu akan mengalami kegagalan.

Sebab itulah harga yang saya tawarkan agak mahal kerana saya akan pastikan semua pembeli yang membeli dengan saya mendapat laptop yang berkuasa dan berfungsi sepenuhnya dan yang paling mustahak mempunyai OS (Windows) yang original disamping saya akan menjaga laptop anda selama setahun jika anda mengalami apa apa masalah. Dan yang paling penting anda tidak akan di tipu.

Saya ingatkan di sini membeli sebuah komputer bukan seperti membeli sebuah TV nampak sama dan cantik tapi sebenarnya apa yang ada didalam laptop anda tidak sama seperti yang anda harapkan. Cuba fikirkan sendiri kenapa sesuatu barang itu menjadi murah atau terlalu murah kalau tidak ada penyebab kepada kemurahanya.

Falsafah saya
Kalah membeli menang memakai
(Sebagai bukti semua laptop yang saya belikan untuk anak saya bertahan sehingga mereka tamat belajar di Universiti)No comments:

Post a Comment