Sunday, May 22, 2011

Tumb Drive tak boleh di buka kerana ganguan virus melalui autorun.inf

Pernah alami masalah ini tumb drive anda tak boleh di buka kerana ada ganguan virus melalui autorun.inf. bagaimana nak buang virus tersebut sedangkan anda nak masuk ke tumb drive tu pun tak boleh. Untuk penyelesaianya ikuti langkah berikut


CaraPertama
  1. mula-mula buka My Computer
  2. Klik pada Tools kemudian pada Folder Options...
  3. kemudian klik pada tab View dan
o    Pilih Show hidden files and folders
o    Buang tick pada Hide protected operating system files (Recommended)
o    Klik Ok
  1. Kemudian, Klik-Kanan pada Pendrive anda dan klik Open
  2. Klik-kanan pada fail autorun.inf dan pilih Delete
  3. dah boleh gunanya  pun

    Cara Kedua

    Kadang-kadang fungsi Open pada langkah ke-4 Cara Pertama juga tidak boleh digunakan, kerana telah diambil alih oleh trojan/virus terbabit. Jadi sila lakukan begini,
  4. Jalankan arahan command line pada Windows anda dengan menaip CMD pada Run...
    1. Klik START , Run...
    2. Isikan CMD dan tekan ENTER
  5. Bila keluar kekotak CMD tersebut, lakukan begini,
    1. Taipkan J: dan ENTER (jika huruf pemacu (drive letter) pendrive adalah J:. Gantikan dengan J dengan huruf pemacu anda.
    2. kemudian taip attrib autorun.inf -h -s -r dan ENTER
    3. kemudian taip del autorun.inf dan ENTER
    4. Taip exit dan ENTER
  6. Tanggalkan pendrive anda seketika kemudian pasangkan kembali.

Kedua-dua cara di atas boleh juga digunakan kepada hard drive anda, cuma anda kena restart komputer anda untuk menghilangkan kesan autorun tersebut, tak sama seperti pendrive kerana pendrive adalah removable storage.

Tetapi kadang-kadang prosedur di atas tidak boleh dilakukan, jika PC tersebut juga telah dijangkiti oleh virus, trojan atau lain-lain yang menyahakses kepada
·         Folder options
·         Task Manager
·         Regedit
·         Command Line (CMD, Command.com)
Anda perlulah menyelesaikan masalah ini dulu.akan datang saya akan bagitahu bagaimana nak baiki semua ini jika ianya turut tak boleh di buka
 

5 comments:

  1. hello guys got some nice updates for you all
    http://trendebook.com/wapdam-music-video-games-www-wapdam-com/

    ReplyDelete
  2. Hai sya nk tnya, pndrif sya sblm ni hidden file, sya bawa g kdai mnta tlg org tu buat .. Org kedai tu ckp pndrif sya "shortcut" lpas dia buat mcm2 sya dah nmpk file yg sya nk tu. Memandangkan proses dia buat tu agak lama, so dia mnta sya dtg balik slpas 15mnt.. Slpas tu, msa nk ambl pndrif tu tba2 dia ckp pndrif tu dah x dpt detect ,(bila sda cucuk pndrif tu, x kluar pa2 dkat my computer tu) dia dah try bberapa lptop yg lain.. Ada cara lain tk utk sy dpt balik file kat dlm pndrif tu??

    ReplyDelete
  3. asalamualaikum daan selamat sejah tera . kenapa ye sy save barang kt pan drive . contohnya letak lagu dan gambar . lepas besoknya saya buka balik semua sudah tiada . sudah banyak kali saya buat sehingga sudah formad . tetap tidak boleh . tolong bagi info

    ReplyDelete
  4. Kemungkinan USB anda di serang virus short Cut cari yang mahir DOS untuk buang kerana format secara biasa tidak akan berkesan. kalau saya berdekatan tuan saya boleh hapuskanya tetapi agak rumit

    ReplyDelete